Skip to main content

"Ei sunt țigani! Asta este etnia despre care vorbim" - Ce au spus Oreste și Băsescu despre romi la Realitatea a dus la o amendă. De ce, mai exact?

 
"Ei sunt țigani! Asta este etnia despre care vorbim" - Ce au spus Oreste și Băsescu despre romi la Realitatea a dus la o amendă. De ce, mai exact?

Realitatea Plus a încasat-o din nou, de la Consiliul Național al Audiovizualului. Postul TV de televiziune a fost sancționat cu o amendă de 10.000 de lei, pentru mai multe afirmații despre romi ale lui Oreste și ale lui Traian Băsescu. 

Propunerea a fost făcută de Orsolya Borsos și a mai fost votată de Nicolae Bălașa, Radu Herjeu, Ramona Sorescu, Monica Gubernat și Gabriel Tufeanu.

Publicitate

Este vorba despre două ediții, de la începutul lunii mai, din 100% și Jocuri de Putere. Ce s-a spus, printre altele, în timpul celor două talk show-uri, în continuare. 

Oreste Teodorescu și Laurențiu Botin, la Jocuri de Putere

- „Am vorbit până acuma și am văzut ce a însemnat ingerința iredentismului maghiar în politica națională a României, dar nu pot să trec cu vederea că aproape în același timp se întâmplă un alt desfășurător de forțe ostile stării de siguranță cetățenești. Și mă refer la reprezentanții altei comunități de români de etnie țigănească... pentru că eu nu pot să-i numesc de etnie rromă...

- „Până când a hotărât domnul Adrian Năstase să numească comunitatea de țigani din România comunitate rromă, în istoria acestui popor, conaționalii noștri au fost numiți întotdeauna țigani de la nemțescul ”Zigeuner”. Francezii îi numesc pe țigani ”boemieni”, spaniolii îi numesc ”gipsy”, nemții ”Zigeuner”...”

- „Prea multă tevatură în zona comunităților de bombardieri care, într-un nod ciudat și de neînțeles pentru o minte rațională, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a zădărnici și combaterea bolilor, și starea de carantină, și starea de autoizolare și, practic, vedem cum o altă minoritate sfidează un popor întreg

- „Nu am fost și nu sunt în general un simpatizant al fostului președinte Traian Băsescu, dar sunt absolut 100% de acord cu tot ceea ce a spus zilele trecite, aici, la Realitatea Plus, despre cum statul român este mult, mult, mult prea indulgent cu această comunitate

- Uite... chiar dacă dorește... uite, aș fi foarte curios de la domnul Ciprian Necula care-și permite să se adreseze mie, indirect, folosind niște epitete care nu-i fac cinste... eu l-am apreciat pe domnul Ciprian Necula... mi s-a părut că e un țigan răsărit... Da nu e...

- De ce sunt tolerate clanurile interlope țigănești în România

Laurențiu Botin: Doamne-ferește să spui ceva despre o parte a unei minorități care se ocupă doar cu asta... cu prostituție, cu furat, cu cerșit, cu cărat copii la exploatat... Doamne-ferește!... Doamne-ferește!...”

În emisiunea 100%, Băsescu a făcut mai multe afirmații fără ca moderatorul Claudiu Popa să aibă vreo reacție. Pe alocuri, moderatorul chiar l-a aprobat:

Traian Băsescu:Grupările de țigani trebuie să înțeleagă că nu pot fi tolerați cu modul lor de viață.

Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Ori este timpul s-o spunem... și până la urmă trebuie să renunțăm și la această fantasmagorică denumire de rromi. Ei sunt țigani! Asta este etnia despre care vorbim.

Claudiu Popa: „De acord”

Traian Băsescu: „Dar este și această categorie care, în general, provine din rândul țiganilor nomazi, care nu este capabilă, ea însăși, de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-și tranșeze lucrurile între ei și nu prin judecători și procurori și care, acum, s-a retras acasă pentru că s-a introdus izolarea asta în toată Europa.”

Claudiu Popa: „Da”

Realitatea Plus a mai luat o amendă de la CNA, chiar săptămâna trecută. Atunci, postul a fost amendat cu 5.000 de lei. În vizor a fost tot o ediție Jocuri de Putere și o emisiune specială cu Dan Puric, de Paște.

Citește și: Dan Puric atrage amenzi după ce a zis despre Colectiv. Oreste, pentru scenarii cu „planurile Budapestei”. Postul TV amendat: Realitatea

Legislație - Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora. 

Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice. 

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • publicati audiente lunare , va e frica de maruta sau cabral

    Lasa pe mamaruta sau cabral , mai bine ne zici de reluarile din cutitari si asiatici , dezastru
    Si mai importante sunt audientele lunare de la filme si seriale , acolo umilinta pe antenuta
    Mai ales la stiri...

Trimite un comentariu