
Doi ani de „Să fie lumină”. Publicația care investighează afacerile Bisericii face doi ani de la lansare, însă viitorul demersului jurnalistic este incert.
În doi ani, jurnaliștii au scris zeci de investigații și reportaje despre subiecte din sfera instituțiilor de cult din România, totul cu sprijinul financiar venit din partea cititorilor.
„Să fie lumină” se suține în mare parte din donațiile cititorilor, care însumează 1.500 de euro din care sunt plătite cheltuielile și deplăsările în teren, pentru documentare, a șase jurnaliști.
„Sunt oameni care au înțeles că, sprijinindu-ne munca jurnalistică, se ajută de fapt pe sine”, spune Vlad Stoicescu - unul dintre fondatorii proiectului pe Facebook.
Totuși, proiectul este în pericol:
„Chestiunea finanțării e spinoasă, oricum nu un subiect aniversar plăcut, pentru că de-a lungul celor doi ani de proiect abia am reușit să ne acoperim, din donațiile publicului cititor, nevoile financiare.
Publicul preferă să sprijine, mai degrabă, activism găunos deghizat în jurnalism decât jurnalism de investigație făcut ca la carte? Sau publicul are credința că o întreprindere de presă independentă trebuie să se finanțeze - mai ales - prin mecanisme comerciale, nu plecând de la o filosofie non-profit?”, completează acesta.
Acesta continuă:
„Când am pornit „Să fie lumină" eram încredințați că jurnalismul făcut cu inteligență, onestitate, responsabilitate și - mai ales - construit pe fapte de interes public (nu pe opinii și umori) se va vinde / finanța de la sine. Doi ani mai târziu, nu mai suntem deloc siguri de acest lucru.”
Jurnaliștii site-ului au adus în atenția publică mai multe nereguli, în principal, din sânul Bisericii Ortoxe Române. Poate cel mai răsunător dintre acestea este legat de abuzurile sexuale din Episcopia Hușilor. Acolo, chiar fostul episcop al locului Corneliu Bârlădeanu ar fi abuzat sexual elevi ai Seminarul Teologic din Huși.
În documentarea respectivului caz un reporter „Să fie lumină” a fost amenințat. Diana Oncioiu, care lucrează și pentru proiectul Dela0.ro, a fost amenințată telefonic că „i se va rupe capul” și fost atenționată să nu mai scrie despre „ce fac preoții” (despre respectivul episod Paginademedia.ro a relatat, aici).
Episoadele din ancheta despre Episcopia Hușilor au fost publicate și de ziarul Libertatea.
Printre altele publicația a mai scris și despre:
Părintele Constantin Necula, purtător de cuvânt al Mitropoliei Ardealului, a apărut la TVR în baza unei remunerații fixate printr-un contract de drepturi de autor.
Sau despre lumea academică de la Teologie, despre cum a fost posibil ca un tată arhiepiscop să-și facă ambii fii doctori în teologie, coordonându-le tezele și făcând în același timp parte din organismele academice care le-au validat.
Câteva dintre materiale au fost premiate și la Gala Superscrieri 8, concursul care premiază anual cele mai bune materiale de presă din țară (Mai multe, aici).
Vlad Stoicescu spune că viitorul proiectului va fi decis în iarnă. Până atunci vor fi publicate materiale pe care jurnaliștii le au în lucru.
„Nu suntem dezamăgiți (îmi permit să vorbesc în numele colectivului, pentru simplitatea comunicării) - din contră, audiența "Să fie lumină" a fost însemnată și credem că sunt importante cele câteva fapte pe care le-am așezat, prin jurnalism, la fundația discuției publice despre cultele religioase”, mai menționează acesta.
Din echipa „Să fie lumină” fac parte nume din jurnalismul românesc ca: Vlad Stoicescu, Ovidiu Vanghele, Andrei Crăciun sau Diana Oncioiu.
Comentarii