Skip to main content

Antena 1 vrea să strige din nou Bingo! Ultimul Bingo de pe Antenă a ajuns în faliment. Cum a răspuns CNA?

 
Antena 1 vrea să strige din nou Bingo! Ultimul Bingo de pe Antenă a ajuns în faliment. Cum a răspuns CNA?

CNA. Antena 1 a solicitat un punct de vedere pentru o emisiune de tip „jocuri de noroc” în ședința Consiliului Național al Audiovizualului din 16 septembrie. Cu alte cuvinte, vrea să readucă formatul „Bingo”. 

Antena 1 a mai avut în trecut emisiuni de Bingo pe post. De trei ori. Toate s-au încheiat cu probleme. Ultimul Bingo, dat de Antena 1, în 2017, a ajuns în faliment, lăsând datorii în jur de 5 milioane de euro, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

Publicitate

Ce s-a întâmplat azi la CNA?

Antena 1 a vrut să știe dacă vor încălca sau nu legea cu această emisiune. De menționat, de asemenea, că Antena 1 ar vrea să difuzeze emisiunea în intervalul orar 17:00-19:00.

Radu Herjeu, membru CNA, a fost cel mai vehement în acest caz. A analizat legea audiovizualului și a argumentat că ar fi de acord cu difuzarea emisiunii, dar în cazul în care nu încalcă articolele 89 și 91 din Codul Audiovizualului. 

Ce spun aceste articole? Mai jos în material.

Contre între membrii CNA și reprezentantul Intact: Emisiunile de acest gen trebuie difuzate după ora 23:00

În timpul ședinței a avut loc și o mică contră între Radu Herjeu și Cristina Pocora, membrii CNA pe de o parte, și Norina Ionescu, reprezentantul Intact, pe de altă parte.

Dialogul celor trei, pe scurt:

Radu Herjeu: „Emisiunile de acest gen trebuie difuzate după ora 23:00. Iar emisiunile care percep o taxă de înscriere sunt interzise. Să nu fie o emisiune concurs”

Norina Ionescu: „Nu știu în ce măsură un concurs interactiv precum jocul de bingo, cât și lotto 6/49 presupune o taxă de participare”

Radu Herjeu: „Emisiunea cu Țociu și Palade era o emisiune interactivă. Dacă voi veți avea o singură extragere fără intervenție a omului pentru a se câștiga, atunci va avea același regim ca extragerea lotto. Ne poți spune sub ce formă e?”

Norina Ionescu: „Formula finală nu este definitivată. Motivul pentru care am invocat precedentul este pentru că legea nu s-a modificat. Precedenta emisiunea a fost difuzată în 2017 în intervalul 17-19. Ceea ce menționați dumneavoastră, cu concursul interactiv, a fost în 2016-2017. Din informațiile pe care le-am primit de la colegi, înțeleg că va fi despre un joc de noroc televizat.

Va avea și momente de divertisment. Nu știu dacă jocul de bingo presupunea un concurs.”

Cristina Pocora: „Trebuie să țineți cont de articolele de lege, iar de acolo vedeți voi cum vă croiți emisiunea.”

Radu Herjeu: „La astfel de emisiuni trebuie să aibă aceste articole din codul audiovizualului (n.r. 89 și 91). Sunt prevederile care trebuie respectate. Vom vedea cum le respectă după ce vor face emisiunea. Sunt convins că știau aceste articole și cred că vor găsi o metodă pe care vor să le ocolească.

Inventivitatea radiodifuzorilor în ceea ce privește prevederile mai vag formulate s-a văzut că au făcut un concurs interactiv în timpul zilei, în care se cerea o taxă de participare.

Emisiunea cu Țociu și Palade era de tip concurs interactiv, pentru că era sunat omul al cărui bilet de bingo era extras. Dacă omul nu răspundea, nu câștiga nimic.

Norina Ionescu: „Demersul nostru a fost făcut cu multă bună-credință, de asta ne-am adresat înainte. Nici codul, nici legea nu s-au schimbat în 2017. Ultima dată a fost în acel an, iar jocul de bingo nu e modificat față de atunci.”

De menționat că, în cele din urmă, s-a votat propunerea lui Radu Herjeu, aceea de a atenționa postul Intact cu privire la legile din cod. Formatul emisiunii trebuie să respecte legislația.

Toți membrii CNA au fost de acord cu această propunere și a avut unanimitate de voturi.

Emisiunile de Bingo, un eșec total la Antena 1

Pe Antena 1 au fost trei show-uri de Bingo. Show-uri încheiate cu probleme. Uniplay Show, ultimul show difuzat pe postul Intact, a intrat în insolvență pe 20 septembrie 2017, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Antena 1 a intrat pe lista creditorilor cu suma de 1.069.319,13 lei (230.000 de euro).

Uniplay Show intrase în grila postului în 2016, de Crăciun. Inițial a fost prezentată de Horia Brenciu și Diana Munteanu, iar apoi, după audiențele dezastruoase, emisiunea a fost mutată la altă oră, iar prezentatorii înlocuiți cu Romică Țociu și Cornel Palade.

Emisiunea a fost produsă de Monte Calm Group, deținută de Chifa Radu (95%) și pe Plaian Cozma (5%). Același Chifa Radu este acționar și în Metropolis Bets SRL, firma care până în primăvara lui 2016 a organizat Superbingo Metropolis tot la Antena 1.

Postul a mai avut o emisiune bingo, cu același nume Superbingo Metropolis și în anul 2009, fiind produsă atunci de Phoenix Games (deținută de același Radu Chifa). În 2012, emisiunea a fost suspendată de Antena 1, din cauza unor probleme ale companiei cu Ministerul Finanțelor.

Articolul 89 din Codul Audiovizualului, punctele 2,3,4 și 8:

„(2) Este interzisă difuzarea de jocuri-concurs cu câştiguri de orice fel, prin intermediul liniilor telefonice sau al altor sisteme de telecomunicaţie, televiziune ori radio, prin care se condiţionează obţinerea unor avantaje materiale ca rezultat al răspunsurilor formulate la întrebări adresate publicului şi care presupun o taxă de participare.

(3) Cu excepţia spoturilor publicitare referitoare la pariuri care pot fi difuzate şi în timpul transmisiunilor sportive în direct, programele audiovizuale care conţin jocuri de noroc, precum şi spoturile publicitare care promovează astfel de jocuri se supun condiţiilor de protecţie a minorilor prevăzute în cap. II "Clasificarea programelor în vederea protecţiei minorilor" din titlul II "Protecţia minorilor".

(4) Jocurile de noroc nu pot fi incluse în programele adresate minorilor şi nici nu este permisă incitarea acestora să participe

(8) Este interzisă solicitarea insistent adresată publicului de a participa la joc”

Articolul 91 din Codul Audiovizualului, punctele a,b,c,d,e:

„a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • Ar trebui păstrat doar ce este sănătos din acel format și făcută mai degrabă o colaborare cu Loteria Națională.
    Formatul ar trebui să fie unul educativ, apropiat eventual de jocul Gobingo, sau o altă licență internațională de succes, împănată cu ceva divertisment neaoș, dar nu tâmpenia aceea care a țăpit de cel puțin 3-4 ori statul, o parte a jucătorilor și mulți colaboratori.
  • De ce reprezentantul Antenelor este citat in mod constant si consecvent inexact de catre pagina de media in conditiile in care am atras atentia?
    Multumesc.

Trimite un comentariu