Skip to main content

Fiul și fiica lui Gheorghe Dincă, plângeri la CNA, exasperați de atacurile Antena 1 și Romania TV. Ce amenzi au primit televiziunile

 
Fiul și fiica lui Gheorghe Dincă, plângeri la CNA, exasperați de atacurile Antena 1 și Romania TV. Ce amenzi au primit televiziunile

Amenzi pentru Antena 1 și România TV pentru încălcarea dreptului la imagine a copiilor lui Gheorghe Dincă, Daniela Bălan și Daniel Dincă.

Publicitate

Cei doi au venit în ședința publică de la CNA pentru a-și susține punctele de vedere. În urma analizei de către membrii CNA, forul a decis, cu unanimitatea celor prezenți, amendarea celor două televiziuni: 15.000 de lei la Romania TV, 10.000 de lei la Antena 1. 

Pe lângă cele două, a fost analizată și o ediție a emisiunii Sinteza zilei, de pe Antena 3, însă în acest caz membrii nu au considerat că sunt încălcări. 

De ce au fost amendate?

Emisiunile au ajuns pe masa CNA după ce forul audiovizual a primit mai multe reclamații de la familia lui Gheorghe Dincă.

Este vorba despre opt ediții Acces Direct și mai bine de 20 de emisiuni de pe România TV, în care s-a rostogolit ipoteza că cele două victime ale lui Dincă ar fi încă în viață și că fiul și fiica lui Dincă ar fi la rândul lor implicați într-o presupusă rețea de prostituție, iar fiul lui Dincă ar avea dosar penal pentru trafic de arme și muniție.

Ședința de astăzi a avut și un moment tensionat, cu o jurnalistă România TV care a început să o înregistreze cu telefonul mobil pe Daniela Bălan, în timp ce era audiată de membrii CNA.

Reprezentanții forului i-au cerut jurnalistei să oprească înregistrarea video a invitatei. În același timp, fratele femeii, Daniel Dincă, a acuzat presă că le-a distrus viața.

Un alt moment tensionat a avut loc în afara clădirii CNA, unde jurnaliștii îi așteptau afară pe copiii lui Dincă. În timp ce ziariștii încercau insistent să obțină declarații, Daniel Dincă s-a repezit la un cameraman, l-a împins, iar acesta a căzut pe trotuar.

Poliția a fost chemată la fața locului, iar ulterior, Romania TV a anunțat că va depune plângere împotriva lui Daniel Dincă. La fel a anunțat și Antena 3, care a avut de asemeni un cameraman implicat în incidentul de la CNA.

Detalii, aici: Îmbrânceli lângă sediul CNA între fiul lui Gheorghe Dincă și jurnaliști de la România TV, după ce televiziunea a fost amendată

Pe larg, ce s-a întâmplat la CNA:

Norina Ionescu, reprezentant Antena 1:

„Au fost foarte multe încercări din partea colegilor mei, și de la Antena 1 și de la Antena 3, de a o contacta pe doamana Daniela Dincă. Foarte multe încercări.

Dânsa spune în reclamație că a cooperat și că a infirmat toate informațiile. Informațiile date pe post sunt în contextul unor piste care au aparut pe parcursul acestui caz neelucidat nici de autoritățile competente în momentul de față.

Eu știu că nu a fost așa o colaborare din partea doamnei Dincă pentru a-și susține punctul de vedere. Uneori s-a spus și pe post, alteori nu s-a mai spus pe post.

Martorii cu care s-a vorbit, respectiv menajerele, una dintre ele cere protecție și în ziua de astăzi colegilor de la Acces Direct. Ambele sunt martori la DIICOT. Au fost și înainte de a apărea la Acces Direct, dar și după ce au apărut la Acces. Sunt persoane cât se poate de implicate în acest caz.”

Radu Herjeu, membru CNA:

„La Antena 1, senzația mea este că indiferent ce spunea menajera, indiferent ce spunea martorul acela, Vaida avea grijă să spună „da și fiica (lui Dincă - n.r.)”, „dar despre fată”.

Mi s-a părut că era musai să se introducă chestia asta. (...) Indiferent cum mergea discuția, venea Vaida și spunea de fiica lui Dincă. Fără nicio legătură cu ce se discuta în studio, se ducea discuția către fată.

Mi s-a părut mult prea mult încercat bătută monedă pe o chestie pe care nu aveai fundament. Asta mi s-a părut mie ușor ciudat.” 

Roxana Niculescu, reprezentant Romania TV:

„Ați văzut numai o mică, mică parte din emisiuni. Toate acuzațiile care sunt aduse, indiferent cui, că vorbim despre Gheorghe Dincă sau că vorbim despre familia lui Gheorghe Dincă, sunt ale avocaților părților. Sunt lucruri care au fost spuse nu numai la televizor, ci au fost spuse în primul și în primul rând în fața anchetatorilor, în fața procurorilor DIICOT, în fața poliției.

Cu doamna Daniela Dincă, colegii mei au avut multe convorbiri telefonice. De fiecare dată când s-a pronunțat numele dumneaei de către terți, de către invitați ai emisiunilor, de către avocați sau de parteneri de afaceri sau foști parteneri de afaceri, dânsa a fost sunată și au avut convorbiri telefonice. (...)

Înainte de a difuza diversele lucruri apărute pe parcursul anchetei, diverse acuzații care i-au fost aduse sau lucruri spuse despre dânsa de către cei din Arad, Timișoara, din zonă, au spus: vrem să vorbim, suntem în fața casei dumneavoastră, veniți să vorbiți. De fiecare dată a spus că nu dorește să intervină.

În mai multe emisiuni s-a precizat acest lucru, că am încercat să luăm legătura și că dânsa nu dorește să comenteze informațiile cu pricina.

Deschiderea noastră față de doamna Daniela Dincă a existat dintotdeauna. (...) Acest dialog a fost permanent. De fiecare dată a fost sunată și invitată, dovadă am dat cele două interviuri cu care a fost de acord.

Nu suntem în situația de a stabili noi vinovății sau de a descoperi lucruri. Tot ce ați văzut au fost părerile și cererile avocaților părților. Avocații au vorbit același lucru la televizor ca și în fața anchetatorilor.” 

Dorina Rusu, membru CNA:

„Ați spus că afirmațiile făcute sunt declarațiile avocaților sau a celor audiați la DIICOT. Aș vrea să știu dacă acuzațiile de trafic de persoane sau de trafic de arme de vânătoare și toate celelalte au fost făcute în cadrul audierilor, dacă au fost făcute de avocați? În emisiuni nu se precizează acest lucru.

Mă interesează dacă aceste acuzații au fost făcute de niște persoane din dosar. Și de ce nu se precizează lucrul acesta.”

Roxana Nicolescu

Nu se precizează lucrul acesta din mimetism și din lipsă de timp. Declarațiile acestea au fost reluate de la o oră la alta. Toate aceste declarații au fost făcute de oameni care au fost audiați în acest dosar sau în dosarele disjunse.” 

Radu Herjeu, membru CNA:

„Chiar dacă oamenii aceștia au făcut declarații în fața procurorilor, ei le-au făcut și la televizor, cu reporterii. Nu sunt doar citări la ceea ce s-a spus în altă parte, aici sunt acuzații aduse la televizor. Problema mea este că mențiunea că s-a încercat contactarea doamnei Dincă este o singură dată, în zeci de pagini.

Între 28 septembrie și 19 octombrie s-a spus o singură dată că s-a încercat contactarea doamnei Dincă. Telespectatorului dacă nu-i spus: „am încercat să o contactăm și nu vrea să intervină”, nu își imaginează singur că a fost contactată.

