Skip to main content

CNA. România TV, somaţie pentru rasism. Burtieră: „Luis Lazarus transmite din mijlocul ţigăniei”

 
CNA. România TV, somaţie pentru rasism. Burtieră: „Luis Lazarus transmite din mijlocul ţigăniei”

CNA. România TV a fost sancţionată pentru câteva burtiere rasiste, date pe post la începutul lunii mai. Consiliul Naţional al Audiovizualului a votat, cu unanimitate de voturi, o somaţie publică pentru două emisiuni de la RTV.

Publicitate

Sancţiunea forului s-a îndreptat, în principal, asupra unui singur aspect: cuvântul „ţigănie”, folosit pe burtieră. Printre titlurile RTV:

  • Luis Lazarus transmite din mijlocul ţigăniei
  • Armata a intrat în cartierul grupărilor ţigăneşti violente
  • Jurnalistul care a anchetat clanurile transmite din ţigănie

În vizor au fost luate emisiunile Newsline şi România te vede, ambele de la începutul lunii mai.

Discuţiile de la CNA şi explicaţiile postului: „Termenul de ţigănie este foarte dur, dar este asumat de noi toţi. Noi vorbim în limbaj cotidian despre ţigănie

Principalul reproş adus de forul audiovizual staţiei de ştiri a fost legat de termenul „ţigănie”, folosit pe burtiere. Reprezentantul postului a venit cu o explicaţie:

Termenul de „ţigănie” este foarte dur, dar este asumat de noi toţi. Noi vorbim în limbaj cotidian despre „ţigănie”. Dacă se consideră un termen jignitor, ne cerem scuze.

Nu am avut în intenţie să jignim comunitatea romă”, a spus Roxana Niculescu în şedinţa CNA.

Radu Herjeu, cel care a şi propus somaţia, a fost una dintre cele mai dure poziţii pe acest subiect:

Televiziunea are nişte standarde, pe care nu le avem toţi. Nu e un argument să folosim un temren precum „ţigănie”, ca într-un birt.

Televiziunea nu trebuie să întărească nişte stereotipuri la adresa anumitor comunităţi.

„Ţigănie” are cu totul altă conotaţie şi a fost pus acolo special pentru această conotaţie. Nu a fost întâmplător. Dacă pe mine m-a deranjat termenul „ţigănie”, îmi imaginez pe ei”, a subliniat el.

Orsolya Borsos a spus, printre altele:

„Chiar dacă nu au fost acuzaţii foarte grave, mie imi lipseşte cumva o voce care să reprezinte această minoritate în aceste emisiuni. Nu aţi putut invita pe cineva care să o vorbească şi în favoarea lor? O opine de la ei, ceva”, a fost întrebarea membrei CNA.

Roxana Niculescu a răspuns:

„Noi avem o colaborare foarte bună cu asociaţile de romi. Problema este următoarea, în toate aceste emisiuni nu a fost învinovăţită comunitatea, ci doar anumite persoane care au încălcat legea.

Nu a fost vorba despre comunitatea romă din România, ci doar despre nişte elemente care au avut un potential infracţional în acestă perioadă.

Da, este adevărat, puteam lua câteva opinii de personae precum Gelu Duminică sau Ciprian Necula, dar nu a fost vorba despre toată comunitatea”, a susţinut reprezentanta România TV.

Legislaţie - Codul audiovizual

Art. 47 - (2) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Shitthrufan Shitthrufan
    'Un *** al europei' contine limbaj intolerant ?
  • Shitthrufan Shitthrufan
    De cand a fost introdusa obligativitatea de a folosii acest termen , clepsidra care delimiteaza perioda in care Romania va fii recunoscuta ca tara a ***, un *** al europei , se scurge rapid . petre rroman , iliescu au reusit ..

Trimite un comentariu

sus