Skip to main content

Pro TV și Pro Cinema, amenzi uriașe pentru depășiri URIAȘE de publicitate. Pro TV: „A fost o eroare”

 
Pro TV și Pro Cinema, amenzi uriașe pentru depășiri URIAȘE de publicitate. Pro TV: „A fost o eroare”

A bagat filme în pauzele dintre reclame”. O glumă auzită des de la telespectatorii frustrați de pauzele publicitare interminabile de la TV. Doar că Pro TV a a procedat fix așa în luna decembrie. La fel și Pro Cinema. 

Postul TV a reușit în luna decembrie, în timpul zilei, să depășească cele 12 minute de publicitate în fiecare oră. În total, televiziunea a avut un record de șapte ore în plus, față de timpul legal, permis de legea audiovizualului. Au fost șapte ore pe Pro TV și încă aproape nouă ore pe Pro Cinema. 

Publicitate

Atât Pro TV cât și Pro Cinema au primit amenzi maxime, câte 200.000 de lei. Așa s-a întâmplat și în alți ani când posturi precum Kanal D sau Antena 1 au avut încălcări similare.

„În mod evident, am depășit foarte mult (timpul alocat publicității - n.r.). A fost o eroare pe care am îndreptat-o de îndată ce am observat-o”, a spus reprezentantul Pro TV. 

Sancțiunea a fost propusă de Monica Gubernat, președintele CNA, care a precizat că până acum forul a câștigat toate procesele privind amenzile pentru depășirile pentru publicitate. 

Totodată, președintele CNA a mai anunțat că vor urma monitorizări și pentru celelalte posturi ale grupului, Pro2, ProX și Pro Gold, tot pentru luna decembrie. Din informațiile Paginademedia.ro, Pro 2 a avut la rândul său depășiri uriașe. 

Radu Herjeu, membru CNA, a cerut la rândul său o monitorizare și pe luna ianuarie, în prime-time și extra-prime-time. „Nu o să mă convingi că o televiziune precum Pro TV, care nu depășește în prime-time nici măcar cu un minut, dar se întâmplă o „eroare” exact în afara prime-time-ului unde depășește cu șapte ore.”

Cum arată depășirile de publicitate ale principalelor posturi TV, în luna decembrie 2019. În timp ce posturi TV precum TVR 1 și Antena 1 au avut depășiri de patru, respectiv două minute, Pro TV a înregistrat 256 de depășiri ce au totalizat 7 ore și 13 minute (Captura din monitorizarea CNA). 

Cum au arătat depășirile, pe ore, la Pro TV, în decembrie 2019, în fiecare zi, pe fiecare oră, în intervalul 7.00 - 16.00. Interesant este că Pro TV nu a avut astfel de depășiri în prime-time. Până acum, CNA analiza dacă există despășiri doar în intervalul prime-time, de maximă audiență, acolo unde televiziunile erau cele mai susceptibile să încalce legislația audiovizuală. 

Dacă un calup publicitar, poate avea, într-o oră, cel mult 720 de secunde de reclamă, pro TV a depășit sistematic, oră de oră, zi de zi, minutele alocate publicității. Depășirile se pot vedea în tabelul de mai jos și apar cu textul îngroșat (bold).

Pro Cinema, depășiri și mai mari, și ziua, și în prime-time

Pe lângă cele mai bine de șapte ore de depășiri de pe Pro TV, aceeași încălcare grosolană s-a întâmplat și la Pro Cinema. Potrivit monitorizării CNA, în luna decembrie, Pro Cinema a avut 8 ore și 50 de minute de depășiri, atât pe timpul zilei, cât și în intervalul prime-time. În total, limita legală a publicității, de 12 minute pe oră, a fost depășită de 290 de ori într-o lună (adică în 290 de calupuri publicitate).

În monitorizarea de mai jos (captură din monitorizarea CNA), în intervalul de zi - de la 7.00 la 18.00 - au fost 4 ore și 52 de minute de depășiri, iar în prime-time - de la 18.00 la 23.00 - au fost 3 ore și 56 de minute. 

CONTEXT. Consiliul Național al Audiovizualului monitorizează și analizează periodic durata inserțiilor de publicitate ale principalelor posturi de televiziune licențiate în România. 

Amintim că televiziunile comerciale pot difuza 12 minute de reclamă pe oră, fără a fi incluse și promourile de post/emisiuni. TVR poate difuza doar opt minute pe oră și numai între programe. Cu alte cuvinte, postul public nu are voie să „spargă” programele cu calupuri publicitare.  

„Tradițional” canalele generaliste au mai avut astfel de depășiri în ultimele luni din an, deoarece atunci este cea mai mare cerere. 

Până în 2018, Kanal D era postul care făcuse o tradiție în depășirile grosolane de publicitate. Postul a primit în 2015, 2016, 2017 și în 2018 amenzi de câte 200.000 de lei (amenda maximă) și chiar oprirea emisiei pentru 10 minute. După amenda din 2018, televiziunea s-a „cumințit”.

De-a lungul anilor au căzut în „păcat” și Antena 1 (amendată la rândul ei), dar și Prima TV.

Și Pro TV a mai încasat o amendă în aprilie 2018. Grupul a avut atunci o altă strategie. Încărcarea peste limită s-a făcut la stațiile locale din țară.

Atunci, CNA a descoperit că în doar două săptămâni, cele 12 stații locale Pro TV au avut depășiri totale de peste 10 ore. Postul a fost sancționat atunci cu amendă maximă, de 200.000 de lei.

Cu câteva săptămâni înainte de decizia CNA, Pro TV a informat forul audiovizual în legătură cu închiderea tuturor stațiilor locale. 

Citește și: 

Kanal D și-a primit „tradiționala” amendă maximă pentru depășiri de publicitate: a avut cu trei ore peste limita legală

EXCLUSIV. Pro TV închide emisia stațiilor locale. Rămâne un singur semnal, de la București

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • *** cu CNA ul vostru cu tot,desfiintati si creata o institutie serioasa care sa aplice legea,va bateti joc de Poporul Roman,sa va fie rusine!!!
 • Doamna Mirela aveti 3 flori frumoase pe care le cresteti si le ingrijiti cu mari eforturi ,pe care le inteleg pentru ca si eu pe timpul raposatului mi-am crescut copii cu cheia de gat s-au dupa mine la servici . Va rog mult , trimiteti-o pe Vulpita acasa la copil cat nu este prea tarziu nici catelele nu -si lasa cateii iar ea la lasat la soacra pe care nici macar nu stie sa o respecte. A-ti invatat-o cu luxul, munca nu ai place , ce a facut acum este de fatada cand va pleca din emisiune va stirca multe casnicii si va nenorocii multi copii .Ma scuzati daca gresesc cu ceva ,dar am 65 de ani ,o pensie de nimic muncesc si acum copilul meu are o afacere ,eu m-am impilicat sa-l ajut dar este dezastru cu forta de munca ,am adus straini ca sa muncim pentru ca romanii nostri ,sunt gen Vulpita. V-ati gandit ,daca veti mai avea pensie? cine va mai contribui ? una ca Vulpita s-au Viorel ,va rog aduceti in emisiune oameni care muncesc , haideti va rog promovati si munca ,nu femei ca aceasta care isi fac semenele cinstite sa sufere in urma escapadelor amoroase ale lor
  V-am scris aceste randuri pentru ca si eu ca multe semene ale noastre am suferit de dragul copiilor nostri din cauza acestori femei .
 • Uneori mai vad ca teleshoppingul de la unele posturi tine si o jumatate de ora
  Ala are regim special?
 • Eu am cedat si de minim 10 ani nu ma mai uit la niciun film la posturile romanesti. Este lipsa totala de respect. Sa mai zic de sonorul din pauzele de publicitate?!!?! Sa iti irosesti un minut din patru in fiecare ora de uitat la tv!?!?
 • @cristi geo
  Herjeu a zis intr-un comentariu ca,pe anumite articole sancționate azi,100000 e maxim
 • 12 minute pai sinteti orbi cei de la CNA la Pai la Pro x la serial ora 10 vad reclama mai multa ca si serialu.Nu se respecta nimic in tara asta.
 • astora pentru depasirea publicitatii de dau 200.000 lei.. iar Antenei.. pentru *** de aproape o luna cu "vulpita".. le da 100.000 lei... Mishto.... sunt curios.. care considera CNA-ul ca a facut mai mult rau publicului... Publicitatea sau "vulpita"!?...
 • La DIGI Sport 1, reclamele se dau in timpul desfasurarii meciurilor de fotbal. Cand golurile sunt acoperite de reclame, ni le povestesc comentatorii !!! La PRO Cinema, o reclama dureaza 15 minute si se repeta dupa 30 minute. Cred ca si B1 TV a depasit timpul alocat reclamelor. Mai multa exigenta, va rog ! Multumesc !
 • Wow
  E grav
  Dar,pe lângă posturile deja monitorizate si celelalte din grupul pro propuse as mai monitoriza:
  -TVR 2/3
  - celelalte posturi din grupul Antena
  -posturile sportive (Digi,Telekom,LookSport)

Trimite un comentariu