Skip to main content

Păcăleli TV în vremuri de urgență: De ce nu stați acasă ca să sunați? Nu vreți să câștigați? Să sune telefonul!

 
Păcăleli TV în vremuri de urgență: De ce nu stați acasă ca să sunați? Nu vreți să câștigați? Să sune telefonul!

VIDEO. “Ce faceți?! Stați acasă! Ce se întâmplă cu voi! De ce nu stați acasă ca să sunați!” Îndemnul se repetă, pe un ton agitat, aproape isteric, la Etno TV. Chiar vreau să sune telefonul!

Adela Lupșe, “celebră” pentru “Vreau să sune telefonul”, se desfășoară duminică după-amiază, pe postul Etno TV, într-un program încadrat ca “divertisment”, un show în care oamenii sunt îndemnați să sune pentru a da soluțiile extrem, extrem de ușoare la "concurs".

Publicitate

Mesajul este adaptat situației de urgență: “”Am 2.000 de lei premiu! 2.000 de lei! “E un salariu, pe o lună, în România! Vreți să vă arăt eu soluția? Mai ales că mulți dintre voi poate nu mai lucrează o lună! Nu v-ar fi OK ca un salariu să vă vină așa în buzunar? Stați acasă, pe unde umblați!”, urlă prezentatoarea.

De ce se agită atât prezentatoarea? Pentru a genera apeluri. Apeluri suprataxate, dar asta nu se vede pe ecran.

Mecanismul înșelătoriei este simplu:

- pe ecran este un “concurs” – numește cinci orașe de pe ecran. Soluția este extrem de ușoară, orașele se citesc cu ușurință. Și totuți, nu sună nimeni…

- pe ecran este afișat un număr de telefon. Nimic despre vreo taxă suplimentară.

- zeci de minute, nimeni nu intră în direct

Am sunat la numărul de telefon de pe ecran. O voce ne direcționează către alt număr: “Pentru a participa, sunați la 1204. Repet: sunați la 1204.”

Sunăm la numărul 1204: “Ați sunat la Câștigați acum. Costul apelului este de 1 euro plus TVA. Puteți participa dacă ați împlini vârsta de 18 ani”. Apoi telefonul se închide. Sunăm iar. Același parcurs.

Timp de jumătate de oră, nimeni nu a fost în direct. Adela Lupșe, prezentatoarea, nu a precizat nicio secundă, în intervalul monitorizat de Paginademedia.ro (14.30-15.00), că este vorba de apeluri cu suprataxă și nici cum pot oamenii să intre în direct.

Timp de o jumătate de oră, ea s-a agitat, dând impresia că nimeni nu sună, țipănd în platou: “Stați acasă! Pe unde umblați? Ce se întâmplă cu voi?

“Păcălelile TV”, semnalate, de-a lungul timpului, de Paginademedia.ro, rulează pe televiziune de foarte mulți ani, în diverse forme. Periodic, CNA le-a penalizat dar, de fiecare dată, au revenit, cu un alt regulament și mod de funcționare.

VIDEO. Adela Lupșe, duminică, 23 martie, la Etno TV:

 

Citește și: VIDEO. Păcălelile TV continuă la Etno TV. Am sunat să vedem ce se întâmplă: „Hopa! Cât pe ce!" 

Citește și: Isterica de la „Vreau să sune telefonul”, din nou pe TV. Tot cu concursuri interactive. La Etno TV. CNA vrea "stop joc"

Istoria concursurilor interactive

Moda concursurilor interactive, care te pune să ghicești soluții facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 - 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.

Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat. 

Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privința acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009 acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislația secundară pe baza căreia funcționează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiții, prevăzute la art 91. 

După acea dată, apele s-au mai liniștit. Până acum. 

Ce spune legislația CNA

ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.

VIDEO. Momentul de antologie cu "isterica" de la concursurile interactive, din 2008 sesizat de Paginademedia.ro, "vârful" concursurilor interactive

Citește și:

Articolul din ianuarie 2009, aici

Constatările CNA legate de concursurile interactive, aici

Fenomenul concursurilor interactive în 2008 și 2009, aici

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Cred că era acum ceva timp o emisiune pe Prima TV, ceva de genul horoscop, prezentată cred tot de duduia asta. Țin minte cum tipa și plângea sa sune lumea cam ca în clipul de mai sus. Ce sa zic, într-un fel sau altul, e divertisment și ăsta
  • Sunt curios ce audiențe are replica “Mireasa” de pe Antena 1 anulată săptămâna trecută și redifuzată de luni.
    Din ce am văzut pe net, emisiunea este de toată jena și nu seamănă deloc cu “Mireasă pentru fiul meu”, este ceva gen “Puterea dragostei” de pe Kanal D.
  • CNA-ul e ocupat cu altele
    Apropo,asta e si sâmbătă tot de la 2 si daca nu ma înșel si vineri seara

Trimite un comentariu