Skip to main content

Co-Fondatorul Rise Project, cel mai mare premiu luat de un jurnalist român: 1,5 milioane de dolari

 
Foto - Ratiu Democracy Centre
Foto - Ratiu Democracy Centre

Premiu uriaş pentru jurnalismul românesc. Paul Radu, co-fondator Rise Project, a câştigat un premiu de 1,5 milioane de dolari în domeniul antreprenoriatului social.

Publicitate

Radu, care este şi co-fondatorul organizaţiilor Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi Ashoka Fellow, este primul român care câştigă Premiul Skoll pentru Antreprenoriat Social.

Titlul este acordat un grup de antreprenori sociali ale căror inovaţii au avut deja un impact semnificativ şi dovedit asupra unora dintre cele mai presante probleme ale lumii.

Organizaţia fondată de Paul Radu, prin investigaţiile de presă pe care le-a publicat, a scos la iveală crime şi fapte de corupţie, care încurajează şi permite publicului larg să tragă la răspundere pe cei care se află în poziţii de putere.

Premiul include o finanţare, pentru dezvoltare organizaţională, pentru următorii trei ani. OCCRP este prima organizaţie media premiată în istoria de 21 de ani a Premiului Skoll.

Organized Crime and Corruption Reporting Project este o reţea globală de jurnalişti de investigaţie, cu peste 46 de membri din întreaga lume (majoritatea instituţii media mici şi nonprofit). Câteva din rezultate în urma anchetelor de presă:

  • 308 investigaţii oficiale
  • 6.5 miliarde de dolari în amenzi şi sume confiscate
  • 442 arestări, puneri sub acuzaţie şi pedepse
  • Peste 1.400 închideri de companii, inculpări şi hotărâri judecătoreşti
  • 53 demisii şi concedieri ale unor oameni politici sau ale unor directori executivi ai marilor corporaţii internaţionale

Paul Radu, despre munca pe care o face:

„Întrucât lumea luptă împotriva unei pandemii globale vicioase, este mai important ca niciodată ca cetăţenii din întreaga lume să înţelegă cum liderii corupţi şi reţelele criminale profită de ei. De asemenea, trebuie să ne pregătim deja pentru toate acţiunile post-coronavirus care vor invita la fapte de corupţie”, a spus jurnalistul.

Pe 22 aprilie de la ora 15:00, Paul Radu va participa la un Webinar Ashoka în care va vorbi despre riscurile şi oportunităţile jurnalismului de investigaţie, puterea datelor si a echipelor. (Mai multe detalii, aici).

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Monica Macovei Monica Macovei
    Multumesc Paul Radu, multumesc tuturor jurnalistilor de investigatie din Organized Crime and Corruption Reporting Project! OCCRP este o retea globala de jurnalisti de investigatii condusa de românul Paul Radu. OCCRP a participat la dezvalurile din Panama Papers, Luxleaks, Russian Laundromat, Azeri Laundromat etc. Ref comentariul anterior “Mihai”, OCCRP “produce” adevar! Adevarul despre coruptie si corupti, crima organizata, spalare de bani, autorii si complicii lor, adevarul despre cum politicienii corupti si retelele criminale profita de oameni. Adevarul nu are pret. Adevarul are un cistig pentru oamenii cinstiti mai mare decit price pret: suntem bine informati, intelegem cum suntem mintiti si furati si de cine, intelegem ce politici si decizii sunt numai “about money”. Iar adevarul jurnalistic reflectat de adevarul judiciar ne aduce, “produce” si bani: dezvaluirile OCCRP au adus la 6,5 miliarde dolari din amenzi si confiscari, condamnari, demisii/demiteri ale multor politicieni din lume. Fiti siguri ca jurnalistii din OCCRP nu iau bani de la partide sau politicieni. Dezvaluirile lor dovedesc asta. Iar unii dintre jurnalistii OCCRP au platit dezvaluirea adevarului cu viata: Daphne Caruana Galizia (bomba sub masina), Jan Kuciak si logodnica lui Martina (impuscati). Sigur ca investigatiile globale au nevoie de finantare si din fericire exista donatori care stiu ca presa libera si impartiala, mai ales presa de investigatii, este vitala pentru democratie, pentru a aduce la lumina mizeria politicienilor si a retelelor criminale care fura de la oameni. Toate donatiile conteaza, mari si mici. Pentru adevar.
  • didi didi
    fundatia skoll nu da premii in bani, cel putin nu va ganditi ca radu a plecat cu valiza de 1,5 milioane de dolari de la festivitate. banii se dau treptat, pe o perioada de 3 ani, pentru dezvoltarea initiativei, in cazul lui radu, pentru proiectul rise project. asta inseamna ca vor primi bani pentru chirie, deplasari, cazare, echipamente, consultanta juridica, investigatii etc
  • DODO DODO
    asta este cuiul din talpa psd Bineinteles ca apar amatorii de conspiratii sa puna in dubiu corectitudinea actiunilor RP inseamna ca tot ce primesc ai nostrii ca recompensa de la forumurile internationale se cheama spaga pt servicii Asta-i clar oftica PSD-ului care este ignorat de lumea buna Tot ce a facut asta este perfect justificat chiar daca la prostime nu le place
  • Gogu Gogu
    Ai nevoie de aceste premii si /§
    Sau donatii.. Aceste orhanizatii subt trambitele statului de drept, ei trebuie sa actioneze deindata ce intersul national o cere ( adica serviciile)
  • Cristian Stefanescu Cristian Stefanescu
    Ai stăpân !
  • eu,tu si ovidiu eu,tu si ovidiu
    Băieții ăștia lucrează pe ”***”. ***i. Când de la unul, când de la altul. Două mari ”dezvaluiri” au produs, până acum. Cu Barna cam știm cum a fost, in plina campanie electorala. Cu valiza de la Tel Drum oare cum a fost, sa fi fost implicata o sursa userista, intreb si eu, pentru ca au dat-o cam dat-o după gard cu ”sursa”.
  • Hadrian Mateescu Hadrian Mateescu
    Bravo Rise. @ Mihai... tu cu ce te ocupi ?
  • Mihai Mihai
    Ce dracu jurnalist e asta? Sistem de donatii? In momentul in care nu functionezi pe ce produci si prin donatii devi scavul donatorilor,partea pnl doneaza iar rise rasplareste cu acheta anti-barna,ce impartialitate ai?

Trimite un comentariu

sus