Skip to main content

Amendă istorică încasată de Facebook: Trebuie să plătească 5 miliarde de dolari după Cambridge Analytica

 
Amendă istorică încasată de Facebook: Trebuie să plătească 5 miliarde de dolari după Cambridge Analytica
Foto: telegraph.co.uk

Amenda record încasată de Facebook. Compania a fost sancționată cu suma de 5 miliarde de dolari pentru că nu a protejat datele personale ale utilizatorilor, scrie publicația USA Today.

Mai mult decât atât, gigantul este obligat să își sporească măsurile de securitate în ceea ce privește protejarea datelor personale ale oamenilor înscriși pe platformă. 

Publicitate

Mark Zuckerberg a declarat că va plăti amenda, pe care o consideră, la rândul lui "istorică".

Totul a venit în contextul unei investigații, de un an de zile, provocată de scandalul Cambridge Analytica. La vremea respectivă, Cambridge Analytica ar fi avut acces la peste 50 de milioane de conturi de Facebook.

Sancțiunea a fost aplică de Comisia Federală pentru Comerț (Federal Trade Commission), fiind de departe ce mai mare aplicată unei companii pentru încălcarea drepturilor de confidențialitate ale consumatorilor. 

„Am fost de acord să plătim o amendă istorică, dar și mai importantă, vom face unele schimbări structurale majore în ceea ce privește modul în care construim produse și conducem această companie”, a spus Zuckerberg într-o postare pe Facebook.

Compania lui Zuckerberg trebuie să adopte și noi măsuri cu privire la protecția datelor, măsuri ce ar reduce puterea CEO-ului companiei. Măsurile sunt valabile și pentru Instagram și WhatsApp, deținute tot de Facebook. 

Firma de consultanță s-ar fi folosit de respectivele date adunate pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016, încheiate cu alegerea lui Donald Trump în fruntea Statelor Unite. 

Datele ar fi fost culese fără acordul persoanelor printr-o aplicație. Ce fel de „date” luau?

Nu este vorba doar despre sex, vârstă sau orașul în care locuiesc. Aplicația avea „puterea” să preia date mult, mult mai detaliate. Aproape tot ce apărea pe un profil de Facebook, cum ar fi postările de pe rețeaua de socializare, toate like-urile pe care le dădeau și în unele cazuri mesaje private.

Citește și: Cambridge Analytica, anatomia unui scandal. Cum au fost folosite datele de pe Facebook ale americanilor în campania lui Trump

Facebook a fost de acord să plătească, separat, încă 100 de milioane de dolari. 

Amenda FTC de 5 miliarde de dolari este de aproape 20 de ori mai mare decât cea care era considerată, până acum, cea mai mare pedeapsă pe subiectul protejării datelor.

De asemenea, este una dintre cele mai mari penalizări impuse de guvernul Statelor Unite pentru orice fel de încălcare.

Postare lui Mark Zuckerberg de pe Facebook

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Nu am cont Facebook si nu-mi place Zuckerberg, dar nu inteleg ce a facut asa rau in acest caz. M-am saturat de cei care spun ca alegerea lui Trump a fost "influentata". Toate reclamele si spoturile electorale care iti apar, sunt in functie de cautarile tale anterioare. Am cautat odata jaluzele, apoi cateva zile imi apareau doar reclame la jaluzele. Mi se pare enervant, dar corect.

Trimite un comentariu