Skip to main content

"Tremurăm ca niște piftii ordinare! Mi-e silă de lașitatea mea" - Marina Almășan și un text dur despre ce înseamnă TVR

 
"Tremurăm ca niște piftii ordinare! Mi-e silă de lașitatea mea" - Marina Almășan și un text dur despre ce înseamnă TVR

"Mi-a fost silă de lipsa mea de curaj!" O scrie Marina Almășan, într-un text în care "laș" și "lașitate" sunt cuvintele de ordine. Rar apare un text atât de abrupt despre situația din TVR, scris de un om din TVR!

Publicitate

Marina Almășan:

"Tremurăm ca niște piftii ordinare! În schimbul unui os de ros, ne ascundem în fața unei reprobabile cumințenii și supuneri. (...) Mă complac în găleata cu lături în care am fost aruncată".

Ce a făcut-o pe Marina Almășan să scrie acest text?

Articolul Marinei Almășan vine după ce Adelin Petrișor a reacționat, pe Facebook, la faptul că în timp ce reporterii sportivi comentează de la studioul din București, șefa TVR, Doina Gradea, este la Jocurile Europene.

Înainte de textul Marinei Almășan, pe scurt, ce a scris Adelin Petrișor:

"Da, reporterii comenteaza de acasa. Ce dreaq sa caute ei pe teren, mai ales cand terenul e peste hotare? Acolo merg sefii aia mari dupa cum vedem in pozele de la minister. Lipseste martie din post? Nu prea. A fost si la Eurovision", notează Adelin Petrișor.

Din textul Marinei Almășan,care nu are nevoie de niciun alt comentariu.

Marina Almășan:

 • Iartă-ne, Adelin, te rog, pe noi ăștia, mulți și lași, care în schimbul unui os de ros, ne ascundem în fața unei reprobabile cumințenii și supuneri.
 • "Mi-a fost silă de lipsa mea de curaj, sau mai bine zis, de curajul manifestat doar în cercuri restrânse, împărtășit, e-adevărat, de alți atâția și atâția colegi".
 • Reacția ta mi-a provocat un imens sentiment de silă, la adresa propriei persoane. La adresa mea. A lașității mele. A tăcerilor mele repetate, împachetate în confortul unei vieți (doar în aparență) liniștite".

Despre tăcerea din TVR:

"Tremurăm ca niște piftii ordinare, înmuiate în groază și disperare că un cuvânt nelalocul lui sau o reacție – altminteri corectă – ne-ar putea alunga din locul cu care ne-am identificat."

Marina Almășan:

 • Sunt un soldat disciplinat ( cred ca e, de fapt, o înlocuire elegantă a noțiunii de “lașitate”) așa că, iată, tac. Mă complac în găleata cu lături în care am fost aruncată. În general, de cand lucrez aici, nu am scos niciodată la iveală gunoiul de sub preș, chiar dacă el a prins deja o consistență alarmantă, fiind mai gros decat preșul însuși.
 • Reacția ta de astăzi, Adelin, m-a făcut să mă rușinez nespus. De mine și de colegii mei. De numele mari ale TVR, care îndură și tac, și de care lumea nu a mai auzit, în ultima vreme.
 • Am obosit să fac balet între moralitate și supunere, între profesionalism și compromisuri, între revoltă si tacere, între umilință și fericirea de a face meseria pe care o iubesc pâna la cer și înapoi.
 • Ultima mea bătălie deschisă m-a adus până la cel mai înalt for al instituției. Razboiul a devenit pe față și, a doua zi după “marea confruntare”, pe biroul meu am descoperit, în chip suspect, un print al “Codului de conduită pentru angajații și colaboratorii TVR”, care-mi reamintea sec obligația mea de a tăcea. De a nu povesti Afară ceea ce se întâmplă Înăuntru.
 • Sunt multe de povestit (...) Le văd și…le “tac”, în lașitatea mea, alăturându-mă unei întregi armate de alți lași, care își așteaptă cuminți locul în grila următoare. Eu, probabil, nu-l voi mai primi.

Articolul semnat de Marina Almășan, pe Femeide10.ro

Citește și: Eterna TVR! "O rușine uriașă!" Reporterii sportivi la București, șefa Doina Gradea la Jocurile Europene. Adelin Petrișor și Marina Almășan comentează.

Postarea lui Adelin Petrișor:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Oriunde pe planetă managerul general al unei instituții primește și onorează invitații de la parteneri. E o chestiune de reprezentativitate ce nu poate fi pusă în discuție. E clar ca dna Gradea a marcat prezența acolo două-trei zile și s-a întors acasă. Dacă ar sta la toate competițiile și ar umbla pe la toate festivalurile până la final ar avea o problema. Ce ne facem însă cu ăștia care o înjură, adevărate monumente de etică, profesionalism și sacrificiu în serviciul public. Cu câte exclusivități au venit Narcis Șelaru, Alina Alexoi sau Daniela Enăchescu din voiajele nenumărate de pe afară? Câte comentarii împănate cu platitudini, de zici că-s făcute din sufragerie, trebuie să le suportăm pe banii noștri de la fața locului? Mai știe cineva când au mai dat pe la birou Daniel Chican, Victor Bonifaciu sau sindicalistul descurcăreț Dragos Bocanaciu? În afară de relatările banale de afară, cu info luate de pe net, ați mai văzut ceva de Doamne-ajută de la Adelin Petrișor? La Marina Almășan e suficient să consultați facebook-ul: e într-un concediu de 250 de zile pe an, cel mai generos din România. Anul ăsta a vizitat vreo 12 țări, mai multe decât ministrul de Externe. Dânsa când mai muncește?
 • Mai ăștia care va ,,revoltați,, de ce *** stati de 25 de ani la TVR? Dacă vă e atât de rau, daca sunteti nedreptățiți, daca va e ,,sila,, cum zice Almasan, de ce stati acolo, cine va tine? Si ăștia de la sport care se vaită ca nu mai pun mana pe o diurnă, de ce nu pleacă? Sunt atatea televiziuni de sport. Aaaaa, e complicat răspunsul? Sau oare va e bine la TVR, loc călduț, cu munca puțină, fără presiunea rating-ului, etc. Sau nu va primește nimeni pe niciunde? De ce oare?
 • Dl Adelin Petrisor face PR pentru înzestrarea Armatei, se știe! *** și bagă și d-alea calde, gen "americanii au întârziat livrarea transportoarelor Piranha" sau "fregatele zac nefolosite pt că nu-s modernizate". Când intră însă tancurile prin lanurile de porumb, TVR n-are nimic de la marele reporter de război aflat la fața locului, ia de la alții știrea. Ăsta e prețul plătit când jurnalismul se face pe prietenie la o leafă de 100 de milioane. În rest, cam două reportăjele lunar de la câte o instrucție unde atârnă câte o săptămână alături de eternul Romeo Stancu, băiat abonat la 75% din plecările afară ale secției unde e jupân. Trebuie să spunem că Adelin e un fin observator al excursiilor PDG-ului: despre Doina Gradea are dreptate 100%, dar n-ar fi rău să se mai uite și prin propria ogradă.
 • Așa cum Liviu Dragnea a confundat România cu Teleormanul, Doina Gradea confundă biroul *** cu TVR. Dacă la ProTV toți erau mucles în fața învârtelilor Shogunului și nimeni nu crâcnea în fața madamei care-i făcea cafele, uite că la Stat mai sunt sindicate, controale și, mai ales, jurnaliști demni! Ar fi tare curios de aflat câte plimbări prin străinătate a accesat duamna PDG întru scăderea dramatică a audiențelor.
 • Bravo, Marina Almășan!
  Sunt unul dintre cei care te-au criticat dur pe aici, însă unul dintre cei care tac și îndură de vreo 25 de ani mojicii în TVR. De aceea, de azi mă înclin în fața curajului tău, a demnității tale. Complicitatea mută în fața politrucilor parașutați în funcții de conducere, toleranța față de șefii penali, poziția ghiocelului luată în prezența ambuscaților în poziții de management au dus la aceasta criză fără precedent. Nu mai contăm în peisajul media decât când moare Regele, când e parada de 1 Decembrie sau când trnsmitem CE de Fotbal U21 - dar toate acestea sunt drepturi exclusive, cât or mai fi și ele, că am pierdut tot. Mai rezistăm izolat prin maximum 50 de colegi (din aproape 3000!) care se încăpățânează, cu mari sacrificii și umilințe, să nu se facă de râs. În rest, bâjbâim prin hăul audiențelor cu o medie istorică de 0.4! Aici ne-au adus tovarășa făcătoare de cafele Doina Gradea, tovarăsul traseist politic Alexandru Sassu și tovarășul atot-penal Cristian Zgabercea.

Trimite un comentariu