Skip to main content

TVR Moldova, în lista „must carry” din Republica Moldova. Postul TV, preluat obligatoriu de cablişti

 
TVR Moldova, în lista „must carry” din Republica Moldova. Postul TV, preluat obligatoriu de cablişti

Postul TVR Moldova - canalul Televiziunii Române din Republica Moldova - a fost adăugat în lista „must carry” din Republica Moldova.

Publicitate

Consiliul Audiovizualului din Republica Moldova a decis, la începutul acestei luni, includerea televiziunii în lista posturilor care trebuie preluate obligatoriu de către companiile de cablu.

Alături de TVR Moldova, lista mai cuprinde posturi TV generaliste şi de ştiri din Republica Moldova, precum şi un post de televiziune pentru copii.

Printre acestea: Moldova 1, Moldova 2, Jurnal TV, Prime, TV8, NTV Moldova, Publika TV şi Accent TV.

TVR Moldova este canalul Televiziunii Române pentru Republica Moldova care are ca misiune promovarea limbii şi culturii, a spiritualităţii, tradiţiilor şi obiceiurilor naţionale în teritoriile de dincolo de Prut.

Postul TV difuzează producţii ale studiourilor TVR din Chişinău şi din Bucureşti, dar şi programe achiziţionate: documentare, filme artistice româneşti şi străine, competiţii sportive sau emisiuni despre evenimente în care sunt implicaţi românii din diaspora.

În acest an, TVR Moldova este coproducător al Festivalului Internaţional Cerbul de Aur. Producţia din TVR Moldova este realizată de Filiala Societăţii Române de Televiziune din Chişinău.

„TVR Moldova a fost retransmis pe teritoriul Republicii Moldova în pachetul de bază, în regim de obligativitate a preluării de către operatorii de cablu, conform deciziei Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Moldova, în urma semnării, în 2013, a Acordului de soluţionare amiabilă a cererii depuse de SRTv la CEDO, după negocierile dintre reprezentanţii Guvernului României şi cel al Republicii Moldova”, spun reprezentanţii postului TV.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul CNA-ului din Republica Moldova, lista must carry se elaborează diferit de România. În ţara noastră în listă pot intra toate posturile care se declară libere la retransmisie, posturi care apoi sunt ordonate în funcţie de audienţă.

În Republica Moldova, lista are la bază nişte criterii, pe care le cităm în continuare:

„Fortificarea produsului autohton/local; Programe audiovizuale în limba română; Furnizorii publici de servicii media; Fortificarea operelor audiovizuale europene; Asigurarea unei oferte echilibrată; Programe audiovizuale pentru copii; Programe de ştiri.”

Citeşte şi: Vezi lista „must carry” pentru România: 2019. Televiziunile preluate obligatoriu de cablişti. Magic TV, Rock TV, Cinethronix, printre noutăţi

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Maximilian Luca Maximilian Luca
    Moldova 1 trebuie să intre în grilele cabliștilor din România!
  • alt privitor alt privitor
    @Andrei - din banii tai se platesc pensii speciale. Dar esti mai preocupat de un post tv care promoveaza interesele Romaniei in Moldova. Si cartela decodeaza si acest program. Nu mai bate campii!
  • Andrei Andrei
    @alt privitor: nu ai înțeles ideea. Nu țin neapărat să văd TVR Moldova. E vorba de un principiu: acest post e finanțat și din banii mei, în calitate de contribuabil la bugetul de stat, însă eu nu beneficiez de nimic în schimbul acestei finanțări. Măcar dacă aș beneficia de Moldova 1, tot ar fi ceva - și subliniez că vorbesc în calitate de contribuabil, cum e orice cetățean în această țară, nu de pasionat al recepțiilor TV prin satelit!

    În altă ordine de idei, TVR Moldova nu difuzează programe pentru care nu are drepturi în România. E doar un fel de TVR Internațional, cu grila puțin sucită. Chiar nu înțeleg de ce nu e FTA. Iar cartela de la TVR nu deschide și TVR Moldova (cel puțin a mea nu îl deschidea acum ceva vreme, acum e dezactivată oricum). Dar eu discutam strict despre un principiu aici!
  • alt privitor alt privitor
    @Andrei - TVR Moldova este un post adresat moldovenilor de peste Prut. Nu iti este adresat tie. E codat datorita drepturilor de autor. Dar daca doresti sa "privesti" la el nu trebuie decat sa cumperi o cartela de decodare de la TVR. Si te zgaiesti cat doresti. Oricum sunt aceleasi programe de 2 lei pe care le face tvr-ul. Iar Moldova 1 parca e FTA pe sateliti. Cauta. ***
  • Andrei Andrei
    TVR Moldova e un post finanțat integral de statul român, deci de către contribuabilii din România, fără ca aceștia să aibă acces la conținutul său, fiind codat pe satelit. Nu știu cât de morală e această situație.

    E adevărat că există de vreo 5 ani un acord de reciprocitate, în temeiul căruia și moldovenii ar fi trebuit să dea drumul unei versiuni adresate României a postului Moldova 1. Dar să nu ne ascundem după degete și să spunem drept că autoritățile de la Chișinău nu au dorit să facă acest lucru. Probabil o vor face de acum înainte, dacă tot s-a schimbat regimul politic pe acolo.

    Deci această situație (imorală, consider eu) are două posibile soluții: fie TVR Moldova să emită necodat pe satelit, eventual chiar retransmis pe rețeaua digitală terestră, fie cineva de la noi își amintește să îi "tragă de mânecă" pe cei de la Chișinău în legătură cu postul Moldova 1. Sper să citească cineva de la CNA acest comentariu.

Trimite un comentariu

sus