Skip to main content

Radu Banciu, luna și amenda: de data aceasta pentru ce a spus despre unguri

 
Radu Banciu, luna și amenda: de data aceasta pentru ce a spus despre unguri

Radu Banciu, amendat a doua oară la rând. De data aceasta, realizatorul de la B1 a fost penalizat pentru ce a spus despre unguri în emisiunea Lumea lui Banciu, pe care o realizează.

În urmă cu o lună, era penalizat cu 5.000 de lei pentru conspirații aruncate pe post. Acum, amendat este de trei ori mai mare: 15.000 de lei, adică în jur de 3.000 de euro.

Publicitate

Detalii, în continuare:

Banciu a fost reclamat la CNA de o organizație din Sfântu Gheorghe: Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare Miko Imre. Ce i s-a reproșat:

Că "a creat o atmosferă ostilă orientată împotriva comunității maghiare din România, incitând la ură pe bază de naționalitate, etnie și provocând un sentiment de insecuritate și de pericol de discriminare a membrilor comunității române". 

Dar și că "Banciu distribuie același informații false și instigatoare la ură contra etnicilor maghiari".

Ce a zis Radu Banciu în emisiunea cu pricina, din 4 mai, după declarațiile lui Klaus Iohannis despre Autonomia Ținutului secuiesc?

Înainte, câteva burtiere din emisiune:

 • UDMR nu are ce să caute în România
 • Acest partid a încălcat Constituția României
 • PSD, complice, dar UDMR este principalul vinovat
 • De ce toate partidele istorice au făcut alianțe cu UDMR

Radu Banciu, în emisiunea pentru care a fost amendat:

 • Într-un ziar românesc scrie că nouă ar trebui să ne fie rușine, ne-a descalificat si pe noi... adică eu ca om nu mai am ce să caut în lume, sunt descalificat, pentru că președintele meu le-a zis maghiarilor pe un ton aproape părintesc - ce vreți bă, să ne furați Ardealu?

Sigur că nu-l duceau in Ungaria, dar era al lor, puneau niște garduri, nu contează termenii, acuma nu de asta ne legăm, da nu am vrut să furăm, dar ce ați vrut să faceți să îl luați, nu? Dar de ce, dacă tot ai vostru e?

 • Dacă totul e al vostru acolo, nu mai mișcă nimic în zona aia, numai în limba maghiară, licee în limba maghiară, școli în limba maghiară, se vorbește numai... actele trebuie depuse în limba maghiară.
 • Asta încerca să facă UDMR-ul în această situație. Să ne scoată definitiv din matcă, să dezmembreze definitiv o zonă a țării care nu îi aparține, instaurând niște legi care nu au nicio legătură cu realitatea! 
 • Minoritatea maghiară din România are cele mai multe drepturi dintre toate minoritățile existente în Europa, iar această autonomie, că noi cunoaștem un pic mai bine lucrurile, este de facto în acest ținut. (...)

Oare de ce mai aveau nevoie de ea și pe hârtie atât timp cât ea există de treizeci de ani acolo? Că dacă vă duceți la Odorheiul Secuiesc, nu se vorbește decât în limba maghiară. Dacă nu vorbești în limba maghiară, nu te servește nimeni acolo.

 • Nu este posibil să fim călcați în picioare acasă și nici măcar să nu avem o reacție, să ne cerem scuze că președintele României a vorbit urât. Da, domne, a vorbit un pic urât, dar a vorbit, săracul, la 7% din cât vorbeam eu!
 • Când veneam, și cu bună dreptate, spuneam lucrurile astea, că se va întâmpla într-o zi și o să rămânem fără zona aia! Este mai grav decât să rămâi fără un copil sau fără un picior sau fără serviciu! Este mai grav! Pentru că identitatea națională contează!
 • Vă reamintesc că într-un caz aproximativ similar, în Barcelona, statul spaniol, Regatul Spaniei, intra cu tancurile peste populația autohtonă și peste manifestanții catalani, care voiau independența comercială, nu etnică, a Cataloniei față de Spania. În Catalonia, steagul Spaniei, imnul spaniol, limba spaniolă, populația spaniolă sunt respectate, domnul! Da?!

Articolele invocate în amenda de la CNA:

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă;

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

Citește și: Radu Banciu, amendat de CNA. A vorbit de teorii ale conspirației cu un „gaz” care „a împrăștiat virusul pe toată planeta”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu