Skip to main content

VIDEO. Povestea podcastului „Pe bune”: „La primele interviuri am exersat pe colegi” - Andreea Vrabie, Decât o Revistă

 
VIDEO. Povestea podcastului „Pe bune”: „La primele interviuri am exersat pe colegi” - Andreea Vrabie, Decât o Revistă

VIDEO. Mai e loc de podcasturi pe piața din România? Răspunsul este „Da” și vine de unul dintre primii „podcasteri” din România. 

Este vorba despre Andreea Vrabie, jurnalist al publicației Decât o Revistă, și unul dintre pionierii fenomenului de Podcast în țara noastră. Moderează emisiunea „Pe bune”, un podcast pe care l-a lansat în urmă cu trei ani pentru DoR. 

Publicitate

De atunci a făcut peste 65 de emisiuni, cu artiști, actori, regizori, influenceri sau oameni din media. Nume ca Șerban Pavlu, Andreea Raicu, Tudor Chirilă, Dana Rogoz sau Răzvan Exarhu și-au spus povestea la microfonul din „cămăruța” în care Andreea Vrabie înregistreză emisiunea. 

„Este o cameră mai mare puțin decât o debara. Avem două scaune și o lampă aprinsă în timpul interviului, care să inducă o atmosferă intimă. Discuțiile devin aproape terapeutice, dar nu am intenționat ca studioul să devină un fel de cabinet de terapie”, după cum spune chiar ea despre locul în care înregistrează interviurile. 

Cum alegi un podcast? Ce diferență este între o emisiune radio și un podcast? Ce echipament e necesar atunci când vrei să începi un podcast? Cum monetizezi un podcast? - Răspunsurile le-a dat Andreea Vrabie în Studioul Paginademedia.ro. 

Andreea Vrabie nu jurnalistă la bază. A început aventura în presă în anul 2014, când s-a alăturat publicației DoR. Înainte să intre în presă a lucrat și în publicitate, la agenția McCann, timp de trei ani.

A făcut Facultatea de Marketing la ASE, iar pentru că „nu se regăsea” în ceea ce facea, adică publicitatea, a început un master la Londra, în 2010. 

În Regat a descoperit și presa, prin mai multe colaborară cu diverse publicații de acolo, revista Wired fiind una dintre ele. 

A hotărât să se întoarcă în țară „din dorința de a ajută mediul creativ din România”, după cum spune chiar ea. 

„La primele podcasturi am exersat pe colegi”

Povestește că ideea pentru podcast a venit în momentul în care transcria un interviu înregistrat pe reportorfon. A trecut un an de la prima idee până când podcastul s-a materializat. 

„Am luat câțiva colegi din redacție și am făcut câteva interviuri cu ei. Aveam acest sindrom „al impostorului”. Mi se părea că eu n-am studii în jurnalism și că voi pune întrebări proaste. Erau tot felul de piedici pe care mi le puneam singură”, recunoaște jurnalista DoR. 

Andreea Vrabie are și un ritual în documentare, pe care-l respectă întocmai de fiecare dată: un pre-interviu cu invitatul (care uneori durează chiar și trei ore), cel puțin trei zile de pauză între discuția la cafea și interviul propriu-zis, iar la final o documentare amplă despre viața și cariera invitatului:

„Dacă e regizor sau actor, încerc să-i văd toate filmele. Dacă joacă în piese de teatru, încerc să merg și să văd măcar una dintre ele”, menționează Andreea Vrabie. 

Încearcă, în fiecare episod de podcast, să aduc în față povestea de viață a unui om creativ, cu toate problemele, momentele de îndoială, fricile și bucuriile pe care le trăiești atunci când faci ceva în care crezi.

Crede că: „Dacă ascultătorii aud ca și alții au probleme se simt mai puțin singuri”

Este extrem de riguroasă în ceea ce privește etica în meserie:

„Nu aș invita la podcast pe cineva care răspândește fake news în spațiul public”, subliniază Andreea Vrabie. 

VIDEO. Povestea podcastului „Pe bune”, cu Andreea Vrabie (Decât o Revistă)

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu