Skip to main content

Servicii pro-bono pentru ziarişti, în cazuri legate de Legea accesului la informaţii. Cine le oferă?

 
Avocatul Eugen Iordăchescu
Avocatul Eugen Iordăchescu

Asistenţă juridică gratuită pentru jurnalişti, în cazuri legate de accesul la informaţii, pe Legea 544. O firmă de avocaţi din Cluj a anunţat că îşi va oferi serviciile pro-bono ziariştilor, în astfel de situaţii.

Publicitate

“În măsura în care vă confruntaţi cu lipsa de reacţie sau refuzul autorităţilor de a răspunde solicitărilor dumneavoastră legale, vă oferim asistenţă juridică specializată, serviciile juridice urmând a fi prestate pro bono”, spune avocatul Eugen Iordăchescu (foto).

Legea nr. 544/2001 instituie obligaţia în sarcina autorităţilor şi a instituţiilor publice de a răspunde în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În situaţia unui refuz, acesta trebuie motivat de către autorităţi şi comunicat în termen de 5 zile de la primirea petiţiilor.

Societatea Civilă de Avocaţi „Iordăchescu & Asociaţii” este alături de jurnaliştii care solicită informaţii de interes public autorităţilor, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, în vederea respectării dreptului fundamental al cetăţenilor la informare, arată un comunicat remis Paginademedia.ro.

Legea nr. 544/2001 prevede la Art. 6 alin. (2) faptul că: „Autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora, informaţiile de interes public solicitate în scris sau verbal”, informaţiile de interes public fiind definite la Art. 2, litera b) astfel: "orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei".

Echipa de avocaţi specializaţi în acest domeniu din cadrul Societăţii de avocaţi „Iordăchescu & Asociaţii” vine în sprijinul celor care se confruntă cu un refuz nejustificat al autorităţilor de a răspunde solicitărilor, cu servicii de asistare şi reprezentare, în scopul respectării de către autorităţi a obligaţiei de transparenţă şi de informare a cetăţenilor, se mai spune în comunicat.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Tio salamanca Tio salamanca
    Better call Saul............

Trimite un comentariu

sus