Skip to main content

VIDEO. Minore traficate la Caracal. Despre ancheta zilei, cu unul dintre jurnalişti: "Ca reporter, cred că au fost puţine momente mai grele ca acesta"

 
VIDEO. Minore traficate la Caracal. Despre ancheta zilei, cu unul dintre jurnalişti: "Ca reporter, cred că au fost puţine momente mai grele ca acesta"

VIDEO. Interviul zilei, despre ancheta zilei: investigaţia Libertatea, despre două dosare DIICOTde acum câţiva ani, despre trafic de minore la Caracal. O investigaţie care aduce informaţii cutremurătoare: mărturii ale victimelor, minore când s-au întâmplat faptele, clienţi poliţişti, trimiteri la angajaţii bazei NATO de la Deveselu. Apare şi un taximetrist care locuieşte pe aceeaşi stradă cu Gheorghe Dincă, cel care a recunoscut că le-a ucis pe Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu.

Publicitate

Ancheta din Libertatea vorbeşte despre fapte. Fără scenarii, fără speculaţii sau legături cu crimele de la Caracal.

Am stat de vorbă cu Alexandra Nistoroiu, unul dintre jurnaliştii de la Libertatea care au documentat investigaţia. Echipa a fost mai numeroasă. I-a inclus pe Maria Andrieş, Delia Marinescu, Adriana Oprea şi Cătălin Tolontan (coordonatorul editorial Libertatea, care a ieşit, la rândul lui, pe teren, în judeţul Olt, pentru anchetă).

"S-a creat un climat al suspiciunilor. Asta nu ne face bine ca societate, ne face să devenim mai temători, poate chiar mai paranoici.

Dacă ne concentrăm pe fapte şi încercăm să facem lumină, cred că e mult mai sănătos pentru noi ca societate. Aşa o să ştim şi ce am de făcut ca să reparăm", spune Alexandra Nistoroiu.

Înainte de transcrierea principalelor idei, materialul cu Interviul Telefonic Paginademedia.

Despre dialogul cu una dintre vitimele traficate:

"Ca experienţă umană, ca reporter, cred că au fost puţine momente mai grele ca acesta. Aveam în faţă o persoană care a fost abuzată în toate felurile cu putinţă. Se întâmpla într-o comunitate care, cumva, închidea ochii. Asta e şocant, din ce am povestit cu ea. În dosar apar numele primarului şi preotului care apără nu victimele, ci agresorii", povesteşte Alexandra Nistoroiu.

VIDEO. Alexandra Nistoroiu, despre ancheta zilei: minore traficate la Caracal

Alexandra Nistoroiu, jurnalistă Libertatea, prin telefon despre investigaţia ziarului şi despre recentul caz Caracal:

  • Practic de când au apărut primele informaţii din cazul Caracal ne-am mobilizat cu toţii în redacţie, nu doar echipa de investigaţii.
  • Am încercat să documentăm cât mai bine cele întâmplate acolo şi să punem lucrurile în context. A fost perioadă în care au apărut, în spaţiul public foarte multe miciuni, intoxicări şi manipulări. Am căutat cu toţii, ca redacţie, să ne concentrăm pe fapte şi pe contextul în care faptele se întâmplă.
  • Lucrurile s-au întâmplat constant, când s-a terminat un episod al investigaţiei a început altul.
  • Nu e doar o perioadă în care oamenii din presă merg pe speculaţii, cel puţin în cazul Caracal autoriţăţiile nu au comunicat cum trebuie. N-au comunicat din prima coordonat.
  • S-au vehiculat o grămadă de informaţii care s-au dovedit neadevărate.
  • S-a creat un climat al suspiciunilor. Asta nu ne face bine ca societate, ne face să devenim mai temători, poate chiar mai paranoici.
  • Dacă ne concentrăm pe fapte şi încercăm să facem lumină, cred că e mult mai sănătos pentru noi ca societate. Aşa o să ştim şi ce am de făcut ca să reparăm.
  • Cred că acest caz e un moment bun să reflectăm la nişte probleme sociale reale, cum ar fi violenţa contra femeilor şi cum e ea abordat inclusiv de către poliţie.
  • Tocmai în acest context vine şi investigaţia noastră, avem o reţea în care nu numai că doi dintre poliţişti erau chiar clienţi ai reţelei, dar felul în care ancheta s-a făcut a lăsat o grămadă de piste necercetate.
  • Am vorbit cu una dintre victimele de atunci, care între timp şi-a refăcut viaţa şi s-a mutat departe de Caracal. Are un sentiment puternic de nedreptate. Dintre cei prinşi atunci, doar doi au primit pedepse cu executare, ceilalţi patru au primit pedepse cu suspendare.
  • E foarte important să vorbim despre lucrurile astea, pentru că dincolo de un fapt sau altul există şi o cultură a violului, în care violul e acceptat şi femeile sunt tratate ca nişte obiecte.

Petrişor Obae: Prin informaţiile voastre aţi confirmat cumva anumite speculaţii, respectiv respectiv referirea la baza NATO de la Deveselu sau cele legate de criminalul Gheorghe Dincă? Nu este frustrant că faptele voastre, documentate, confirmă cumva nişte speculaţii aruncate pur şi simplu.

Alexandra Nistoroiu, Libertatea: „Nu le confirmă, dar le pot alimenta. Personal nu cred că avem o confirmare încă. Nu ştiu dacă o vom avea vreodată, apropo de Deveselu sau dacă cazurile Alexandrei sau Luizei au legătură cu vreo reţea de trafic de persoane.

Faptul că aceste speculaţii există este explicabil, să nu uităm că DIICOT a vorbi despre asta într-o primă fază. Informaţiile plecau şi pe surse, în mod normal ar fi trebuit să plece clar din anchetă.”


Ancheta Libertatea: 16 minore din Caracal forţate să facă sex cu români, manageri austrieci şi soldaţi americani! Cum i-a scăpat DIICOT pe militarii din Deveselu, deşi au cumpărat de la traficanţi sex cu fete de 14-16 ani


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    de ce nu-l consulta nimeni si pe gigi fronea ? va amntiti ce spunea pe scena la romanii au talent ? pai cum umbla el prin licee si scoli sa racoleze fete pt model !?! ca de... el se ocupa cu modelingul ( forma clasica de mascare a racolarii si traficului de persoane ) S-a sesizat vreun organ ? -NU ! ( se poate vedea reluarea emisiunii ) si mai mult -a devenit vedeta
  • spune NU cenzurii spune NU cenzurii
    Cand lumea este plina de femei superbe (mai ales in Romania), ce poate face un om sa doreasca neaparat fete sub 18 ani? Este o epidemie mult mai raspandita si mai periculoasa decat se crede. Stiinta a demonstrat ca pana la 18 ani creierul nu este complet dezvoltat, din acest motiv se numesc MINORI, si nu pot vota sau conduce masina.

Trimite un comentariu

sus