Skip to main content

Antena 1 vrea să strige din nou Bingo! Ultimul Bingo de pe Antenă a ajuns în faliment. Cum a răspuns CNA?

 
Antena 1 vrea să strige din nou Bingo! Ultimul Bingo de pe Antenă a ajuns în faliment. Cum a răspuns CNA?

CNA. Antena 1 a solicitat un punct de vedere pentru o emisiune de tip „jocuri de noroc” în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului din 16 septembrie. Cu alte cuvinte, vrea să readucă formatul „Bingo”.

Publicitate

Antena 1 a mai avut în trecut emisiuni de Bingo pe post. De trei ori. Toate s-au încheiat cu probleme. Ultimul Bingo, dat de Antena 1, în 2017, a ajuns în faliment, lăsând datorii în jur de 5 milioane de euro, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

Ce s-a întâmplat azi la CNA?

Antena 1 a vrut să ştie dacă vor încălca sau nu legea cu această emisiune. De menţionat, de asemenea, că Antena 1 ar vrea să difuzeze emisiunea în intervalul orar 17:00-19:00.

Radu Herjeu, membru CNA, a fost cel mai vehement în acest caz. A analizat legea audiovizualului şi a argumentat că ar fi de acord cu difuzarea emisiunii, dar în cazul în care nu încalcă articolele 89 şi 91 din Codul Audiovizualului.

Ce spun aceste articole? Mai jos în material.

Contre între membrii CNA şi reprezentantul Intact: Emisiunile de acest gen trebuie difuzate după ora 23:00

În timpul şedinţei a avut loc şi o mică contră între Radu Herjeu şi Cristina Pocora, membrii CNA pe de o parte, şi Norina Ionescu, reprezentantul Intact, pe de altă parte.

Dialogul celor trei, pe scurt:

Radu Herjeu: „Emisiunile de acest gen trebuie difuzate după ora 23:00. Iar emisiunile care percep o taxă de înscriere sunt interzise. Să nu fie o emisiune concurs”

Norina Ionescu: „Nu ştiu în ce măsură un concurs interactiv precum jocul de bingo, cât şi lotto 6/49 presupune o taxă de participare”

Radu Herjeu: „Emisiunea cu Ţociu şi Palade era o emisiune interactivă. Dacă voi veţi avea o singură extragere fără intervenţie a omului pentru a se câştiga, atunci va avea acelaşi regim ca extragerea lotto. Ne poţi spune sub ce formă e?”

Norina Ionescu: „Formula finală nu este definitivată. Motivul pentru care am invocat precedentul este pentru că legea nu s-a modificat. Precedenta emisiunea a fost difuzată în 2017 în intervalul 17-19. Ceea ce menţionaţi dumneavoastră, cu concursul interactiv, a fost în 2016-2017. Din informaţiile pe care le-am primit de la colegi, înţeleg că va fi despre un joc de noroc televizat.

Va avea şi momente de divertisment. Nu ştiu dacă jocul de bingo presupunea un concurs.”

Cristina Pocora: „Trebuie să ţineţi cont de articolele de lege, iar de acolo vedeţi voi cum vă croiţi emisiunea.”

Radu Herjeu: „La astfel de emisiuni trebuie să aibă aceste articole din codul audiovizualului (n.r. 89 şi 91). Sunt prevederile care trebuie respectate. Vom vedea cum le respectă după ce vor face emisiunea. Sunt convins că ştiau aceste articole şi cred că vor găsi o metodă pe care vor să le ocolească.

Inventivitatea radiodifuzorilor în ceea ce priveşte prevederile mai vag formulate s-a văzut că au făcut un concurs interactiv în timpul zilei, în care se cerea o taxă de participare.

Emisiunea cu Ţociu şi Palade era de tip concurs interactiv, pentru că era sunat omul al cărui bilet de bingo era extras. Dacă omul nu răspundea, nu câştiga nimic.

