Skip to main content

TVR, nou cod etic pentru angajați. Ce spune? Are și un capitol: „Loialitatea față de SRTv”. Critici pe marginea subiectului

 
TVR, nou cod etic pentru angajați. Ce spune? Are și un capitol: „Loialitatea față de SRTv”. Critici pe marginea subiectului

Televiziunea Publică pregătește un nou Cod Etic pentru angajați. Documentul, care a stârnit deja câteva critici din partea unuia dintre sindicatele din TVR, a fost adoptat la începutul lunii martie și publicat pe rețeaua de intranet a instituției. Ce spune acest Cod Etic?

Publicitate

Printre altele, are un capitol despre "Loialitatea față de TVR", în care sunt punctate o serie de interdicții, precum "să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea societăţii în care îşi desfăşoară activitatea, cu politicile şi strategiile acesteia".

Înainte de detalii despre Codul de etică, cine l-a gândit?

Noile reguli ar fi fost propuse - spun cei de la sindicatul MediaSind, de Andras Demeter (Directorul Casei de producţie TVR, fost șef al radioului public), Laurențiu Oprea (Serviciul Drepturi de autor) și de Adrian Fulea (care lucrează la Compartimentul Informații Clasificate). De altfel, numele lor apar la începutul documentului cu regulile etice.

Adrian Fulea a fost jurnalist TVR până în anul 2006, după care a avut, timp de 15 ani, poziția de purtător de cuvânt la Serviciul de Telecomunicații Speciale - STS. Acum lucrează în TVR la Compartimentul Informații Clasificate. Ce face acest compartiment? Se ocupă cu gestionarea și protecția documentelor/informațiilor secrete de serviciu sau secrete de stat ale Televiziunii publice.

Codul de etică a intrat în vigoare în jurul datei de 1 aprilie, dar, concret, nu produce efecte juridice.

O mică chichiță birocratică împiedică actul să producă efecte, mai exact fiecare dintre angajați trebuie „să ia la cunoștință noile modificări”, care vin în completarea Codului de Etică deja existent.

„Președintele Director General a adus astăzi la cunoștință, în teritoriu, că până la data de 30 iunie 2020 ar trebui ca fiecare angajat să semneze cum că a luat la cunoștință noua procedură”, susține Sindicatul MediaSind.

Practic, dacă semnăturile se adună, noul document ar urma să producă și efecte de la începutul lunii iulie.

Ce conține noul document de Conduită Etică? - Un capitol intitulat „Loialitatea față de SRTv”

Noul cod etic, făcut public de MediaSind, și pe care ar urma să-l respecte oamenii din TVR, conține proceduri interne, obligații și drepturi pe care le au angajații, dar și conduita membrilor din Cosiliul Director și din Consiliul de Administrațe. 

Paginademedia.ro prezintă câteva fragmente din document, mai exact un capitol cu un titlu destul de interesant:

Art.12. - Loialitatea faţă de SRTv

(1) Salariatul are obligaţia de a apăra cu loialitate prestigiul societăţii în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi de a se abţine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legitime ale acesteia.

(2) Pentru respectarea obligaţiei prevăzute la alin. (1), salariatului nu îi este permis:

1. să exprime în public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea societăţii în care îşi desfăşoară activitatea, cu politicile şi strategiile acesteia;

2. să facă aprecieri în legătură cu litigiile aflate în curs de soluţionare şi în care SRTv are calitatea de parte, dacă nu sunt abilitaţi în acest sens;

3. să dezvăluie informaţii care nu au caracter public, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege;

4. să dezvăluie informaţiile la care au acces în exercitarea funcţiei/clauzelor contractuale, dacă această dezvăluire este de natură să atragă avantaje necuvenite ori să prejudicieze imaginea sau drepturile instituţiei, ale salariaților sau ale unui terț;

5. să acorde asistenţă şi consultanţă persoanelor fizice sau juridice în vederea promovării de acţiuni juridice ori de altă natură împotriva statului sau serviciului public în care îşi desfăşoară activitatea.

(3) Prevederile prezentei Proceduri nu pot fi interpretate ca o derogare de la obligaţia legală a salariatului de a furniza informaţii de interes public, în condiţiile legii.

Cine a gândit documentul?

Noile reguli de etică au fost lucrate de Andras Demeter (Directorul Casei de producţie TVR), Laurențiu Oprea (Serviciul Drepturi de autor) și Adrian Fulea (Compartimentul Informații Clasificate). De asemenea, după cum arată și documentul, a fost aprobat de Doina Gradea - șefa TVR. 

Proiectul a fost dezbătut în Comisia de monitorizare împreună cu reprezentanții celorlalte departamente din TVR.

MediaSind acuză conducerea TVR și face apel către angajați să nu semneze: „Maschează o procedură ilegală de concediere a angajaților incomozi”

MediaSind face apel către oamenii din TVR: „Nu semnați noul cod etic. Maschează o procedură ilegală de concediere a angajaților incomozi”, arată un un comunicat de presă remis Paginademedia.ro.

Oamenii din sindicat susțin că noul cod etic a fost adoptat fără a fi negociat cu angajații și fără a fi înregistrat la ITM București.

Regulamentul ar introduce și un intermediar (consilier de etică) între salariați și Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR, care ar urma să fie numit de numit de Președintele Director General.

Sindicatul susține că conducerea TVR, prin modificările aduse codului etic, va putea „să concedieze oricând un angajat pentru critici aduse conducerii”. 

„Așa-numita Procedură de conduită etică dă posibilitatea angajatorului să concedieze oricând un angajat sau să rezilieze unilateral contractul cu un colaborator pentru orice critică sau pentru orice altă acțiune neconvenabilă conducerii”, după cum afirmă aceștia în același document. 

Organizația acuză conducerea TVR că „încearcă să impună cu forța un Cod Etic”, despre care menționează că „ar fi trebuit negociate și înregistrate la ITM București” și prin care „intenționează de fapt, să instaureze un climat de dictatură” în instituție, mai susțin aceștia.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • FULEA,DE LA FULEU-adica alearga in pas de front sri.
  INDIVIDUL ***,INALT, BALALAU,CU FREZA LINSA..A VENIT IN TVR PRIN 1985,LA ACTUALITATI.
  CHIAR ERA PE POST DE titi popescu,soloc,etc.
  FULEA ALEARGA TAICA REPEDE..TE PRIND AIA...PAI AI PESTE 50 ANI.CU GRAD,ESTI LA PENSIE.CAT DE MARE,FULEU MIC !!!!
 • Rugam angajatii tvr care posteaza aici sa fie loliali srtv-ului si sa nu critice conducerea si pe fulea. Apropo de fulea; il mai stiti cum arata? hahaha
 • loialitate = slugalnicie ? fata de gadea si gasca ei pro psd ? intii sa dispara clientii tvr ( dinescu -cristoiu -nistorescu etc ) care au poluat platoul cu linguselile aduse lui dragnea si psd-ului si nu in ultimul rind *** ala de moderator de la ,, romania 9 ,, un exemplar tipic de *** -lingau care am inteles ca incaseaza o gramada de bani pt ceea ce debiteaza Pentru astia sa fi loial ?
 • Dar de ce este nevoie de "Compartiment Informații Clasificate" la tvr????
  Cumva tvr apartine de sri? Banuiesc ca acolo lucreaza oameni competenti pe salarii si mai competente.
 • Cum ar veni Codul Etic e făcut tocmai de campionii deontologiei jurnalistice: unul declarat de instanta incompatibil (Demeter), un baiat de randul doi resapat de la Servicii (Fulea) si un plimbator de hartii (Oprea). Trei, Doamne, si toti trei!
 • Faceti ceva bun , cheltuiti bani degeaba cei mai mulți, e nevoie de investitii in calitate nu in angajați
 • Asta e singura preocupare a managementului TVR. Dupa ce l-au angajat pe Mircea Radu pe postul de consilier de programe al directorului general, fostul angajat la minoritati neavand nicio experienta in managementul programelor si dupa toata harababura din timpul starii de urgenta, singura grija a conducerii este sa creeze parghii totalitariste. Si cu cine o face? Cu un cercetat penal, Demeter Andras?

Trimite un comentariu