Skip to main content

VIDEO. Tolontan, despre un moment unic pentru presă: Documentarul Colectiv, la Veneția. "Un film tulburător pentru România"

 
VIDEO. Tolontan, despre un moment unic pentru presă: Documentarul Colectiv, la Veneția. "Un film tulburător pentru România"

VIDEO. "Cred că va fi un film tulburător pentru România. Nu cred că îi va lăsa indiferenți pe oameni", spune jurnalistul Cătălin Tolontan despre documentarul Colectiv, proiectat la Veneția.

Publicitate

"Presa românească merită acest film", a continuat el, într-un interviu telefonic acordat Paginademedia.ro de la Veneția. Acolo unde filmul a fost aplaudat în picioare de către ziariști. Minute bune.

Este un moment unic pentru presa din România: o investigație jurnalistică - toată seria de anchete care a urmat tragediei din Colectiv - este subiect de documentar.

"Am trăit niște momente foarte frumoase ca jurnaliști, ne opreau alți jurnaliști pe stradă. Ei erau bucuroși că au încă o probă a fapului că presa contează.
Cred că este un film favorabil României, se arată după multă vreme că în România, în anumite momente și domenii se întâmplă și lucruri la nivelul lumii de astăzi", a spus Tolontan în interviul acordat Paginademedia.ro.

Documentarul este realizat de Alexander Nanău și a urmărit, practic, investigația echipei Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac pe toată desfășurarea ei. Inclusiv dialogul cu diverse surse (unele au acceptat să apară în premieră) sau momentele de cumpănă (când nu știau rezultatul analizei pe dezinfectanții Hexi Pharma). Totul, filmat pas cu pas, pe măsură ce mai făceau pași în anchetă.

VIDEO. Cătălin Tolontan, în dialog cu Petrișor Obae:

Cătălin Tolontan, în interviu:

 • În primul rând, filmul este al regizorului Alexander Nanău și al echipei sale, clar. Munca pentru acest film, care a durat trei ani, este meritul artistic al regizorului.

În al doilea rând, din perspectiva noastră nu suntem decât norocoșii care reprezintă, sperăm bine, o misiune și o responsabilitate mai largă a presei.

 • Le-am spus jurnaliștilor străini, la conferința de presă, că aceasta este o zi bună pentru presa din România în ansamblul ei, chiar dacă este o presă partizană uneori. Chiar dacă suntem o presă partizană uneori, suntem o presă vie și democratică.”
 • Rar vezi zeci de jurnaliști, după proiecția de presă, ridicându-se în picioare la final în timp ce apludând, după cum și noi am văzut sute de oameni aplaudând, după premieră.
 • La final a fost cu adevărat tulburător, pentru că toți s-au întors către regizor și cumva către ideea care era pe ecran: cea a presei libere, cea a potențialului presei de a încerca să facă lumină. Au fost niște apluze care au durat cinci minute.
 • Am trăit niște momente foarte frumoase ca jurnaliști, ne opreau alți jurnaliști pe stradă. Ei erau bucuroși că au încă o probă a fapului că presa contează.
 • Cred că este un film favorabil României, se arată după multă vreme că în România, în anumite momente și domenii se întâmplă și lucruri la nivelul lumii de astăzi.”
 • Ca să explicăm clar și cum se lucra cu sursele. Noi le explicam că facem un film documentar pentru care vom fi filmați zi de zi, iar sursele se puteau hotărî până în ultimele momente dacă vor să fie dezvăluite sau nu. În lumea documentarului nu circulă bani, ca să fie clar, oamenii nu sunt plătiți ca să apară în film.
 • Practic sursele care au fost de acord au spus da, pentru că au fost și surse care nu au fost de acord și atunci sunt în continuare secrete. Anumite surse, da, se vor dezvălui și publicului din România. Așa au ales, ca gestul lor să fie cunoscut.”

Petrișor Obae: Voi ați fost filmați și când nu știați care vor fi rezultatele analizelor legate de Hexi Pharma?

Cătălin Tolontan: „Da. Sigur. Se și văd în film toate ezitările noastre și spaima că rezultatele analizelor ne vor contrazice.”

 • Nu contăm noi aici. Contează ideea de presă. Până la urmă presa contează, asta e și printre primele reacții pe care le-am citit în presa internațională.”
 • „Cred că va fi un film tulburător pentru România. Nu cred că îi va lăsa indiferenți pe oameni. Să vedem cum va suporta societatea româneascăcă mai sunt anumite locuri în care chiar se face treaba și nu doar în presă. Sunt zile bune pentru presa română. Presa din România merită acest film.”