Norina Ionescu: „Demersul nostru a fost făcut cu multă bună-credinţă, de asta ne-am adresat înainte. Nici codul, nici legea nu s-au schimbat în 2017. Ultima dată a fost în acel an, iar jocul de bingo nu e modificat faţă de atunci.”

De menţionat că, în cele din urmă, s-a votat propunerea lui Radu Herjeu, aceea de a atenţiona postul Intact cu privire la legile din cod. Formatul emisiunii trebuie să respecte legislaţia.

Toţi membrii CNA au fost de acord cu această propunere şi a avut unanimitate de voturi.

Emisiunile de Bingo, un eşec total la Antena 1

Pe Antena 1 au fost trei show-uri de Bingo. Show-uri încheiate cu probleme. Uniplay Show, ultimul show difuzat pe postul Intact, a intrat în insolvenţă pe 20 septembrie 2017, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Antena 1 a intrat pe lista creditorilor cu suma de 1.069.319,13 lei (230.000 de euro).

Uniplay Show intrase în grila postului în 2016, de Crăciun. Iniţial a fost prezentată de Horia Brenciu şi Diana Munteanu, iar apoi, după audienţele dezastruoase, emisiunea a fost mutată la altă oră, iar prezentatorii înlocuiţi cu Romică Ţociu şi Cornel Palade.

Emisiunea a fost produsă de Monte Calm Group, deţinută de Chifa Radu (95%) şi pe Plaian Cozma (5%). Acelaşi Chifa Radu este acţionar şi în Metropolis Bets SRL, firma care până în primăvara lui 2016 a organizat Superbingo Metropolis tot la Antena 1.

Postul a mai avut o emisiune bingo, cu acelaşi nume Superbingo Metropolis şi în anul 2009, fiind produsă atunci de Phoenix Games (deţinută de acelaşi Radu Chifa). În 2012, emisiunea a fost suspendată de Antena 1, din cauza unor probleme ale companiei cu Ministerul Finanţelor.

Articolul 89 din Codul Audiovizualului, punctele 2,3,4 şi 8:

„(2) Este interzisă difuzarea de jocuri-concurs cu câştiguri de orice fel, prin intermediul liniilor telefonice sau al altor sisteme de telecomunicaţie, televiziune ori radio, prin care se condiţionează obţinerea unor avantaje materiale ca rezultat al răspunsurilor formulate la întrebări adresate publicului şi care presupun o taxă de participare.

(3) Cu excepţia spoturilor publicitare referitoare la pariuri care pot fi difuzate şi în timpul transmisiunilor sportive în direct, programele audiovizuale care conţin jocuri de noroc, precum şi spoturile publicitare care promovează astfel de jocuri se supun condiţiilor de protecţie a minorilor prevăzute în cap. II "Clasificarea programelor în vederea protecţiei minorilor" din titlul II "Protecţia minorilor".

(4) Jocurile de noroc nu pot fi incluse în programele adresate minorilor şi nici nu este permisă incitarea acestora să participe

(8) Este interzisă solicitarea insistent adresată publicului de a participa la joc”

Articolul 91 din Codul Audiovizualului, punctele a,b,c,d,e:

„a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Maximilian Luca Maximilian Luca
    Ar trebui păstrat doar ce este sănătos din acel format și făcută mai degrabă o colaborare cu Loteria Națională.
    Formatul ar trebui să fie unul educativ, apropiat eventual de jocul Gobingo, sau o altă licență internațională de succes, împănată cu ceva divertisment neaoș, dar nu tâmpenia aceea care a țăpit de cel puțin 3-4 ori statul, o parte a jucătorilor și mulți colaboratori.
  • Norina Ionescu Norina Ionescu
    De ce reprezentantul Antenelor este citat in mod constant si consecvent inexact de catre pagina de media in conditiile in care am atras atentia?
    Multumesc.
  • robi robi
    Astia de a A1 chiar au ramas in pana de idei de vor sa reinvie Bingo?

Trimite un comentariu

sus