Mie mi se pare important ca de fiecare dată când se aduc acuzații unor persoane, să precizezi: am încercat să intrăm în legătură și nu a dorit să intervină. Din punctul meu de vedere, această precizare trebuia făcută la fiecare emisiune în care s-a precizat numele doamnei Dincă.” 

Fata lui Gheorghe Dincă: "La început am dat declarații televiziunilor, după care am constatat că cuvintele erau interpretate"

Daniela Bălan (pe care televiziunile o prezintă cu numele de fată, Daniela Dincă):

„Suntem parte în povestea asta destul de urâtă pe o faptă care este încă verificată. Este în curs o anchetă, în care noi, restul familiei, am fost audiați de mai multe ori. (...) Da, la început am dat declarații televiziunilor, după care am constatat că cuvintele erau interpretate.

Sfatul avocaților și al anchetatorilor a fost să păstrăm o distanță până se termină ancheta. Nu suntem nici măcar suspecți în acest dosar. (...) Am aici cazierul italian, acesta este al fratelui meu mai mare, în care se menționează că în spațiul Uniunii Europene nu există nimic.”

Radu Herjeu, membru CNA:

„Pe mine mă interesează în ce măsură televiziunile și-au îndeplinit sau au respectat legislației în ce vă privește.

Eu vreau să știu dacă într-adevăr ați fost contactată de reporterii celor trei televiziuni - Antena 2, Antena 3 și România TV - pentru a intra în direct, a da un punct de vedere vis-a-vis de aceste lucruri, iar dumneavoastră ați refuzat.”

Daniela Bălan:

Inițial, am fost contactată și mi-am spus punctul de vedere, până în momentul când am văzut că mi se interpretează ceea ce spun eu.”

Fiul lui Gheorghe Dincă: S-a spus la TV că sunt cel mai mare pește din România. Acuzațiile care ne-au fost aduse au venit din partea posturilor TV, nu a martorilor

Dincă Gheorghe Daniel:

Până la dumneavoastră aici, nu m-a contactat nimeni, nicio televiziune. Nu am fost ascuns. De câte ori a trebuit să mergem la audieri, am mers de bună voie.

Nu-mi aduc în ce emisiune, dată, oră, dar s-a spus că am fost luați cu forța, că ne-au luat forțele de ordine, că sunt cel mai mare pește din România, Italia și nu știu câte țări. Am stat puțin ascunși, pentru că nu am vrut să apar la televizor.

Sunt căsătorit, am trei copii - un băiat de 18 ani, un băiat de 12 ani și o fată de un an jumătate. Copiii la școală strigă după ei că sunt nepoții criminalului.

Nici părinții nu-și aleg copiii, dar nici copiii nu-și aleg părinții. Fiecare răspunde pentru faptele lui.

Toate acuzațiile care ne-au venit nouă, ca familie, au venit din partea posturilor de televiziune, nu au venit din partea martorilor.”

Legislația invocată de CNA în stabilirea sancțiunilor

Art. 34 - (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Citește și: Îmbrânceli lângă sediul CNA între fiul lui Gheorghe Dincă și jurnaliști de la România TV, după ce televiziunea a fost amendată

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Aceasta madama tb sa dea salariile innapoi. Am platit o degeaba. Neispravitii care au stat in posturi cheie si cate si au batut joc.
  • Alte televiziuni primesc amenzi 15000 de euro dacă este difuzată o picătură de sânge într-un film. Bineînțeles că au scăpat ieftin, doar CNA=Intact Group=Romania TV=PSD.
  • Casa lui Dinca avea doua menajere? Cu ce se ocupau, ca este clar ca nu cu menajul. Cred ca nimeni nu este curat in povestea asta, cu atat mai putin casa cu doua menajere.
  • La acces direct mai mai,dar la Psd Caracal...aaa pardon Romania TV unde a fost mult mai mult si grav si 15000 si la Acces 10000 unde a fost grav,dar nu in halul ala...unde e echitatea CNA?

Trimite un comentariu