"Pentru voi"

Gazeta sporturilor s-a deschis azi cu un titlu scurt: "Pentru voi", alături de fotografia cu echipa Mirela Neag, Cătălin Tolontan, Răzvan Luțac.

Plus un mic text către cititori, după prezența echipei la Festivalul de la Veneția. Din text:

„Suntem Mirela, Răzvan și Cătălin și vă transmitem cam emotivi, să fim sinceri, de pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Veneția, cel mai vechi festival de film din lume.

O bună parte a acestui film cuprinde investigațiile Gazetei Sporturilor de după Colectiv: Hexi Pharma, Secureanu, spitalele Primăriei și altele.

Puține ziare din lume au avut onoarea de a fi, vreodată, subiectul unui film ajuns la un asemenea eveniment. (...)

Acest eveniment vi-l dedicăm. Pentru voi este răsplata pasiunii cu care iubiți sportul.  Toate investigațiile noastre n-ar fi fost posibile fără voi, microbiștii Gazetei Sporturilor, dragii noștri cititori.

Vă mulțumim și vă promitem că nu vom renunța să scriem sport pentru că este primul și marele nostru hobby. Tot în peluză e mai bine decât în luxul cu aromă adriatică, ce se simte peste tot aici”

Tot de la Veneția, pe paginile 8-9, o cronică a documentarului și a premierei, făcută de Mirela Petre.


Idei din cronica semnată de jurnalista Mirela Petre (Libertatea), de la Veneția:


 • La finalul proiecției pentru presă, jurnaliștii, români și străini, au aplaudat. E un lucru destul de rar întâlnit în astfel de situații.

 • Totuși, la prima vedere, la o citire superficială, ar putea părea că eroii regizorului Nanau sunt ziariștii de investigații. În special, Cătălin Tolontan, coordonatorul echipei GSP și Libertatea. Camera stă foarte mult pe el, în special cu cadre strânse pe ochi și expresii ale feței când află prima oară adevăruri sau ia decizii importante în cadrul investigației.
 • Eu am văzut aceste secvențe – și în toate în care apare alături de ziariștii Mirela Neag și Răzvan Luțac – într-o altă cheie: a ideii de jurnalist care își face meseria. Pentru public, ar putea fi însă o capcană în interpretarea mesajului.
 • O altă noutate la fel de importantă este întâlnirea publicului cu două dintre sursele principale ale investigațiilor echipei Gazetei Sporturilor. Este vorba despre două femei: Camelia Roiu, medic, care a contribuit la dezvăluirea situației reale, dezastruoase, nicidecum “sub control”, cum o prezentau oficial autoritățile și Nicoleta Ciobanu, la vremea aceea contabil la Spitalul Malaxa.
 • Că apar sursele, că-și asumă public dezvăluirile, e important. Avem șansa să-i cunoaștem pe oamenii cărora le datorăm dezvăluirea adevărului. Oameni care, într-o zi, s-au hotărât că nu mai vor să fie complici, chiar și indirect.
 • Pentru mine, eroii acestui documentar sunt ei, oameni care am fi putut fi – și în continuare putem fi oricând, oricare dintre noi.
 • Pentru a putea realiza documentarul, echipa regizorului Alexander Nanau a avut acces în hala gsp vreme de mai bine de un an, în unele perioade filmând zi de zi viața de redacție în timp real
 • Prin camera lui Nanau, uneori lipită de personaje, alteori la distanță – clasicul efect prin care vedem o situație și în detaliu și în ansamblu ei – devenim martori nevăzuți la șirul evenimentelor din spatele ușilor închise.
 • Documentarul mai are un neajuns, de data asta tehnic. Pe tot parcursul lui, nici un personaj nu este introdus cu nume, prenume sau ocupație, așa cum se întâmplă în mod tradițional în documentare când un personaj vorbește sau apare în fața camerei.
 • Cred că regizorul a ales să nu introducă astfel personajele pentru a nu ne influența pe noi, privitorii. Fără să avem numele și ocupația celor pe care îi vedem, suntem liberi să îi judecăm după fapte, nu după funcții sau ierarhii. E un film în principal pentru publicul român, abia secundar pentru publicul străin, pentru care poate funcționa ca un avertisment sau încă o ilustrație, în altă societate, a manifestării corupției.

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu