Skip to main content

OPINIE. Când tăcerea creează gălăgia

 
Andreea Esca la lansarea Pro TV, pe 1 decembrie 1995
Andreea Esca la lansarea Pro TV, pe 1 decembrie 1995

OPINIE. “Andreea Esca”. “Umilire publică”. “Demolare”. “Empatie”. Cuvinte care apar într-un material care a fost share-uit de multă lume, inclusiv de influenceriţele care au fost la petrecere cu Andreea Esca.

Publicitate

Evident, hate-ul nu are nicio justificare, indiferent că vorbim de o vedetă sau de un om obişnuit. Absolut niciuna! Acest caz este însă special. Foarte.

Ca orice alt caz, şi acesta a generat tabere opuse: hate sau empatie. Încerc aici o abordare care nu se înscrie în niciuna dintre aceste extreme.

Este presa vinovată?

Publicul, care o admiră sincer pe Esca, nu a fost, de fapt, furios pe Andreea Esca (una dintre puţinele vedete cu un capital de imagine impecabil), ci pe altceva. Publicul a fost furios pe …tăcere.

Pornesc de la o frază din textul Tradiţia umilirii publice la români: cazul Andreea Esca:

“...a făcut imprudenţa de a se… îmbolnăvi. Imediat, s-au căutat fotografii pe Instagram şi s-a dedus că infectarea Andreei Esca şi a familiei sale cu noul coronavirus ar fi fost cauzată de participarea acesteia la o petrecere unde nu s-ar fi respectat regulile sociale impuse de pandemie.”

Aici este o mică eroare. O mică mare eroare: nu “s-a dedus că infectarea a fost cauzată de participarea la o petrecere”. Un cumul de factori a dus aici.

Să îi luăm pe rând:

1. Andreea Esca este …Andreea Esca. Nu este o prezentatoare de ştiri, ea este PREZENTATOAREA de ştiri. Oricine şi orice ar spune, Esca este simbolul omului de televiziune din România.

Şi-a câştigat admiraţia şi respectul publicului prin tot ce a făcut de-a lungul timpului. Este un exponent al “Romanian Dream”. A pornit “de jos”, a muncit, publicul i-a văzut fiecare pas. A fost lângă ea. Este iubită, admirată şi respectată. Îşi are locul meritat în ceea înseamnă istoria televiziunii din România.

2. Date fiind cele de la punctul 1, îşi mai are rost întrebarea “este de interes public eventuala infectare a Andreei Esca”? Mai ales prin mesajul care s-ar da, în piaţa plină de coronasceptici? Că virusul nu ocoleşte pe nimeni, nici pe Esca?

3. Pro TV trimite o notificare către presă: “nu scrieţi despre cazuri de Covid în Pro TV”. O notificare scrisă destul de rece şi ameninţător.

4. Financiar, presa nu e deloc pe roze. Cine şi-ar dori un proces cu Pro TV? Da, toată lumea zice că ai câştiga. Că este o intimidare. Dar un proces e o bătaie de cap. Şi implică şi bani.

5. Presa caută - şi găseşte – o supapă: o petrecere la care apare Andreea Esca, printre alţii, fără mască. Ne poate da în judecată Pro TV pentru asta? Nu!

Niciunul dintre titlurile care au vorbit iniţial de petrecere – Libertatea, g4media, ziare.com nu a spus că Esca s-ar fi infectat acolo.

Indiferent de cine este subiect – un respectat coleg de breaslă, în cazul de faţă, presa îşi pune întrebări. Pentru că sunt întrebările publicului. Iar răspunsurile pot risipi sau împiedica speculaţiile. Nu poţi împiedica presa să fie presă.

6. Pro TV anunţă că are cazuri în televiziune. Atât.

7. Cu cele două informaţii – petrecerea şi cazurile din Pro – în spaţiul public (incluzând aici Facebook) se fac deducţii “logice” simple şi se trag tot felul de concluzii. Dar lumea poate spune orice, important aici este ce spune presa şi cum ne respectăm meseria. Nu poţi controla percepţiile.

8. Andreea Esca nu iese public (din punct de vedere uman, poate fi de înţeles acum). Evident, este dreptul ei, fără îndoială. Poate să nu spună nimic. Este alegerea ei, deşi, la imaginea pe care o are, ar putea clarifica situaţia.

Plus că (o spun manualele de branding) un brand cu o imagine pozitivă (iar la Esca este impecabilă) va fi mult mai uşor iertat de public în cazul unei crize de imagine.

Şi acum revenind de unde am început:

Ca efect de imagine, nici nu mai contează dacă Andreea Esca este pozitivă. Nici măcar în ce context s-ar fi infectat. A rămas percepţia (poate nedreaptă pentru o vedetă impecabilă profesional şi ca imagine publică) că a fost la acea petrecere.

Cum spuneam la început, publicul a fost mai degrabă furios pe tăcere.

Dacă vrem să căutăm “vinovaţi” (că tot este la modă) nu la presă trebuie să ne uităm.

Din “grădina” Andreei Esca a pornit acest tăvălug. Poate petrecerea ar fi fost în planul doi sau trei, la “şi altele”. Poate. Însă notificarea aceea dată de Pro TV a mutat reflectorul dinspre posibile vedete infectate spre această petrecere. Şi odată pornit un astfel de tăvălug, nu prin tăcere cred că se rezolvă.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Sebi Sebi
    Esca e o uscatura.nu mai are chef cum n a mai avut nici berecleanca si cand a inceput cu vacantele a zburat.
  •  Andrei Andrei
    @Ana ...nu e problemă că citesc de pe prompter.Problema e că fac doar asta și se numesc jurnaliști când n-au pus mâna pe un microfon din facultate sau de la debut.Știu că toate au început așa.Adică munceau pentru materiale și se documentau personal.Și e ok ca acum să citească doar știri dacă au ajuns la acest nivel.Însă mi se pare incorect să se numească în continuare jurnaliști.Sunt prezentatoare de știri și atât.De altfel,știu că meseria asta vine cu niște responsabilități.Adică ești mai limitat public decât restul.Dacă oamenii "normali" pot oricând bea mai mult prin Centrul Vechi,ei au o imagine de păstrat și n-au cum să facă asta.La fel și aici.Nu poți să te uiți în ochii oamenilor să le spui să poarte mască și sa respecte regulile când tu nu le respecți.
  • Șerban Șerban
    @ana Vezi că pe aici sunt câțiva indivizi care au obiceiul prost de a folosi username-ul cu majusculă/minusculă (după caz) și comentează in numele tău aberații. Nu-i așa Mariane, sau care prost o fi sub numele de @Ana. Auzi, dacă prompterul e doar o unealtă,cum naiba poate momâia aia de Andreea Gherasim de la Observator prezenta vremea când nu poate să poarte o discuție liberă cu ceilalți prezentatori fără prompter?
  • Ana Ana
    In aceasta polemica, justificata intr-un fel, ceva ma scoate din minti. Si anume vesnica placa cu "prompteristele". Oameni buni, prompter exista si la BBC si la CNN si la Rai 1 si la Aljazeera. Asta nu inseamna ca cei/ cele care stau pe un scaun si prezinta stiri sunt tute. Nu toate. Esca nu intra in aceasta categorie, oricat v-ati dori. Asta e televiziunea in toata lumea. Prompterul, ca si camera de filmat sau microfonul sunt ustensile. Ca in orice alta profesie.Din pacate exista aceaata tendinta malitioasa a comentatorilor. Si pot doar sa imi imagimez profilul lor: oameni nemultumiti de viata lor, de profesia, alegerea lor. Altfel, sunt de acord cu toti cei care sanctioneaza nerespecatrea regulilor. Si cred ca nici nu trebuie sa fii formator de opinie ca sa te protejezi pe tine si pe cei din jur.
  • melu melu
    este o prompterita si atat nimic special
  • Gabi Gabi
    E o ipocrita, și nimic mai mult. Ca toți din breasla ei, care ne baga seara de seara pe gat măștile și distantarile. Cred ca în perioada următoare o sa cada din ce în ce mai multe măști jos.
  • ana ana
    @marian cel fara virgule
    parca citisem ca antena 3 are o colaborare cu CNN, asta ii face mai prizabili? nu, ma indoiesc ca esca a studiat prin franta si, chiar si asa, eu faceam o comparatie intre modul facil in care se ajunge la pupitru in tv-urile din romania si munca de teren pe care o au in spate prezentatorii de afara. pana la urma, reporterii sunt adevaratii jurnalisti, nu cititorii de prompter si prezentatorii care se bazeaza pe munca unei intregi echipe, in timp ce efortul lor e minim.
  • altu altu
    @marian/Marian: nici Vulpița nu știe gramatică și ar scrie la fel ca tine pe aici dacă ar avea păreri despre tot si toate. Că tot o dai exemplu negativ.
    Nu fi ca Vulpița! Învața să scrii corect!
  • Eu Eu
    Esca este jurnalist, nu politician sau sfant. Isi face bine meseria? Daca da sau nu e opinia fiecaruia, insa sondajele spun ca ia coronita. Nu a inventat-o Protv ci Soti.
    De ce intereseaza pe toata lumea ce face ea? Barfa? Curiozitate morbida? Nu ea face stirile, ci un colectiv. De ce nu sunteti toti curiosi sa cititi o carte sau paginii intregi ale specialistilor in virusi?
    Nu aveti alta preocupare decat un om? Asta ati invatat in cei 7 ani de acasa?
  • Marian Marian
    Altul ,poate sunt in dezacord cu tine ,nu ma intereseaza parerea ta , Allex ai perfecta dreptate ,Ana este parerea ta mai documenteazate si ai sa vezi ca este o jurnalista foarte buna a fost si la o televiziune prin Franta , a facut studii in strainatate , invidia ii roade pe unii din televiziuni dar si unele persoane avide de antenuta iar daca nu crezi poti sa ramai cu antena 3 . Prima veste buna pe ziua de azi dupa cum se anunta zice ca scapam de vulpita asta daca nu minte antenuta pentru audiente
  • ana ana
    nu-s asa tanara, dar eu nu-mi amintesc ca prezentatoarea sa fi fost vreodata si jurnalista. ea citeste niste stiri, cei de pe afara mai fac si teren, si chiar mult inainte sa ajunga sa prezinte stiri. dna doar a fost acolo cand au aparut si la noi televiziunile private. afara ar fi fost o simpla cititoare de prompter. presa din romania si falsi jurnalisti in gura carora se uita oamenii. de ce-am avea pretentii de la ei?
  • Andrei Andrei
    @Radu...hai să nu comparăm o cititoare de prompter petrecăreață de la colț de Serbia cu peroane precum Tom Hanks, Idris Elba sau Placido Domingo.Nu e cazul.
  • altul altul
    @marian: cauta cartea de gramatica, altfel mereu o sa rada cineva de felul in care te exprimi. sau nu o cauta,dar nu ne obliga sa iti vedem dezacordurile
  •  Andrei Andrei
    @Marian.Dacă ai avea salariul ei,și angajatorul tău ți-ar cere să nu faci publice anumite lucruri pe care tu vrei să le faci(referitor la sănătatea ta) ce ai face?Eu mi-aș da demisia.Oriucm pentru personajele ca Esca,joaca de-a știrista nu mai e de foarte mult timp venitul principal.Dorel care lucrează pe șantier pe 1000 de lei pe lună ar tăcea.Bine,uneori și printre acei oameni sunt oameni cu coloană vertebrală.Dar Esca..."marea jurnalistă"?Ce motiv ar avea să tacă la cerere?
  • marian marian
    Andrei antenistule acelasi lucru se intampla si la antenuta ta iubita mai terminati cu propaganda voastra ,va plati pentru ce a facut nu trebuie jignita cum au fost jigniti cei de la antenuta ta nu esti mai breaz nici tu fiecare om greseste . Unu EXISTA Andrea ESCA chiar daca uni vor sau nu cred ca este cea mai tare prezentatoare de stiri dar si o jurnalista buna chiar daca multi nu o inghite sau o condamna , acum puteti sa ma injurati cat vreti ma doare in cot .

Trimite un comentariu

sus