Skip to main content

Serie de reportaje despre ziua 23 august 1944, la Digi24: „Moment istoric falsificat de propaganda comunistă”

 
Serie de reportaje despre ziua 23 august 1944, la Digi24: „Moment istoric falsificat de propaganda comunistă”

O serie de reportaje despre ziua de 23 august 1944 se vede de astăzi, la Digi24. Seria, realizată de jurnalista Elena Tănase, este parte a campaniei „1989. Anul care a schimbat lumea”.

Publicitate

Proiectul este dedicat zilei de 23 august şi momentul istoric falsificat de propaganda comunistă, spun reprezentanţii postului TV.

Episoadele vor explica felul în care, în deceniile de comunism, rolul principal al regelui Mihai, al diplomaţilor români din marea aristocraţie şi al liderilor ţărănişti şi liberali a fost trecut sub tăcere şi mecanismele propagandei de stat care a proclamat un aşa-zis „rol conducător” al Partidului Comunist Român într-o „insurecţie armată”, în fapt inexistentă.

Mai exact, se împlinesc 75 de ani de la lovitura de palat din 23 august 1944 prin care regele Mihai a retras România din alianţa cu Hitler şi a implicat armata română în războiul contra nazismului. Redirecţionarea efortului militar românesc a furnizat unul dintre cele mai puternice argumente pentru recăpătarea Transilvaniei de Nord şi a dus la scurtarea celui de-al doilea război mondial în Europa cu şase luni.

În vremea comunismului, 23 august a devenit sărbătoare naţională şi este evenimentul istoric care a suferit cea mai profundă distorsionare propagandistică, dintre toate zilele memorabile ale istoriei recente.

„Realizatoarea campaniei „1989. Anul care a schimbat lumea”, Elena Tănase, propune telespectatorilor o abordare factuală şi concretă a evenimentelor. Ce s-a întâmplat, de fapt, la 23 august 1944? Care era contextul politic şi militar?

Care sunt personajele principale ale dramei? Care au fost efectele directe loviturii de la 23 august? Sunt câteva din întrebările esenţiale la care vor răspunde istorici şi cercetători specializaţi”, notează aceeaşi sursă.

Proiectul editorial „1989. Anul care a schimbat lumea” se va încheia la Digi24 în luna decembrie, când se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului, cu un documentar despre Revoluţia Română din 1989.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Duru Duru
    Sa fim seriosi; probabil razboiul a fost scurtat cu 6 zile si nu cu 6 luni.
  • didi didi
    nu inteleg ce legatura are anul 1989 care a schimbat lumea cu 23 august 1944...
  • NN NN NN NN
    O vorba celebra spune ca istoria este scrisa de invingatori. Este adevarat ca invingatorii comunisti au spus varianta care le convenea lor, dar la fel de adevarat este ca Germania a pierdut ambele razboaie mondiale. Bang! Bang! I shot you down. Varianta Germana nu poate fi cunoscuta vreodata. Bang! Bang!

Trimite un comentariu

sus