Skip to main content

VIDEO. Povestea podcastului „Pe bune”: „La primele interviuri am exersat pe colegi” - Andreea Vrabie, Decât o Revistă

 
VIDEO. Povestea podcastului „Pe bune”: „La primele interviuri am exersat pe colegi” - Andreea Vrabie, Decât o Revistă

VIDEO. Mai e loc de podcasturi pe piaţa din România? Răspunsul este „Da” şi vine de unul dintre primii „podcasteri” din România.

Publicitate

Este vorba despre Andreea Vrabie, jurnalist al publicaţiei Decât o Revistă, şi unul dintre pionierii fenomenului de Podcast în ţara noastră. Moderează emisiunea „Pe bune”, un podcast pe care l-a lansat în urmă cu trei ani pentru DoR.

De atunci a făcut peste 65 de emisiuni, cu artişti, actori, regizori, influenceri sau oameni din media. Nume ca Şerban Pavlu, Tudor Chirilă, Dana Rogoz sau Răzvan Exarhu şi-au spus povestea la microfonul din „cămăruţa” în care Andreea Vrabie înregistreză emisiunea.

„Este o cameră mai mare puţin decât o debara. Avem două scaune şi o lampă aprinsă în timpul interviului, care să inducă o atmosferă intimă. Discuţiile devin aproape terapeutice, dar nu am intenţionat ca studioul să devină un fel de cabinet de terapie”, după cum spune chiar ea despre locul în care înregistrează interviurile.

Cum alegi un podcast? Ce diferenţă este între o emisiune radio şi un podcast? Ce echipament e necesar atunci când vrei să începi un podcast? Cum monetizezi un podcast? - Răspunsurile le-a dat Andreea Vrabie în Studioul Paginademedia.ro.

Andreea Vrabie nu jurnalistă la bază. A început aventura în presă în anul 2014, când s-a alăturat publicaţiei DoR. Înainte să intre în presă a lucrat şi în publicitate, la agenţia McCann, timp de trei ani.

A făcut Facultatea de Marketing la ASE, iar pentru că „nu se regăsea” în ceea ce facea, adică publicitatea, a început un master la Londra, în 2010.

În Regat a descoperit şi presa, prin mai multe colaborară cu diverse publicaţii de acolo, revista Wired fiind una dintre ele.

A hotărât să se întoarcă în ţară „din dorinţa de a ajută mediul creativ din România”, după cum spune chiar ea.

„La primele podcasturi am exersat pe colegi”

Povesteşte că ideea pentru podcast a venit în momentul în care transcria un interviu înregistrat pe reportorfon. A trecut un an de la prima idee până când podcastul s-a materializat.

„Am luat câţiva colegi din redacţie şi am făcut câteva interviuri cu ei. Aveam acest sindrom „al impostorului”. Mi se părea că eu n-am studii în jurnalism şi că voi pune întrebări proaste. Erau tot felul de piedici pe care mi le puneam singură”, recunoaşte jurnalista DoR.

Andreea Vrabie are şi un ritual în documentare, pe care-l respectă întocmai de fiecare dată: un pre-interviu cu invitatul (care uneori durează chiar şi trei ore), cel puţin trei zile de pauză între discuţia la cafea şi interviul propriu-zis, iar la final o documentare amplă despre viaţa şi cariera invitatului:

„Dacă e regizor sau actor, încerc să-i văd toate filmele. Dacă joacă în piese de teatru, încerc să merg şi să văd măcar una dintre ele”, menţionează Andreea Vrabie.

Încearcă, în fiecare episod de podcast, să aduc în faţă povestea de viaţă a unui om creativ, cu toate problemele, momentele de îndoială, fricile şi bucuriile pe care le trăieşti atunci când faci ceva în care crezi.

Crede că: „Dacă ascultătorii aud ca şi alţii au probleme se simt mai puţin singuri”

Este extrem de riguroasă în ceea ce priveşte etica în meserie:

„Nu aş invita la podcast pe cineva care răspândeşte fake news în spaţiul public”, subliniază Andreea Vrabie.

VIDEO. Povestea podcastului „Pe bune”, cu Andreea Vrabie (Decât o Revistă)

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus