Skip to main content

Radu Banciu, amendat de CNA. A vorbit de teorii ale conspiraţiei cu un „gaz” care „a împrăştiat virusul pe toată planeta”

 
Radu Banciu, amendat de CNA. A vorbit de teorii ale conspiraţiei cu un „gaz” care „a împrăştiat virusul pe toată planeta”

CNA. Emisiunile lui Radu Banciu au fost sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Postul B1 TV a încasat o amendă de 5.000 de lei pentru câteva ediţii „Lumea lui Banciu”, în care realizatorul a promovat o teorie a conspiraţiei.

Publicitate

Respectiva teorie făcea referire la un gaz care a fost împrăştiat în aer şi care a dus la răspândirea coronavirusului.

Amenda a venit la propunerea lui Radu Herjeu şi a mai fost votată şi de Dorina Rusu, Ramona Sorescu, Nicolae Balasa, Orsolya Borsos, Gabriel Tufeanu şi Alexandru Kocsis.

Postul a fost sancţionat, pe lângă lucrurile legate de gazul care a răspândit coronavirusul, şi pentru câteva afirmaţii de tipul toţi medicii din iau şpagă.

Printre altele, Banciu a spus în emisiunile sale:

- Cred în această teorie că, până la urmă, virusul nu se răspândeşte chiar aşa cum ni s-a spus. E o mică misiune. Da... că luăm pe clanţă sau luăm de la unu la altul... Ideea asta pe care au lansat-o americanii şi cercetătorii britanici zilele trecute cum că, ar fi fost împrăştiat un gaz, de tipul gazului sarin, peste planetă, stă mai degrabă în picioare.

- Încă o dată, ca să mă întorc la ideea aceasta, nu este o idee a noastră. Atenţie, noi nu încercăm să o plasăm aici ca pe un fake news. Nu suntem o emisiune care să încerce să stârnească rumoare, că aşa vrea nu ştiu ce patron, de pe nu ştiu unde, cum sunt pe la alte televiziuni.

- Începe să nu mai prindă contur această idee, cum că virusul se transmite prin strănut, prin tuşit, de la om la om, că pe clanţă, că pe plastic, că pe mâncarea pe care ţi-o aduce livratorul acasă. Începe să fie din ce în ce mai puţin probabil şi ştiţi şi de ce?

Pentru că nu avea cum un tuşit sau un strănut să ducă boala în două săptămâni în 206 ţări şi teritorii, decât pulverizarea unui gaz în atmosferă, care nu s-a făcut în acelaşi timp în toate continentele, categoric. Că nici el nu se putea deplasa.

- Deci explicaţi-mi şi mie cum a ajuns acel virus dacă el este transmis aşa cum ni s-a spus nouă. Să fim serioşi, acolo nu călătorea nimeni în această perioadă! Sunt atâtea zone din Africa unde nu există nicio explicaţie logică, decât asta, că, la un moment dat, s-a inhalat. Şi cei care au plămânii mai sensibili sau mai ştiu şi eu ce l-or fi luat. Aşa, da, se explică! A venit un vânticel dintr-ăla, cum se întâmplă cu toate.

- Medicii s-au făcut medici pentru şpagă.

- Nu se mai poate lua examen la medicină fără şpagă, da, trebuie să dai bani ca să iei examenul, absolut orice examen. Deci nu se mai trece fără bănuţi, nici nu mai există.

Ce au spus cei din CNA despre afirmaţiile lui Banciu?

Radu Herjeu:

„El nu spune că e fake news, el încearcă să mă convingă că virusul nu avea cum să ajungă în Rwanda decât dacă cineva dădea cu gaz. El n-a prezentat-o că pe o temă de discuţie. Să nu ne imaginăm că el a enumerat teoriile halucinante care au circulat în lume, în această perioadă”, a punctat Herjeu.

Dorina Rusu:

„Mie mi se pare o afirmaţie gravă, aceea că toţi medicii iau şpagă. Mi se par afirmaţii defăimătoare foarte grave. Sigur că sunt medici care iau şpagă, dar el spune că toţi fac asta.

Nu ştiu dacă am văzut la altcineva o afirmaţie mai penibilă decât cea cu gazul”, a spus aceasta.

Au mai fost alte două propuneri de sancţionare, pe lângă cea a lui Radu Herjeu:

  • 30.000 de lei - propunerea lui Radu Călin Cristea
  • Somaţie - la propunerea Cristinei Pocora

Pe de altă parte, reprezentantul postului B1 TV la CNA a spus, printre altele, că în cazul lui Radu Banciu este vorba despre „nişte opinii ale sale”:

Rareş Aniţa, de la B1 TV:

„În cazul lui Radu Banciu, vorbim de nişte opinii, care sunt ale lui. Cel puţin în aceste emisiuni nu a mai avut probleme cu limbajul. Legat de acel presupus gaz care este împrăştiat, la final l-a dus în ideea de fake news.

A fost idee preluată de la americani pe care, totuşi, a pus-o în context. A accentuat că s-ar putea să fie un fake news”, a spus reprezentantul postului TV.

Legislaţie - Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de
servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Monica Blaser Monica Blaser
    Stimate doamne și stimați domni de laCNA, vă înțeleg în parte acuzațiile aduse emisiunii dlui R.Banciu. Lociuesc de f.mulți ani în Elveția și sunt o fidelă ascultătoare a emisiunii. L-am admirat întotdeauna pt.nivelul înalt al lumbajului, fiind și eu filolog. Idei curajoase, exprimate cu mijloacele pamflerare, ironie ascuțită și neiertătoare. În ultimele sale emisiuni m-a deranjat însă faptul că s-a folosit de ea pt. "a-și vărsa amarul" plângându-se sistematic de amenzile primite sistematic fie de la CNA, fie de la Poliție. Se simțea că se consideră persecutat și neînțeles de opinia autorităților. Dar pe noi, ascultătorii, mai ales cei din diasporă ne interesează mai puțin stările lui de spirit și altercațiile sale cu autoritățile! Din contră, apreciem comentariile sale critice, exprimarea de opinii, dar mai ales încercarea de a forma opinii tinerei generații care mai au multe de schimbat în "fragila" democrație românească. Cu stimă Monica Blaser
  • marin marin
    Si are dreptate. Nu este fake0news este foarte real. Este red flag - este marea minciuna mondiala pentru ca *** democrati din sua sa il inlature de la presedintia sua pe republicanul Donald Trump. Noua ordine mondiala cu papusile la inaintare soros / bi;; gates / oms / fmi / nato / onu, prin organismele infectate de cabalisti lupta cu toate armele pentru a infiinta unicul guvern mondial. pentru asta trebuie sa distruga economic tarile mici, cu atat mai bine daca sunt si bogate - cum este Romania. Ceea ce se intampla este intr-o oarecare masura o lupta intre bine si rau. Trump doreste LIBERTATEA cetatenilor SUA si respectarea drepturilor conform Constitutiei. democratii ***, toti actorii idolatrizati in sua si media sua sunt impotriva lui trump in aceasta lupta satanica impotriva umanitatii. daca democratii vor castiga acest razboi, ei bine toti vom avea de suferit. Romania toate stirile la media-tv sunt *** in CEAM MAI MARE MINCIUNA CREATA VREODATA - red flag!
  • Emil Emil
    Serios? Amenda pt Banciu?
    Dar acces direct nu vizionați stimabililor de de cna?
    Nu v a ajuns pe la urechi vocabularul de bordel care se vb acolo plus ca la ora 5 cand copii se pot uita.
    De atâtea luni lăsați să se difuzeze asemenea emisiune. Deplorabil. Rusine.
    Dar nu v ă interesează nici macar miile de cereri ale telesp. să opriți acea emisiune.
    Banciu are emisiunea la ora 23 copii dorm.
    Iar caracterul emisiuni este anunțat la inceput sau nu știți ce înseamnă PAMFLET!!
  • Radu Radu
    CNA sa urmareasca RomaniaTv sa vada acolo cate stiti pe zi dau fara surse si cu caracter alarmant si fals cum a fost si cu elecopterul ....
  • Untoldianul Untoldianul
    Si care e problema Iuli ? Daca ai fost la toate editiile de Untold nu e problema sa astepti sa ai: acces la următoarele 3 ediții (2021-2022-2023). Vorba ta.
    La ce sa primesc banii inapoi ? Imi cad ... daca astept 3 editii ?
  • FacemBN FacemBN
    La ce sa primesti banii inapoi? Cum ai zis mataluta:
    decât acces la următoarele 3 ediții (2021-2022-2023)?

    Si nu iti ajunge? Astepti urmatorii 3 ani si gata. Punct.
    Vrei banii inapoi? Iar la Untold 2021 sa platesti iar bani de bilet sau cum?
  • Iuli Iuli
    @FacemBN, ce știre? Că persoanele care și-au cumpărat bilete la Untold au luat țeapă? Că nu mai au dreptul să primească banii înapoi decât acces la următoarele 3 ediții (2021-2022-2023)?
    Deaia este bine să citești Termenii și condițiile oriunde.
    Untold s-a spălat pe mâini și la achiziționarea biletului aveai termen de 10 zile să alegi dacă banii îi Primești înapoi în caz că apar evenimente nefericite sau să alegi dacă mergi la următoarele 3 ediții. Practic, acum ai acces doar la următoarele 3 ediții. Banii îi primesti înapoi doar dacă mergi în instanță și n-are rost
  • Adi Adi
    Oare nu ar trebui *** celor care apar la tv? Cu siguranță mulți ar dispărea. Iar la Banciu s-ar da aparatele peste cap.
  • Mile Mile
    Cui ii pasa *** , esti de la pro tv ha
  • Daniel Daniel
    Dați-i amendă și lui Iohanis pentru fakenews-ul cu copiii din Franța.. Acolo nu vă sesizați?
  • FacemBN FacemBN
    O stire cu asta nu facebi si voi?

    https://www.protv.ro/nefacembine/cand-facem-bine-nefacembine-nefacembine-protv-ro-transmite-live-primul-festival-romanesc-direct-in-sufrageria.html

    Va fi si pe Pro TV in noaptea de vineri spre sambata la 1:30 noaptea.

Trimite un comentariu

sus