Skip to main content

OPINIE. Când tăcerea creează gălăgia

 
Andreea Esca la lansarea Pro TV, pe 1 decembrie 1995
Andreea Esca la lansarea Pro TV, pe 1 decembrie 1995

OPINIE. “Andreea Esca”. “Umilire publică”. “Demolare”. “Empatie”. Cuvinte care apar într-un material care a fost share-uit de multă lume, inclusiv de influenceriţele care au fost la petrecere cu Andreea Esca.

Publicitate

Evident, hate-ul nu are nicio justificare, indiferent că vorbim de o vedetă sau de un om obişnuit. Absolut niciuna! Acest caz este însă special. Foarte.

Ca orice alt caz, şi acesta a generat tabere opuse: hate sau empatie. Încerc aici o abordare care nu se înscrie în niciuna dintre aceste extreme.

Este presa vinovată?

Publicul, care o admiră sincer pe Esca, nu a fost, de fapt, furios pe Andreea Esca (una dintre puţinele vedete cu un capital de imagine impecabil), ci pe altceva. Publicul a fost furios pe …tăcere.

Pornesc de la o frază din textul Tradiţia umilirii publice la români: cazul Andreea Esca:

“...a făcut imprudenţa de a se… îmbolnăvi. Imediat, s-au căutat fotografii pe Instagram şi s-a dedus că infectarea Andreei Esca şi a familiei sale cu noul coronavirus ar fi fost cauzată de participarea acesteia la o petrecere unde nu s-ar fi respectat regulile sociale impuse de pandemie.”

Aici este o mică eroare. O mică mare eroare: nu “s-a dedus că infectarea a fost cauzată de participarea la o petrecere”. Un cumul de factori a dus aici.

Să îi luăm pe rând:

1. Andreea Esca este …Andreea Esca. Nu este o prezentatoare de ştiri, ea este PREZENTATOAREA de ştiri. Oricine şi orice ar spune, Esca este simbolul omului de televiziune din România.

Şi-a câştigat admiraţia şi respectul publicului prin tot ce a făcut de-a lungul timpului. Este un exponent al “Romanian Dream”. A pornit “de jos”, a muncit, publicul i-a văzut fiecare pas. A fost lângă ea. Este iubită, admirată şi respectată. Îşi are locul meritat în ceea înseamnă istoria televiziunii din România.

2. Date fiind cele de la punctul 1, îşi mai are rost întrebarea “este de interes public eventuala infectare a Andreei Esca”? Mai ales prin mesajul care s-ar da, în piaţa plină de coronasceptici? Că virusul nu ocoleşte pe nimeni, nici pe Esca?

3. Pro TV trimite o notificare către presă: “nu scrieţi despre cazuri de Covid în Pro TV”. O notificare scrisă destul de rece şi ameninţător.

4. Financiar, presa nu e deloc pe roze. Cine şi-ar dori un proces cu Pro TV? Da, toată lumea zice că ai câştiga. Că este o intimidare. Dar un proces e o bătaie de cap. Şi implică şi bani.

5. Presa caută - şi găseşte – o supapă: o petrecere la care apare Andreea Esca, printre alţii, fără mască. Ne poate da în judecată Pro TV pentru asta? Nu!

Niciunul dintre titlurile care au vorbit iniţial de petrecere – Libertatea, g4media, ziare.com nu a spus că Esca s-ar fi infectat acolo.

Indiferent de cine este subiect – un respectat coleg de breaslă, în cazul de faţă, presa îşi pune întrebări. Pentru că sunt întrebările publicului. Iar răspunsurile pot risipi sau împiedica speculaţiile. Nu poţi împiedica presa să fie presă.

6. Pro TV anunţă că are cazuri în televiziune. Atât.

7. Cu cele două informaţii – petrecerea şi cazurile din Pro – în spaţiul public (incluzând aici Facebook) se fac deducţii “logice” simple şi se trag tot felul de concluzii. Dar lumea poate spune orice, important aici este ce spune presa şi cum ne respectăm meseria. Nu poţi controla percepţiile.

8. Andreea Esca nu iese public (din punct de vedere uman, poate fi de înţeles acum). Evident, este dreptul ei, fără îndoială. Poate să nu spună nimic. Este alegerea ei, deşi, la imaginea pe care o are, ar putea clarifica situaţia.

Plus că (o spun manualele de branding) un brand cu o imagine pozitivă (iar la Esca este impecabilă) va fi mult mai uşor iertat de public în cazul unei crize de imagine.

Şi acum revenind de unde am început:

Ca efect de imagine, nici nu mai contează dacă Andreea Esca este pozitivă. Nici măcar în ce context s-ar fi infectat. A rămas percepţia (poate nedreaptă pentru o vedetă impecabilă profesional şi ca imagine publică) că a fost la acea petrecere.

Cum spuneam la început, publicul a fost mai degrabă furios pe tăcere.

Dacă vrem să căutăm “vinovaţi” (că tot este la modă) nu la presă trebuie să ne uităm.

Din “grădina” Andreei Esca a pornit acest tăvălug. Poate petrecerea ar fi fost în planul doi sau trei, la “şi altele”. Poate. Însă notificarea aceea dată de Pro TV a mutat reflectorul dinspre posibile vedete infectate spre această petrecere. Şi odată pornit un astfel de tăvălug, nu prin tăcere cred că se rezolvă.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Covidiu Oanţă Covidiu Oanţă
    E mai puţin relevant dacă prompterista naţională e sau nu covidată, ce contează e ipocrizia greţoasă de care dă dovadă când apare seară de seară şi îşi dă ochişorii peste cap când prezintă ştiri despre oameni simpli care ies la o terasă sau pe plajă, în condiţiile în care ceea ce li se cere plebeilor nu i se aplică şi ei.

    Cam ăsta e omul de la care se informează de peste un sfert de secol, zi de zi, milioane şi milioane de români.
  • Radu Radu
    Este o greșeală din partea Andreei Esca faptul că nu a anunțat infectarea cu coronavirus. Cum alte vedete internaționale au spus adevărul despre asta și vedeta PRO TV, nu? Tom Hanks, Idris Elba, Placido Domingo... Fără comentarii.
  • Marian Marian
    Problema este alta daca nu poate vorbi ? Va rog sa va intrebati inainte de a vorbi vrute si nevrute ,poate ea ar vrea sa spuna ceva dar trustul nu o lasa , pana atunci sa auzim de bine .
  • Unu Unu
    Acum putem spune ca Andreea Esca de la ProTV nu exista. A existat doar pana acum o săptămâna de la 19 la 19:30. Persoana Andreea Esca e la fel de vulnerabila ca mine și ca tine. Și boala asta ne-a arătat ca nu-i pasa de ce credem noi, telespectatorii știrilor. Nici ProTV ului nu-i pasa. Sintem doar puncte de rating pt clienți. Ciudata abordare sa demitizezi așa un personaj pe care l-ai construit in 20 și ceva de ani. Repet:Esca de la ProTv nu exista. Împăratul e gol!
  •  Andrei Andrei
    Sincer,nu înțeleg de ce se încercă apărarea Andreei Esca.Pe mine nu mă interesează dacă ea e infectata sau nu.Mai sunt 13 milioane infectați.Pe mine ma interesează,în schimb,faptul că personaje cu sanchi "credibilitate mare" îndeamnă la responsabilitate în intervalul 19-19:45.Înainte,după și în weekend calcă în picioare orice regulă.Mai mult,regulile astea sunt dictate fix de zona pe care Pro o susține indirect.Nu e Esca zâna bună în povestea asta.Atât cazul Andreea Berecleanu(non COVID) cât și Esca(chiar dacă e în Pro) demonstrează că ptompteristele ar trebui s-o lase mai moale cu influencereala.Nu se pupă meseriile.Seara să te dai la sacoaș și cămășuță și noaptea s-o arzi ca o puștoaică de 15 ani scăpate la mare.
  • Kefa Kefa
    O astfel de întâmplare nefericită aduce la lumină condiția jurnalistului / știristului care transmite audienței sale informații în care el însuși nu crede suficient. Când o mai face și cu emfaza și impactul caracteristice Andreei Esca, cu cât mai șocantă este disonanța? Ce e șocant este nu că un om cu notorietate a călcat strâmb, ci din faptul că realizăm că oameni cu renume de profesioniști ai știrilor nu iau în serios informațiile pe care chiar ei le propagă. Motivul pentru care fac asta nici nu este relevant acum (deși ar fi interesant de cercetat), însă efectul de pierdere a încrederii populației în știrile presei mainstream ar putea fi devastator. Prin remarca anterioară nu trag concluzia dacă este bine sau rău că se întâmplă asta - fiecare e liber să se bucure sau să deplângă asta în forul său interior.
  • Luca Luca
    Bravo Petrisor Obae! Excelenta analiza
  • Allex Allex
    Câteodata sănătatea oamenilor este mai presus decât etica și moralul, care din punctul meu de vedere nu își mai au rostul în contextul respectiv. Cât despre ceilalți care au participat, sunt convins că s-au testat, luându-și apoi măsurile de precauție. Andreea Esca sau oricare dintre oamenii media nu au de ce să vorbească public despre sănătatea lor. Și bine fac.
  • Emilia Dragne Emilia Dragne
    Andreea Esca e persoana publica. Nu e o persoana oarecare. Multi depind de ea si au avut contact cu ea. Nu poate sa declare nimic pt ca probabil PRO TV nu i-a permis. Nu mi se pare corect ca PRO TV sa nu isi asume responsabilitatea pentru ca unii salariati ai sai s-au infectat si sa nu vina cu precizari. O datoreaza nu numai celorlalti salariati ci si publicului care urrmareste emisiunile PRO TV. Tocmai pentru ca sunt convinsa ca au luat toate masurile posibile (au si comunicat asta) sa previna o infectare a personalului, e bine de stiut totusi unde s-a gresit si de ce s--a intamplat asa. Ar ajuta poate si pe altii sa priceapa ca acest virus exista, inca nu e bine cunoscut, posibil sa lase sechele pe viata si nu e cazul sa jucam sotron cu moartea. In locul celor de la PRO TV as face precizari si as porni o campanie de educare a populatiei prin exemple concrete, reportaje, interviuri... ma rog, cam pe aici, ei sunt profesionistii. Ei pierd o oportunitate noi pierdem mai mult.
  • Ion Delavrancea Ion Delavrancea
    Stati linistiti, Pro va exploata comercial telenovela lui Esca. Baietii destepti de la Pro vor specula financiar si dpdv al ratingului cazul Esca. Doar sunt toti integrati in aceeasi barca privata.

Trimite un comentariu

sus