Skip to main content

Două organizații internaționale susțin protestul sindicatelor din TVR: „Ne alăturăm în solicitarea privind demiterea Doinei Gradea, PDG al SRTV”

 
Două organizații internaționale susțin protestul sindicatelor din TVR: „Ne alăturăm în solicitarea privind demiterea Doinei Gradea, PDG al SRTV”
Doina Gradea - Foto: HotNews

Două organizații internaționale se alătură protestului sindicatelor din TVR, împotriva conducerii televiziunii publice. 

Federația Internațională a Jurnaliștilor (care reprezintă 600.000 de profesioniști media) și UNI Global Union - Media Entertainment & Arts (care reunește 140 de sindicate) au semnat o scrisoare căre mai multe autorități ale statului, printre care Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu sau Viorica Dăncilă. 

Publicitate

Printre altele cer demiterea președintelui-director general Doina Gradea și transmit managementului SRTV „să respecte drepturile lucrătorilor și să oprească imediat atacurile şi acțiunile ilegale împotriva sindicatului”. 

„Suntem îngrijorați în mod special de conflictul ce se desfăşoară în cadrul Societăţii Române de Televiziune (SRTV) precum şi de încălcările repetate ale drepturilor prevăzute de legislația muncii ce ne-au fost raportate, inclusiv atacurile asupra organizației noastre afiliate, FAIR-Mediasind”, notează instituțiile în documentul amintit. 

CONTEXT. Demersul vine în contextul în care sindicatele din TVR  au cerut deja demiterea PDG-ului Doina Gradea și ajutorul lui Klaus Iohannis și pe cel al Vioricăi Dăncilă pentru „soluționarea conflictelor din SRTV”. 

Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România-Frăția este una dintre organizațiile care a răspuns public inițiativei, încă de săptămâna trecută. 

Paginademedia.ro prezintă detalii din comunicatul de presă remis de cele două instituții internaționale

  • Am fost informați că în ultimii doi ani angajații SRTV au fost supuși unor condiții de muncă inacceptabile și că solicitările lor privind cuantumul indemnizațiilor au fost ignorate.
  • Suntem solidari cu lucrătorii SRTV și cu FAIR-Mediasind ca urmare a adoptării unei rezoluții de către Adunarea Generală a Sindicatului ce s-a întrunit într-o sesiune extraordinară în data de 17 iulie 2019.
  • Susținem pe deplin acțiunile greviste care au fost decise în timpul acestei întâlniri și vom sprijini toate protestele viitoare din fața ambasadelor românești din străinătate și a sediilor instituțiilor Uniunii Europene solicitate de afiliatul nostru comun.
  • Ne alăturăm FAIR-MediaSind în solicitarea acesteia privind demiterea președintelui - director general al SRTV, precum şi a directorilor departamentelor de resurse umane și juridic.
  • Managementul SRTV trebuie să respecte drepturile lucrătorilor și să oprească imediat atacurile şi acțiunile ilegale împotriva sindicatului.
  • Având în vedere acestea, dorim ca dumneavoastră, domnule președinte, să interveniţi și să întreprindeți toate diligenţele pentru soluționarea conflictului din SRTV într-un mod transparent și clar, asigurându-vă astfel că drepturile prevăzute de legislația muncii și drepturile sindicale nu mai sunt amenințate în România.

Documentul este semnat de Anthony Bellanger (Secretar general Preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor) și Johannes Studinger (Preşedinte al UNI MEI Global Union). De asemenea este trimis către Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, către Parlamentul României și către Comisia de Cultură din Parlament. 

Citește și: 

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu