Skip to main content

OPINIE. Când tăcerea creează gălăgia

 
Andreea Esca la lansarea Pro TV, pe 1 decembrie 1995
Andreea Esca la lansarea Pro TV, pe 1 decembrie 1995

OPINIE. “Andreea Esca”. “Umilire publică”. “Demolare”. “Empatie”. Cuvinte care apar într-un material care a fost share-uit de multă lume, inclusiv de influenceriţele care au fost la petrecere cu Andreea Esca.

Publicitate

Evident, hate-ul nu are nicio justificare, indiferent că vorbim de o vedetă sau de un om obişnuit. Absolut niciuna! Acest caz este însă special. Foarte.

Ca orice alt caz, şi acesta a generat tabere opuse: hate sau empatie. Încerc aici o abordare care nu se înscrie în niciuna dintre aceste extreme.

Este presa vinovată?

Publicul, care o admiră sincer pe Esca, nu a fost, de fapt, furios pe Andreea Esca (una dintre puţinele vedete cu un capital de imagine impecabil), ci pe altceva. Publicul a fost furios pe …tăcere.

Pornesc de la o frază din textul Tradiţia umilirii publice la români: cazul Andreea Esca:

“...a făcut imprudenţa de a se… îmbolnăvi. Imediat, s-au căutat fotografii pe Instagram şi s-a dedus că infectarea Andreei Esca şi a familiei sale cu noul coronavirus ar fi fost cauzată de participarea acesteia la o petrecere unde nu s-ar fi respectat regulile sociale impuse de pandemie.”

Aici este o mică eroare. O mică mare eroare: nu “s-a dedus că infectarea a fost cauzată de participarea la o petrecere”. Un cumul de factori a dus aici.

Să îi luăm pe rând:

1. Andreea Esca este …Andreea Esca. Nu este o prezentatoare de ştiri, ea este PREZENTATOAREA de ştiri. Oricine şi orice ar spune, Esca este simbolul omului de televiziune din România.

Şi-a câştigat admiraţia şi respectul publicului prin tot ce a făcut de-a lungul timpului. Este un exponent al “Romanian Dream”. A pornit “de jos”, a muncit, publicul i-a văzut fiecare pas. A fost lângă ea. Este iubită, admirată şi respectată. Îşi are locul meritat în ceea înseamnă istoria televiziunii din România.

2. Date fiind cele de la punctul 1, îşi mai are rost întrebarea “este de interes public eventuala infectare a Andreei Esca”? Mai ales prin mesajul care s-ar da, în piaţa plină de coronasceptici? Că virusul nu ocoleşte pe nimeni, nici pe Esca?

3. Pro TV trimite o notificare către presă: “nu scrieţi despre cazuri de Covid în Pro TV”. O notificare scrisă destul de rece şi ameninţător.

4. Financiar, presa nu e deloc pe roze. Cine şi-ar dori un proces cu Pro TV? Da, toată lumea zice că ai câştiga. Că este o intimidare. Dar un proces e o bătaie de cap. Şi implică şi bani.

5. Presa caută - şi găseşte – o supapă: o petrecere la care apare Andreea Esca, printre alţii, fără mască. Ne poate da în judecată Pro TV pentru asta? Nu!

Niciunul dintre titlurile care au vorbit iniţial de petrecere – Libertatea, g4media, ziare.com nu a spus că Esca s-ar fi infectat acolo.

Indiferent de cine este subiect – un respectat coleg de breaslă, în cazul de faţă, presa îşi pune întrebări. Pentru că sunt întrebările publicului. Iar răspunsurile pot risipi sau împiedica speculaţiile. Nu poţi împiedica presa să fie presă.

6. Pro TV anunţă că are cazuri în televiziune. Atât.

7. Cu cele două informaţii – petrecerea şi cazurile din Pro – în spaţiul public (incluzând aici Facebook) se fac deducţii “logice” simple şi se trag tot felul de concluzii. Dar lumea poate spune orice, important aici este ce spune presa şi cum ne respectăm meseria. Nu poţi controla percepţiile.

8. Andreea Esca nu iese public (din punct de vedere uman, poate fi de înţeles acum). Evident, este dreptul ei, fără îndoială. Poate să nu spună nimic. Este alegerea ei, deşi, la imaginea pe care o are, ar putea clarifica situaţia.

Plus că (o spun manualele de branding) un brand cu o imagine pozitivă (iar la Esca este impecabilă) va fi mult mai uşor iertat de public în cazul unei crize de imagine.

Şi acum revenind de unde am început:

Ca efect de imagine, nici nu mai contează dacă Andreea Esca este pozitivă. Nici măcar în ce context s-ar fi infectat. A rămas percepţia (poate nedreaptă pentru o vedetă impecabilă profesional şi ca imagine publică) că a fost la acea petrecere.

Cum spuneam la început, publicul a fost mai degrabă furios pe tăcere.

Dacă vrem să căutăm “vinovaţi” (că tot este la modă) nu la presă trebuie să ne uităm.

Din “grădina” Andreei Esca a pornit acest tăvălug. Poate petrecerea ar fi fost în planul doi sau trei, la “şi altele”. Poate. Însă notificarea aceea dată de Pro TV a mutat reflectorul dinspre posibile vedete infectate spre această petrecere. Şi odată pornit un astfel de tăvălug, nu prin tăcere cred că se rezolvă.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • vazatorul de paginademedia vazatorul de paginademedia
    numarul de la papuci nu-l vrei?
  • Șerban Șerban
    @cititorul de pagina de media. Da mă, acesta este numele meu real și singurul cu care am scris pe acest site, spre deosebire de tine și de văzătorul care, nu bag mâna-n foc, dar sunt foarte sigur că sunteți doi dintre măgarii enumerați de tine. De aia zic că mutarea pe disqus ar fi cea mai bună mișcare. Nu-i așa că vă simțiți cu musca pe căciulă?!
  • cititorul de paginademedia cititorul de paginademedia
    numarul de la pantofi nu-l vrei?
  • vazatorul de paginademedia vazatorul de paginademedia
    @cititorul de paginademedia - care e ba numele tau real? Daca nu pui si o poza cu buletinul nu te cred. Eu credca esti mile, alias Mile, alias Mihai, alias Iuli, alias etc.
    Ce idei cretze au unii.
  • cititorul de paginademedia cititorul de paginademedia
    @Șerban - Șerban e numele tau real? Daca nu pui si o poza cu buletinul nu te cred. Eu credca esti doru, alias razvan, alias etc.
    Ce idei cretze au unii.
  • F F
    Si cand citim aceste opinii ar trebui sa uitam ca paginademedia si pro nu se inteleg prea bine de ceva timp?
  • Marian Marian
    Am observat ca ca stirile de la 19 au inceput sa scada pe national si pe urban ,aseara obositorul au depasit stirile atat pe national cat si pe urban ,nu stiu care este problema ori sa vrut desceditarea ori din cauza vulpitei sa ajuns aici , cred ca emisiunea lui Cabral ar trebui sa intre in concediu prelungit ca nu mai face fata cu reluarile . Parerea mea este ca trebuie sa se gandeasca urgent la o strategie ca altfel vor avea de suferit cu toate ca au avantaj toata ziua cat si in prime-time ,din primi la stiri vor ajunge in curand sa piarda si pe comercial asta pentru ca multa lume nu cred ca exista covid si au improscat cu noroi in pro cu toate ca si antenuta prezinta aceleasi stiri , vom vedea cat va tine obositorul sus ,
  • Multă vorbăraie, multe taclale... Multă vorbăraie, multe taclale...
    ...în comentarii, că e Esca jurnalistă, că nu e prompteristă, că o fi, că o plesni.

    Esenţial e clasicul Quod licet Iovi, non licet bovi. Duduia în cauză ne povesteşte cum e cu distanţarea şi cu iresponsabilitatea, cu infectarea şi cu morţii, după care se duce să-şi pună poalele în cap la petreceri cu unele care îi pot fi lejer nepoţele.

    După episoade ca acesta, ca acela al zilei serbate cu uischiane în Palatul Victoria de către Şică Mandolină & Co, sau acela al parangheliei lui Rareş Bogdan, nu e deloc de mirare că lumea nu mai ia în serios pericolul, deşi ar trebui mai multă prudenţă.
  • Allex Allex
    Tocmai că, emisiunea de interviuri pe care Esca o face la Europa FM cred ca e unul din cele mai bune produse jurnalistice din ultima vreme(pe această categorie) ; invitați din TOATE domeniile, scriptul este minim, iar discuțiile sunt foarte plăcute, de cele mai multe ori ajutându-te să cunoști omul dincolo de ecran(atât cât se poate). O întâlnire relaxantă între doi oameni la o cafea(fix ceea ce este vital pentru sufletul nostru, al oamenilor). Esca face față cu brio multor provocări dincolo de pupitrul știrilor. Mulți însă vedeți lucrurile superficial, sau chiar vă roade pizma.
  • Didi Didi
    @jean valjean esca mai are niste interviuri penibile la europa fm, parca. Mi era mie rusine pentru ea cand am auzit ca il intreba pe ion tiriac daca prefera sexul dimineata sau seara... Nici la abces din rect nu cred ca au asemenea intrebari...
  • jean valjean din salajean jean valjean din salajean
    Nu stiu de ce atat importanta pentru Esca. Ea citeste stiri 40 min de cand era mica si atat. 30 de ani de citit stiri e adevarat fara balbe. N-a evoluat cu nimic o sa iasa la pensie de la PRO citind stiri. Altii or sa iasa la pensie din Meteo sau Sport altu cu masuta de unde arunca mizerii. Asta e fiecare cu drumu lui. In rest nu vad nicio realizare nicio evolutie nicio emisiune de-a ei ceva niciun reportaj interviu de anvergura cu exceptia catorva in franceza parca si engleza dar nimic profund. Nici macar intrebarile pentru CTP in scurtele interviuri nu au dovedit cine stie cunoastere a realitatii (incercase si o emisiune online cu el dar...nula na nula). Iar PRO are o politica stricta si cu angajatii si cu declaratiile si cu tot. E fortareata. Nici ea nu are voie sa declare nimic ce cum de ce unde cat. Mai degraba vad forfota asta pentru ca e PRO si e o ocazie sa dea in ei sa le dea lumea cu batu la gard sa vedem ce iese. Noi mereu cautam scandaluri barfe despartiri divorturi etc suntem popor de cancan.
  • didi didi
    chiar daca nu s-a infectat la petrecere, marea "vedeta cititoare de prompter" e vinovata ca s-a *** pe regulile de distantare sociala si de evitare a aglomeratiei. doar pentru acest lucru si trebuia amendata. capital de imagine impecabil? sa fim seriosi... eu sunt pentru ca toti tantalaii astia care nu respecta regulile sa fie pusi sa isi plateasca spitalizarea si pe a celor pe care i-au infectat.
  • Șerban Șerban
    @Paginademedia Vin și eu cu o mică propunere. Ce-ar fi dacă ați înlocui actuala secțiune de comentarii cu cea oferită disqus? Această schimbare ar aduce multe avantaje cum ar fi necesitatea unui cont pentru a comenta (ceea ce ar duce la dispariția clonelor), răspunsurile între useri ar fi date mai ușor, moderarea s-ar face doar pe comentarii care conțin cuvinte injurioase, și am mai avea și funcția de upvote/downvote și posibilitatea de a vedea câte aprecieri a avut un user raportat la numărul de comentarii. Vă rog să luați în considerare această propunere deoarece ar fi o soluție la acești troli cu enșpe conturi comentând in numele altora.
  • Nu contează Nu contează
    Pentru cei care habar nu au ce face un PREZENTATOR de știri din Prime-Time: munca începe la 12:00 ziua și se termina la 20:00 seara, ei își pregătesc materialele împreună cu colegii primite la redacție, nu vin cu 5minute mai repede de 19:00 să citească de pe prompter și atât.

    Și toți prezentatorii citesc de pe prompter, că nu poate ține nimeni minte atâtea materiale despre toate subiectele din program.
  • Ana U Ana U
    @ana...și Pro este afiliat CNN cum era și Antena 3.Între timp Antena a devenit partener.Dar să nu uităm că la Colectiv,CNN a apelat la un reporter Pro Tv

Trimite un comentariu

sus