Skip to main content

Sindicatele din TVR, scrisoare către Iohannis și Dăncilă pentru „soluționarea” problemelor: „Scăderea audienței și lipsă de transparență”

 
Sindicatele din TVR, scrisoare către Iohannis și Dăncilă pentru „soluționarea” problemelor: „Scăderea audienței și lipsă de transparență”

Sindicatele din Televiziunea Publică cer ajutorul lui Klaus Iohannis și pe cel al Vioricăi Dăncilă pentru „soluționarea conflictelor din SRTV”, informează MediaSind într-un comunicat de presă. 

„Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind susţine acțiunile demarate de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala TVR pentru demiterea, în regim de urgență, a actualului președinte-director general, Doina Gradea, precum și pentru numirea la conducerea instituției a unor profesioniști care respectă meseria de jurnalist și angajații instituției

Federația FAIR - MediaSind a solicitat intervenția președintelui României, Primului Ministru și președinților Comisiilor de specialitate din Parlamentul României în vederea soluționării conflictului existent în cea mai mare instituție de media din țară - SRTV”, notează în deschidere documentul. 

Ce a solicită sindicaliștii președintelui, premierului și președinților comisiilor de specialitate din Parlamentul României?

Publicitate

În primul rând, vor o întâlnire cu autoritățile din România pentru „analizarea în regim de urgență a problemelor din TVR” și expun o listă cu unele dintre aceste probleme:

  • Regimul angajărilor în TVR cu ignorarea procedurilor legale. În luna mai, trei concursuri desfășurate simultan i-au dat câștigători pe trei membri ai CA, între care se regăsește și reprezentantul Guvernului în CA al SRTv pentru angajare în TVR pe durată nedeterminată.
  • Lipsa de transparență privind situația numărului de angajări din actualul mandat al PDG Doina Gradea.
  • Cheltuirea discreționară a fondurilor publice la nivelul structurilor SRTv, inclusiv la TVR Moldova.
  • Refuzul de a evalua activitatea managementului executiv, menținut în regim interimar de la numirea actualului PDG și până în prezent.
  • Lipsa de transparență în alcătuirea proiecției de buget și a proiectelor pentru care se vor cere bani la proxima rectificare bugetară.
  • Prăbușirea audienței TVR cauzată de lipsa politicii editoriale și de decizii arbitrare ale actualei conduceri.
  • Afectarea gravă a activității TVR Moldova într-o perioadă de schimbări strategice la frontiera României (sistarea emisiunilor din grila curentă).
  • Încălcări repetate ale legislației muncii, a legii informațiilor de interes public, desconsiderarea și discriminarea partenerilor sociali.

FAIR - MediaSind a cerut și sprijinul unor organizații din care face parte, printre care amintim CNSLR - Frăția, Federația Internațională a Jurnaliștilor, sau Federația Europeană a Jurnaliștilor.

CNSLR - Frăția, răspuns pentru sindicatele din TVR: „Lipsa de măsuri concrete ne vor determina să organizăm acțiuni de protest”

Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România-Frăția este una dintre organizațiile care a răspuns public sindicatelor din TVR. 

„CNSLR - Frăția susține și se solidarizează cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR - MediaSind precum și cu Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala TVR, în acțiunile demarate în vederea soluționării conflictului existent în cea mai mare instituție de media din țară, SRTV”, notează instituția într-un comunicat de presă. 

La rândul ei, organizația solicită sprijinul președintelui și al premierului României pentru „soluționarea conflictului din SRTV”

„Facem apel la toți reprezentanții intituțiilor statului de anu ignora nemulțumirile membrilor de sindicat, care au atins cote ingrijorătoare. Lipsa de măsuri concrete ne vor determina să organizăm acțiuni de protest”, au mai completat în același document. 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu