Skip to main content

Raport TVR 2019. Cât a primit, atât a cheltuit. „Ban pe ban". Numai de la Guvern au avut aproape 70 de milioane de euro

 
Raport TVR 2019. Cât a primit, atât a cheltuit. „Ban pe ban". Numai de la Guvern au avut aproape 70 de milioane de euro

RAPORT TVR 2019. TVR a fost „ban pe ban" în 2019. Câţi bani au avut, atâţia au cheltuit. Iar suma nu a fost deloc mică: din 385 de milioane de lei, TVR a cheltuit ...aproape 385 de milioane.

Publicitate

Tot ce a intrat în conturi, a fost cheltuit mai departe. Cea mai mare parte a banilor au fost oricum de la stat: 68 de milioane de euro din totalul de aproape 80 de milioane.

Din publicitate au făcut foarte puţin. Foarte puţin: undeva la patru milioane de euro, mult sub 2018.

Diferenţa, între 2018 şi 2019, este de 13 milioane de lei, adică peste 2,7 milioane de euro.

Dacă în 2018 s-au încasat peste 32 de milioane de lei (adică 6,7 milioane de euro), în 2019 suma a coborât la 19 milioane de lei (adică aproape 4 milioane de euro).

Principalele concluzii, din Raportul financiar al TVR pe 2019:

- TVR a cheltuit cât a primit. Veniturile totale alea postului public au fost de 385 de milioane de lei (aproape 80 de milioane de euro), iar cheltuielile au fost de 384,5 milioane de lei.

- Cei mai mulţi bani au venit de la Stat: 68 de milioane de euro (330 de milioane de lei). Suma a fost mai mică decât în 2018, când Statul dădea 78 de milioane de euro (376 de milioane de lei).

Acelaşi raport de activitate, publicat de TVR, arată şi că anul trecut s-au încasat mai puţini bani de la stat: 330 de milioane de lei (68 de milioane de euro).

În anul 2018, acelaşi TVR primea 376 de milioane de lei, adică aproape 78 de milioane de euro.

- Postul public mai are şi alte venituri, din prestări ale altor servicii, de 34 de milioane de lei (7 milioane de euro).

Câţi bani s-au dus către angajaţi?

- Au crescut puţin cheltuielile cu angajaţii. Jumătate din cheltuielile TVR s-au dus pentru personal: 195 de milioane de lei - 40 de milioane de euro (10% mai mult decât în 2018). Atunci, se duceau 176 de milioane de lei pentru personal.

- Din această sumă, 181 de milioane de lei (37 de milioane de euro) se duc pe salarii.

- Au scăzut masiv veniturile din publicitate. Banii pe care TVR i-a încasat din publicitate au scăzut cu 40%, faţă de 2018. Mai exact, s-au încasat 19 milioane de lei, comparativ cu 32 de milioane de lei în 2018.

Cheltuieli

- TVR a cheltuit mai puţin cu colaboratorii în 2019. Aproximativ 6 milioane de lei s-au dus pentru colaboratori, comparativ cu 8 milioane de lei în 2018.

- O altă parte din bani, mai exact 120 de milioane de lei, se duc pe aşa numitele „prestaţii externe”, aşa cum sunt numite în raport. Aici intră, printre altele:

- Cheltuieli cu chiriile - 2,8 milioane de lei
- Cheltuielile cu colaboratorii reprezentând drepturi de autor şi contracte civile de prestări servicii - 6 milioane de lei
- Cheltuieli cu deplasările - 4,8 milioane de lei
- Cheltuieli canalul satelit - 12,8 milioane de lei
- Cheltuieli cu staţii şi circuite datorate Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii - 53 de milioane de lei
- Cheltuieli privind licenţele de programe interne - 3,2 milioane de lei
- Cheltuieli privind licenţele de programe externe - 95.570 lei (format emisiune Down the road);
- Cheltuieli licenţe interne şi externe sport - 5 milioane de lei

- TVR a mai plătit, în 2019, peste 26 de milioane de lei taxe şi impozite.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • didi didi
    @paco, ai pus punctul pe i.

    este o descriere fidela a situatiei de acolo, am lucrat ani de zile in tvr si stiu exact despre ce vorbesti. cei trasi pe linie moarta, cum spui tu, au salariile stabilite cand erau in functii importante. in tvr, daca esti schimbat din functie, nu ti se poate reduce salariul, nu stiu ce lege e asta, presupun ca unul dintre numeroasele abuzuri din contractul colectiv de munca. la fel, nu e ca la privat, nu poti fi concediat daca esti prost si nu ai performanta, pur si simplu e aproape imposibil, trebuie comisie de disciplina, 3 referate succesive, dar poti sa ii dai in judecata, procesele se intind la nesfarsit, vezi cazul cu cezar ion sau cu lucian, fostul director de la stiri mare prieten cu victor ponta, imi scapa numele...
  • didi didi
    40 de milioane de euro salariile anuale ale angajatilor????? cred ca toate televiziunile din romania la un loc nu au asa buget de salarii anual... ia cititi aici sa va cruciti, nici in mediul privat la multinationale nu sunt asa salarii, nici in it...: http://www.tvr.ro/conducerea-srtv_1577.html#view

    daca nu apare linkul, cautati tvr, declaratii de avere pe google si o sa le gasiti.
  • ionel ionel
    eu tot vad publicitate la tvr. sa inteleg ca este gratuita? ar fi bine sa nu o mai dea deloc daca nu reprezinta o sursa de profit
  • Jim Jim
    Daniel tu esti celebrul *** al doinei? Regizorasul de platou?
  • Daniel Daniel
    Si ce vroiati voi sa faca?Sa nu cheltuie sa aduca economii la buget?Foarte bine ca a cheltuit ca e teviziune publica obiectiv strategic de importanta vitala si trebuie sa aibe buget generos.Toate televiziunile publice din lume au astfel de buget. Voi credeti ca se face televiziune doar bagand o caseta intr-un video si gata .De ce nu puneti SNR sa preia si difuzeze gratuit semnalul TVR in teritoriu daca vreti economii la buget?Niciodata nu incapeti de TVR.oare de ce.
  • Adi Adi
    Doamne, cât astept momentul să intre cineva să facă o curățenie generală la TVR! Chiar nu reușește nimeni de 30 de ani? Ar merita o statuie cine face asta!
    Chiar nu vede nimeni ca se arunca pe fereastra 70 de milioane de euro??? Pentru o televiziune care nu este in primele 10 din România? Care este sub Minimax sau Diva sub, sub, sub etc.
  • ion ion
    @iuli: nu cumva ai vrea sa-l faca artistii kitsch-ului de la antena 1? :))))
  • Paco Paco
    Cheltuielile cu salarii sunt IMENSE. Exista dezechilibre majore aici si sunt mai multe categorii de salariati:
    1. Cei care trag zi de zi si sunt platiti prost sau cel mult decent;
    2. Cei care intra in institutie dar nu fac nimic. Fie sunt ostracizati si li s-au luat atributiile (ex Cezar Ion, Horia Grusca, Oana Popescu - platiti cu peste 110 milioane/ luna) , fie sunt pilosi care nu se pricep la nimic (aia care au promovat concursurile aranjate).
    3. Cei care au salarii imense pentru mult prea putinul pe care-l ofera. Lider e Ionut Cristache cu 300 milioane/ luna, dar ar mai fi de adaugat vedetute gen Marina Almasan, Iuliana Marciuc, Mircea Radu, Monica Ghiurco. Plus altii necunoscuti.
    4. Colaboratori controversati platiti cu peste 90 milioane/ luna pentru a trancani nimic 20 min pe saptamana la emisiuni obosite precum Romania 9 - gen Doru Buscu, Ion Cristoiu, Marius Pieleanu, Mirel Curea, Mircea Dinescu etc.
    5. Ceata de 85 de directori, ENORM de multi, cu atributiuni in care se calca pe bataturi unii pe altii. Nu mai pun la socoteala adjunctii lor. Cei mai multi sunt cvasi-absenti din a avea vreo idee care sa se vada pe post. Nicio tv de stat din Europa nu are asa ceva!
    6. Angajatii pe perioada determinata (unii dintre ei f buni!) care ocupa posturi blocate de pilosii "detasati" cu anii pe la alte sinecuri din afara TVR.
    6. Posturi inventate pentru clientii/ lipitorii de afise ai partidelor: sute de secretare, de referenti, de functionarasi marunti.
    7. Joburi la Studiourile Teritoriale - conduse dezastruos de ani de zile de aceiași manageri lipsiti de calitati, impanate pana la refuz de pile, cunostinte, relatii. Se si vad rezultatele - productii sub orice critica, trase de par.
  • Iuli Iuli
    Am renunțat să mai citesc de la “TVR a făcut 4 milioane din publicitate, mai puțin decât în 2018”. De ce? Pentru că mă enervez când văd că această instituție mănâncă la greu din bani și nu face nimic pentru telespectatori! Acest trust ar trebui închis și toți banii distribuiri către școli/spitale!!!

    Până și acel grafic este făcut de neprofesioniști! Cred că la TVR se folosește Windows din 1990

Trimite un comentariu

sus