Skip to main content

VIDEO. Capsula buclucaşă. CNA a scos o reclamă pe motiv de... limba română. Un privitor a reclamat „pronunţia incorectă” într-o reclama Prostamol

 
VIDEO. Capsula buclucaşă. CNA a scos o reclamă pe motiv de... limba română. Un privitor a reclamat „pronunţia incorectă” într-o reclama Prostamol

Ori Cápsulă, ori Capsulă... Cu limba română nu te joci. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să scoată un spot de pe TV, pe motiv că foloseşte incorect limba română.

Publicitate

Cuvântul „capsulă”, din reclama la Prostamol Uno, a fost problema.

Forul a primit o reclamaţie, de la un telespectator, care s-a arătat „deranjat” de pronunţia cuvântului „capsulă” - cu accent pe prima silabă în spot.

„În reclama la Prostamol Uno cuvantul „capsulă" este pronuntat cu accent pe prima silabă şi nu pe a doua silabă cum este corect. Doar pe mine mă deranjează pronunţia incorectă? Aşa îi invăţăm pe copiii nostri limba romană?” - după cum arată chiar textul reclamaţiei.

CNA a luat l-a cunoştinţă şi a hotărât că spotul nu mai poate rula în această formă la televizor. Fiind vorba despre o reclamă, CNA a decis „intrarea sa în legalitatea”.

Spotul nu mai poate rula pe micile ecrane, fără să conţină pronunţia corectă a cuvântului „capsulă”.

În decizia sa, consiliul a ţinut cont de articolul 83 din Codul Audiovizual:

Art. 83 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.

VIDEO. Spot | Prostamol Uno

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • jk jk
  Next:thyrohelp! :))
 • Geo Iordache Geo Iordache
  În DEX sunt prezente ambele pronunții. Etimologic, cuvântul provine din latinescul cápsula (cutie, recipient închis), însă în limba română modernă a intrat via franțuzescul capsúle. În general, medicii folosesc varianta cu accent pe A. Deci unde e greșeala?
 • DODO DODO
  Iuli draga nu-ti lasa copilul sa se uite la circuri si problema este rezolvata CNA are multe bube dar acum a facut ff bine Nu trbuie tolerata nici o abatere Si daca inca sint derapaje la vorbire asta arata nivelul de pregatire a celor care apar pe sticla ( si vezi ca ai uitat un i la copii )
 • Radu Herjeu Radu Herjeu
  @jk

  Dacă altele încalcă legea (în opinia ta, desigur), ai la îndemână formularul de sesizare de pe site-ul CNA. Cu mențiunea că nu tot ce nu ne place nouă încalcă legea :)
  Dacă posturile vor difuza spotul și după primirea deciziei de intrare în legalitate, vor fi sancționate.
 • Iuli Iuli
  Așa ceva.. doar în România vezi! Bine că reclamantul nu a văzut exprimările moderatorilor din anumite emisiuni tv sau circul care chiar afectează copii.

  Modul de vorbire al limbii române îl înveți în școală, nu de la tv!
 • jk jk
  Detalii
  Altele care chiar încalcă legea raman asa
  Dar stai
  Dacă posturile *** pe decizia CNA,si o sa difuzeze LA FEL spotul,ce va urma?

Trimite un comentariu

sus