Skip to main content

BURTIERĂ DE CLICKBAIT. Amendă pentru România TV. Cât a luat pentru derapajul cu „Accidentul de elicopter al lui Marcel Vela” ?

 
BURTIERĂ DE CLICKBAIT. Amendă pentru România TV. Cât a luat pentru derapajul cu „Accidentul de elicopter al lui Marcel Vela” ?

BURTIERĂ DE CLICKBAIT. "S-a prăbuşit cu elicoperul. Imagini de la tragedie". A picat sau nu a picat Marcel Vela cu elicopterul în aprilie, când a dat România TV Breaking News? A picat, dar cu mulţi ani în urmă, nu atunci, cum lăsa să se înţeleagă burtiera România TV.

Publicitate

CNA a considerat burtiera "de click-bait" a postului de ştiri un Fake News. România TV trebuie să plătească 5.000 de lei pentru derapajul cu Accidentul de elicopter al lui Marcel Vela.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a hotărât astăzi, cu nouă voturi, sancţionarea postului de ştiri.

Reamintim că România TV a difuzat, în urmă cu aproape două luni, un material şi multe burtiere panicarde despre un presupus accident pe care l-a avut Marcel Vela (Ministrul de Interne), după cum şi Paginademedia.ro a semnalat atunci.

A fost un artificiu pentru atragerea audienţei: Marcel Vela avusese, într-adevăr, un accident de elicopter... în anul 2007 (detaliu ce a lipsit de pe burtierele România TV).

Câteva dintre burtierele care au rulat atunci, pe post, semnalate de Paginademedia.ro:

  • Accidentul de elicopter al lui Marcel Vela
  • Unde s-a prăbuşit cu elicopterul Ministerul de Interne
  • S-a prăbuşit cu elicopterul. Imagini de la tragedie
  • Imagini în premieră de la incidentul aviatic
  • Cum l-au găsit salvatorii pe Marcel Vela

„Nu am omorât pe cineva. Am auzit această variantă, că am omorât pe cineva”

La discuţiile de la CNA a participat şi Roxana Niculescu, reprezentanta postului România TV. Aceasta a punctat următoarele aspecte, printre altele, în apărarea postului:

„Nu am omorât pe cineva. Am auzit această variantă, că am omorât pe cineva. Nu era vorba despre „un accident”, ci despre „accidentul”, deci un eveniment care a avut loc. Din ce am observat domnul ministru Vela nu s-a simţit lezat”, a spus aceasta.

Pe de altă parte, Consiliul a considerat greşită abordarea RTV, catalogând-o despre „fake-news”. Radu Herjeu, membru CNA:

„Genul acesta de abordare nu este corectă. Este un Fake News acestă titrare: Unde s-a prăbuşit elicopterul ministrului de Interne Marcel Vela. Acest stil nu-i o întâmplare. A fost folosit de mai multe ori”, a subliniat acesta.

Răsvan Popescu şi Dorina Rusu au completat, de asemenea.

Dorina Rusu: „Când ai aşa subiect la o televiziune de ştiri dai senzaţia că s-a întâmplat în acel moment, mai ales cu aşa titrare.”

Răsvan Popescu: „Normal că bagi lumea în panică, când dai o ştire veche de atâţia ani ca şi cum s-ar fi întâmplat acum. Mai ales într-un context ca cel al pandemiei.”

Amenda a mai fost votată şi de Nicolae Bălaşa, Orsolya Borsos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Alexandru Kocsis, Cristina Pocora şi Ramona Sorescu.


Citeşte şi: Ce a omis România TV când a promovat „Accidentul de elicopter al lui Marcel Vela"? Cu „Imagini de la tragedie"


Legislaţie - Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 65 - În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:

a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;

c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment;

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jk jk
    Simbolic gen
  • Morons Morons
    Doamna de la RTV a inventat timpurile substantivului: un accident - prezent, accidentul - trecut.
  • Adi Adi
    Doar 5000 de lei pentru asa ceva??? Ca să înțelegeți încă o dată cum si cu cine ,,lucrează,, CNA!

Trimite un comentariu

sus