Skip to main content

BANI PENTRU PRESĂ. Pro TV și Antena vor lua cea mai mare "felie" de la Guvern. Câți bani pot încasa televiziunile?

 
BANI PENTRU PRESĂ. Pro TV și Antena vor lua cea mai mare "felie" de la Guvern. Câți bani pot încasa televiziunile?
Sursa foto: Pexels.com

BANI PENTRU PRESĂ. Marile posturi de televiziune și grupurile din care fac parte - Pro TV și Antenele - vor lua cel mai mult din cei 40 de milioane de euro din schema de ajutor a Guvernului, dată sub forma unei campanii de informare.

Publicitate

Luate la un loc, în fiecare din cele patru luni, Pro TV, Antena 1 și Antena 3 ar putea încasa aproape 1,2 milioane de euro de la Guvern.

Paginademedia.ro a estimat câți bani ar putea încasa Pro TV, Antena 1, dar și stațiile de știri din banii alocați de Guvern. Practic, din cei zece milioane de euro pe lună, posturile TV cu distribuție națională vor putea lua, în total, cel mult 4,7 milioane de euro (campania durează patru luni).

Pe baza audienței posturilor de televiziune și a regulilor campaniei, Paginademedia.ro a estimat posibiliele încasări.

Înainte de cifre. o precizare importantă:

În discuțiile dintre Guvern și reprezentanții presei, televiziunile au cerut, încă de la început, cei mai mulți bani și au încercat să obțină cât mai mult din "tort". Spre deosebire de site-uri (care au plafonat cota la cel mult 30.000 de euro), posturile de televiziune pot încasa oricât pot face, în limita regulilor.

Din informațiile Paginademedia.ro, posturile de televiziune au cerut, încă de la început, sume mult mai mari pentru această schemă de ajutor. Inițial, au propus să le revină 70% din bugetul total de 40 de milioane de euro (adică să poată încasa lunar 7 milioane din totalul celor zece).

Ulterior, după ce Guvernul a propus un preț de 400 de lei pe punctul de audiență, posturile de televiziune au cerut 650 de lei. Au obținut 450 de lei.

În final, după ce Guvernul a adoptat, în primă fază, 19 spoturi pe zi (din care șase în Prime-Time), televiziunile au reușit să obțină mai mult: 36 de spoturi (două pe oră, în intervalul 6-24).

Și o notă:

Cifrele sunt calculate pornind de la audiențele din luna aprilie. Date fiind diferențele de consum TV, cifrele pot fi mai mari în luna mai și iunie, dar mai scăzute vara, în iulie și august.

Și acum, estimările Paginademedia.ro:

1. Grupul Pro TV

Pro TV va beneficia de cea mai mare sumă în urma difuzării campaniei Guvernului, pentru că are audiența cea mai mare.

După calculele Paginademedia.ro, postul Pro TV ar putea obține din cele 36 de difuzări zilnice ale reclamelor în jur de 530.000-580.000 de euro. În total, în cele patru luni, suma ar fi de aproape două milioane de euro, posibil mai mică, date fiind lunile de vară, cu consumt TV ceva mai scăzut.

Regula stabilită de Guvern presupune două difuzări pe oră cel mult, între orele 6.00 și 24.00.

Grupul Pro TV poate aplica și pentru publisherii online cu două dintre site-uri: ȘtirileProTV.ro și Sport.ro. Dat fiind traficul acestor site-uri, poate obține pentru fiecare 30.000 de euro.

Suma totală: între 600.000 și 650.000 de euro.

Grupul Pro TV este singurul pentru care există date financiare pentru 2020. Potrivit acestor date, Pro TV a avut, în primele trei luni din 2020, un profit de peste 15 milioane de dolari.

2. Grupul Intact

Cu două posturi mari de televiziune - Antena 1 și Antena 3 și cu site-urile aferente, grupul Intact va beneficia, de asemenea, de sume comparabile cu Pro TV.

Din estimările Paginademedia.ro, Antena 1 ar putea încasa între 420.000 și 450.000 de euro lunar (calculat pe cifrele din aprilie). Postul de știri Antena 3, cu alte cifre de audiență decât generalistul din grup, ar putea lua pentru campanie cel mult 130.000-170.000 de euro.

Grupul Intact operează și site-urile încadrate "de știri", ObservatorNews.ro și Antena3.ro, care s-ar putea apropia de pragul maxim de 30.000 de euro.

Total Grup Intact: între 480.000 și 520.000 de euro.

3. Kanal D

Grupul deținut de turcii de la Dogan are audiențe la nivel național care îl plasează în top 3.

Dacă ar avea ratinguri ca în aprilie, ar putea lua de la Guvern între 320.000 și 350.000 de euro în fiecare din cele patru luni.

4. Prima TV

Postul Prima TV este în insolvență, dar poate aplica în campanie, cu planul de reorganizare aprobat. Ar putea încasa 50.000-70.000 de euro (are cifre de audiență modeste).

5. România TV

Postul de știri România TV are o audiență bună la nivelul întregii țări (pentru că această cifră este luată în calcul).

Estimările Paginademedia.ro plasează România TV la 160.000-190.000 de euro încasări lunare din campania Guvernului.

6. Digi 24

Canalul de știri din portofoliul RCS ar primi, dacă ar da în fiecare zi spoturile, de două ori pe oră, cam 3.000 de euro pe zi. Pe lună ar fi între 80.000 și 90.000 de euro.

Grupul ar putea aplica și pentru site-ul Digisport.ro, care s-ar putea duce spre pragul maxim de 30.000 de euro.

Total Digi: 100.000-120.000 de euro pe lună.

7. B1 TV

B1 TV are o audiență medie în luna aprilie pe baza căreia Paginademedia.ro estimează încasări între 40.000 și 60.000 lunar.

8. Realitatea Plus

Acum un business nou, Realitatea Plus poate participa la programul Guvernului pentru sprijinul presei (vechea Realitatea TV nu s-ar fi înscris, pentru că nu avea aprobat planul de reorganizare).

Pe baza audiențelor obținute, Realitatea Plus ar putea difuza spoturi ale campaniei de informare estimate de Paginademedia.ro la sume între 25.000 și 40.000 de euro în fiecare lună.

40 de milioane de euro timp de patru luni

Campania va începe după starea de urgență, pe 15 mai. Asta deoarce, în starea de urgență, mesajele de interes public se dau gratuit.

 • Potrivit Ordonanței de urgență, Guvernul va aloca 40 de milioane de euro pentru presă, în următoarele patru luni (200 de milioane de lei).

Adică 10 milioane de euro pe lună, sub forma unei campanii de informare publică privind măsurile de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului, precum și campanii de informare publică privind modul de reluare a activităților economice și sociale după încetarea stării de urgență.

Peste jumătate din bani se vor duce către televiziuni, iar un sfert către site-uri.

 • 55% pentru televiziuni (47% pentru cele naționale și 8% pentru cele locale)
 • 23% pentru publicațiile online
 • 12% pentru posturile de radio (8% posturile naționale și 4% cele locale)
 • 5% pentru presa scrisă (ziare, reviste)
 • 4% pentru outdoor
 • 1% pentru creația materialelor campaniei

Posturile de televiziune vor da cel mult două spoturi pe oră, în intervalul 6.00-24.00, la pretul de 450 de lei punctul de audiență (un spot pe Pro TV sau Antena 1 va costa între 500 și 1000 de euro, dacă luăm în calcul audiențele din aprilie).

Site-urile vor da reclamele la prețul de 1 euro mia de afișări, dar nu vor putea accesa mai mult de 150.000 de lei lunar (aprox. 30.000 de euro).

Presa tipărită va difuza reclamele după tiraj. Cel mai mult - în cazul în care vor aplica - vor primi titlurile cu peste 20.000 de exemplare tiraj (aproximativ 10.000 de euro lunar). 

Radiourile vor da reclamele cu cel puțin 50% discount față de prețul lor de rate-card.

Posturile de televiziune, radio, presa sau publisherii online care vor să aplide trebuie să completeze o cerere pe platforma Media.Gov.ro

Citește și: BANI PENTRU PRESĂ. S-a lansat platforma unde televiziunile, presa și site-urile pot lua bani de la Guvern


Vezi totul despre ordonanța de urgență cu regulile explicate și cu condițiile de participare, AICI


Citește integral textul Ordonanței, AICI

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Buna ziua! Din punctul meu de vedere este dovada clara ca jurnalism nu mai exista. Adica cine accepta sa ia bani... :)
  Eu m-am lamurit de asta de prin 2012 dupa aproape 10 ani de televiziune, dar acum e clar ca nu mai exista cale de intoarcere.
  M-as bucura foarte mult daca ati afla de la cine primeste Guvernul acesti bani si care e scopul adevarat pentru care ajung la trusturile media.
 • Platforma zici ca e făcută de un copil de 14 ani. O grămadă de erori, butoane nefuncționale, date care dacă apeși pe "editare" nu mai sunt acolo si nici nu se pot salva...
 • *** îşi merită banii cu prisosinţă. Fără istericalele lor, fără tonele de breaking news-uri şi de news alert-uri de fiecare dată când mai strănuta coana Leana de la Pătârlagele, nu s-ar fi putut instala starea aceasta de psihoză generalizată de pe urma căreia guvernul a profitat din plin, prin instaurarea unui regim de stat poliţienesc şi prin contractele atribuite cui trebuie.

  În ultimele luni a fost mai evidentă ca oricând adevărata menire a presei mainstream, de la noi şi de aiurea - manipularea plebei în folosul oligarhiei care, cu totul şi cu totul întâmplător, deţine şi marile trusturi de media.
 • Departe de mine gandul de a apara televiziunile, daca nici pe astia nu are cine sa ii apere am fi stiut ca s-a scufundat planeta ca sa citam din clasicii nostri :) DAR...O intrebare: de cati bani are nevoie un sait sa functioneze si cati bani toace o televiziune intr-o singura zi? O televiziune inseamna o investitie de milioane de euro, cu costuri operationale mari, cu expunere fata de CNA si de toti stakeholderii in timp ce pe un sait unii scriu ce vreau, cu un public de multe ori derizoriu fata de o televiziune asa ca ...e mai mult decat normal televiziunile sa isi ia partea leului. Desigur, raman la ideea ca toata presa nu ar trebui sa intinda mana la banii dati de guvernul penele sau orice alt guvern. acum avem o situatie asemanaoare cu epoca lui nastase, cand banii guvernamentali inundau presa, care aveau grija sa nu arate cine stie ce derapaje cum zic regulile casei :)
 • Ati invocat site urile
  Nu intra in poveste si site ul digi24.ro? Dacă tot intra si digisport?Plus la realitatea si romania tv?
 • @Iuli: si in televiziune lucreaza oameni care nu au intrat in somaj. Evident vorbesc de televiziunile care platesc angajatii si nu sint in insolventa. Probabil televiziunile de stiri primesc f putin sau deloc daca nu sint cu taxele la zi. E de urmarit daca patronii de televiziune foloseste acesti bani pt a nu face restricturari de oameni sau prefera sa faca si restructurari si astfel statul sa plateasca de doua ori: si ajutor si somaj.
 • Apropo, dacă tot primesc bani, să nu mai difuzeze reclame deloc, doar de la Guvern și promouri la programe

  Oricum ar fi, televiziunile mari au mereu de câștigat
 • Hai să dăm bani televiziunilor în loc să ajutăm oamenii care au rămas fără joburi. Bravo, senzațional. Penibil.

  Grupurile mari din România au avut încasări la fel ca și în 2019 în primul trimestru, ca să nu mai vorbim că acum au in prime-time doar redifuzări și filme vechi, costuri 0, venit 100% din publicitate.

Trimite un comentariu