Skip to main content

VIDEO. Mircea Toma: Ce se întâmplă în redacțiile unor emisiuni e propagandă. Descalifică persoanele care lucrează acolo ca jurnaliști

 
VIDEO. Mircea Toma: Ce se întâmplă în redacțiile unor emisiuni e propagandă. Descalifică persoanele care lucrează acolo ca jurnaliști

VIDEO. „Politicienii de la noi au, ciclic, tentația asta de a trata jurnaliștii indecent” - Este una dintre concluziile lui Mircea Toma, de la ActiveWatch, în legătură cu comportamentul politicienilor față de presa incomodă. Alte concluzii țin de televiziunile-partid, de intrarea în politică a lui Rareș Bogdan și Carmen Avram, despre derapaje și multe altele.

„Ce se întâmplă în redacțiile unor emisiuni de la câteva canale de televiziune este propagandă care descalifică persoanele care funcționează acolo cu rolul de jurnaliști. Ei nu sunt jurnaliști, sunt propagandiști. Punct. N-au nicio calitate de jurnaliști, dimpotrivă compromit ideea de jurnalism, spune Mircea Toma.

Publicitate

De ce intră jurnaliștii în politică?

Vanitatea este un răspuns, spune Mircea Toma. "Iar vanitatea se poartă cu batistuță la piept", a continuat el.

A vorbit despre relația politicienilor cu presa, cât și despre jurnaliștii care au intrat recent politică, într-un interviu pentru Paginademedia.ro. Un interviu care vine după ultimul Raport Activewatch - Libertatea presei în România. Raportul anual cu numărul 20.

„În acest an avem doi jurnaliști foarte vizibili, cu notorietate, care sar pârleazul în rolul de politicieni”, spune Toma. 

Spune că trecerea celor doi - Carmen Avram, la PSD și Rareș Bogdan, la PNL - este doar „cireașa de pe tort”, pentru că există televiziuni care au devenit asumat „partide media”: 

„Nu mai sunt partide și nici medii, sunt partide media. Le putem defini cu identități: PSD – Antena 3 și România TV, PNL – Realitatea TV”

El a trecut în revistă mai multe momente în care ziariștii au trecut de partea politicii sau chiar partide s-au născut din televiziuni. A vorbit despre România mare a lui Vadim Tudor, PPDD-ul lui Dan Diaconescu sau despre recenta idee de a se forma un partid din postul Realitatea TV.

Toma a subliniat faptul că politicienii români s-au raportat „grobian” față de presa incomodă, in mai multe perioade de-alungul timpului: 

„Politicenii în raport cu presa au avut momente de manifestere grobiană, adică au vorbit urât, s-au rățoit și au amenințat voalat, fără consecințe fizice, în câteva perioade”

1. Mircea Toma, despre jurnaliștii care intră în politică

Mircea Toma: „Ce se întâmplă în redacțiile unor emisiuni de la câteva canale de televiziune este propagandă care descalifică persoanele care funcționează acolo cu rolul de jurnaliști. Ei nu sunt jurnaliști, sunt propagandiști. Punct. N-au nicio calitate de jurnaliști, dimpotrivă compromit ideea de jurnalism.

Pe lângă asta fenomenul este în care avem partide media. Deci nu mai sunt partide și nici medii, sunt partide media. Le putem defini cu identități: PSD – Antena 3 și România TV, PNL – Realitatea TV. Sunt asumate și e jenant să ai o emisiune de dezbatere în care să asculți și punctul de vedere opus, deci asta a devenit un lucru atipic.

Pe lângă asta, moț, în acest an avem doi jurnaliști foarte vizibili, cu notorietate, care sar pârleazul în rolul de politicieni și ajung cap de liste sau aproape cap de liste pentru europarlamentare în taberele PNL și PSD.” 

Paginademedia.ro: Înainte nu se întâmpla această apartenență sau acum este prea de tot?

Mircea Toma: „Se întâmplă demult. Am avut partid care s-a nascut din presă din 1990, România Mare. Deci, Vadim Tudor și-a transformat cititorii în membrii de partid.

Am avut Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), al lui Dan Diaconescu. România Mare a fost o presiune politică, PPDD a fost o glumă politică.

În anul 2018, am avut o tentativă de partid media, cu Realitatea TV. Cred că s-a încheiat povestea cu el. Bine, nu cred ca s-ar fi schimbat mult situația. Realitatea TV – PNL și Antena 3 – PSD sunt oricum la vedere.

Saltul acestor jurnaliști în rol de politicieni este doar cireașa de pe tort. Au fost și alți ziariști care au devenit politicieni, Gabriela Firea direct din studioul Antenelor sau Robert Turcescu.”

Paginademedia.ro: Care este raportarea publicului la aceste evenimente? Uneori și publicul consideră că este normal.

Mircea Toma: Unele publicuri sunt dependente, deci ele sunt legate ombilical de un anume canal de televiziune. Aceasta este ce mai grava situație, cei care se mai uită pe net au o diversitate mai mare de informație, dar și acolo vorbim de bule. Trăiești în bula ta și iți alimentezi opiniile cu opinii similare și nu știi ce se întâmplă în alte părți.

VIDEO. Mircea Toma, despre jurnaliștii care intră în politică

2. Mircea Toma, despre relația politicienilor cu presa

Mircea Toma: „Politicenii în raport cu presa au avut momente de manifestere grobiană, adică au vorbit urât, s-au rățoit și au amenințat voalat, fără consecințe fizice, în câteva perioade.

Privind în urmă, Ion Iliescu a avut celebrul „măi animalule”. De la replica aceasta a urmat o perioadă de acalmie în perioada guvernării Coaliția Democrată, când liderii de atunci n-au fost atât de nesimțiți.

A urmat guvernarea Năstase, când a fost cea ai proastă perioadă de după Iliescu. A fost un recul, un control pe mass-media sau publicitate. Au fost chioșcuri ale gazetelor care erau luate efectiv pe sus cu macaraua, din stradă. Pe lângă controlul aprig erau și amenințări. Sunt cam aceeași oameni, dar au apărut și băieți mai tineri ca Rădulescu de la PSD.

Traian Băsescu a fost un alt politician care a fost agresiv cu jurnaliștii, la nivel verbal „țigancă împuțită”.

Politicienii de la noi au, ciclic, tentația asta de a trata jurnaliștii indecent.”

VIDEO. Mircea Toma, despre relația politicienilor cu presa 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu