Skip to main content

Co-Fondatorul Rise Project, cel mai mare premiu luat de un jurnalist român: 1,5 milioane de dolari

 
Co-Fondatorul Rise Project, cel mai mare premiu luat de un jurnalist român: 1,5 milioane de dolari
Foto - Ratiu Democracy Centre

Premiu uriaș pentru jurnalismul românesc. Paul Radu, co-fondator Rise Project, a câștigat un premiu de 1,5 milioane de dolari în domeniul antreprenoriatului social.

Radu, care este și co-fondatorul organizațiilor Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi Ashoka Fellow, este primul român care câștigă Premiul Skoll pentru Antreprenoriat Social. 

Publicitate

Titlul este acordat un grup de antreprenori sociali ale căror inovații au avut deja un impact semnificativ și dovedit asupra unora dintre cele mai presante probleme ale lumii.

Organizația fondată de Paul Radu, prin investigațiile de presă pe care le-a publicat, a scos la iveală crime şi fapte de corupție, care încurajează şi permite publicului larg să tragă la răspundere pe cei care se află în poziţii de putere. 

Premiul include o finanțare, pentru dezvoltare organizațională, pentru următorii trei ani. OCCRP este prima organizație media premiată în istoria de 21 de ani a Premiului Skoll. 

Organized Crime and Corruption Reporting Project este o rețea globală de jurnalişti de investigaţie, cu peste 46 de membri din întreaga lume (majoritatea instituţii media mici şi nonprofit). Câteva din rezultate în urma anchetelor de presă:

 • 308 investigaţii oficiale
 • 6.5 miliarde de dolari în amenzi şi sume confiscate
 • 442 arestări, puneri sub acuzaţie și pedepse
 • Peste 1.400 închideri de companii, inculpări și hotărâri judecătorești
 • 53 demisii şi concedieri ale unor oameni politici sau ale unor directori executivi ai marilor corporații internaționale

Paul Radu, despre munca pe care o face:

„Întrucât lumea luptă împotriva unei pandemii globale vicioase, este mai important ca niciodată ca cetățenii din întreaga lume să înţelegă cum liderii corupți și rețelele criminale profită de ei. De asemenea, trebuie să ne pregătim deja pentru toate acţiunile post-coronavirus care vor invita la fapte de corupţie”, a spus jurnalistul.

Pe 22 aprilie de la ora 15:00, Paul Radu va participa la un Webinar Ashoka în care va vorbi despre riscurile și oportunitățile jurnalismului de investigație, puterea datelor si a echipelor. (Mai multe detalii, aici).

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Multumesc Paul Radu, multumesc tuturor jurnalistilor de investigatie din Organized Crime and Corruption Reporting Project! OCCRP este o retea globala de jurnalisti de investigatii condusa de românul Paul Radu. OCCRP a participat la dezvalurile din Panama Papers, Luxleaks, Russian Laundromat, Azeri Laundromat etc. Ref comentariul anterior “Mihai”, OCCRP “produce” adevar! Adevarul despre coruptie si corupti, crima organizata, spalare de bani, autorii si complicii lor, adevarul despre cum politicienii corupti si retelele criminale profita de oameni. Adevarul nu are pret. Adevarul are un cistig pentru oamenii cinstiti mai mare decit price pret: suntem bine informati, intelegem cum suntem mintiti si furati si de cine, intelegem ce politici si decizii sunt numai “about money”. Iar adevarul jurnalistic reflectat de adevarul judiciar ne aduce, “produce” si bani: dezvaluirile OCCRP au adus la 6,5 miliarde dolari din amenzi si confiscari, condamnari, demisii/demiteri ale multor politicieni din lume. Fiti siguri ca jurnalistii din OCCRP nu iau bani de la partide sau politicieni. Dezvaluirile lor dovedesc asta. Iar unii dintre jurnalistii OCCRP au platit dezvaluirea adevarului cu viata: Daphne Caruana Galizia (bomba sub masina), Jan Kuciak si logodnica lui Martina (impuscati). Sigur ca investigatiile globale au nevoie de finantare si din fericire exista donatori care stiu ca presa libera si impartiala, mai ales presa de investigatii, este vitala pentru democratie, pentru a aduce la lumina mizeria politicienilor si a retelelor criminale care fura de la oameni. Toate donatiile conteaza, mari si mici. Pentru adevar.
 • fundatia skoll nu da premii in bani, cel putin nu va ganditi ca radu a plecat cu valiza de 1,5 milioane de dolari de la festivitate. banii se dau treptat, pe o perioada de 3 ani, pentru dezvoltarea initiativei, in cazul lui radu, pentru proiectul rise project. asta inseamna ca vor primi bani pentru chirie, deplasari, cazare, echipamente, consultanta juridica, investigatii etc
 • asta este cuiul din talpa psd Bineinteles ca apar amatorii de conspiratii sa puna in dubiu corectitudinea actiunilor RP inseamna ca tot ce primesc ai nostrii ca recompensa de la forumurile internationale se cheama spaga pt servicii Asta-i clar oftica PSD-ului care este ignorat de lumea buna Tot ce a facut asta este perfect justificat chiar daca la prostime nu le place
 • Ai nevoie de aceste premii si /§
  Sau donatii.. Aceste orhanizatii subt trambitele statului de drept, ei trebuie sa actioneze deindata ce intersul national o cere ( adica serviciile)
 • Băieții ăștia lucrează pe ”***”. ***i. Când de la unul, când de la altul. Două mari ”dezvaluiri” au produs, până acum. Cu Barna cam știm cum a fost, in plina campanie electorala. Cu valiza de la Tel Drum oare cum a fost, sa fi fost implicata o sursa userista, intreb si eu, pentru ca au dat-o cam dat-o după gard cu ”sursa”.
 • Ce dracu jurnalist e asta? Sistem de donatii? In momentul in care nu functionezi pe ce produci si prin donatii devi scavul donatorilor,partea pnl doneaza iar rise rasplareste cu acheta anti-barna,ce impartialitate ai?

Trimite un comentariu