Skip to main content

Antena 3, sancționată după un derapaj electoral cu Adriana Bahmuțeanu. Și emisiunea cu Dana Budeanu a fost „atenționată”

 
Antena 3, sancționată după un derapaj electoral cu Adriana Bahmuțeanu. Și emisiunea cu Dana Budeanu a fost „atenționată”
Foto: Antena 3

CNA. Campania electorală a început de puțin timp, iar Antena 3 a primit o amendă din partea Consiliului Național al Audiovizualului, în urma ședinței din 17 septembrie.

Publicitate

Din ce motiv?

O emisiune electorală în care a fost invitată și Adriana Bahmuțeanu, candidată la primăria Sectorului 1 din București. S-a întâmplat pe 10 septembrie, la „Sinteza Zilei”, producție moderată de Mihai Gâdea. Antena 3 a fost sancționată cu suma de 5.000 de lei de CNA.

Ce s-a întâmplat în emisiune?

Bahmuțeanu a avut un limbaj deplasat la adresa lui Clotide Armand, candidata USR Plus la primăria sectorului. Concret, Adriana a dorit o confruntare cu Clotide, motiv pentru care a abordat-o la un moment dat și în Parcul Herăstrău.

În timpul discuției cu Gâdea, Bahmuțeanu a adus în cadru și o coroană funerară, susținând că este seara în care este îngropată candidatura lui Clotilde. Gâdea a intervenit și a spus că este un gest nepotrivit și a rugat-o pe Adriana să adreseze cinci întrebări contra-candidatei.

S-a întâmplat acest lucru, s-a încercat apoi contactarea telefonică a candidatei USR, dar nu a răspuns. Bahmuțeanu a continuat cu un limbaj deplasat, iar moderatorul Mihai Gâdea nu a intervenit. Din această cauză s-a propus sancționarea postului.

Membru CNA: „Antena 3 a fost părtașă la aceste acuzații”

Subiectul emisiunii a fost intens dezbătut în ședința CNA. Dorina Rusu a fost vocală în acest sens și a ajuns la concluzia că această emisiune a fost lipsită de echilibru între candidați.

Dorina Rusu, în ședința CNA:

„Emisiunea a fost total dezechilibrată. A venit Adriana Bahmuțeanu și a spus tot ce a vrut ea despre contra-candidată și sub formă de întrebări a făcut niște acuzații. Că a omorât un om sau că nu are pe conștiința că a făcut așa ceva.

Mie mi se pare foarte grav să spui așa ceva.

Nimeni nu a reacționat în niciun fel, poate că ea (n.r Clotide) nu a vrut să răspundă, poate că era obosită după scandal. Nu poți să spui pe post orice. Moderatorul trebuia să intervină. Chiar mi se pare că este dezechilibru total. Antena 3 a fost părtașă la aceste acuzații prin felul cum a tratat subiectul.”

În urma unor lungi discuții pe tema articolelor din Codul Audiovizualului, Radu Herjeu a propus amenda de 5.000 de lei pentru această emisiune cu Adriana Bahmuțeanu. Producția prezentată de Mihai Gâdea a încălcat articolul 66 din Cod.

Propunerea de 5.000 de lei a fost votată de Radu Herjeu, Alexandru Kocșiș, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Orsolya Borsos și Răsvan Popescu.

În schimb, Dorina Rusu a propus o amendă de 30.000 de lei pentru mai multe derapaje de la Antena 3 (inclusiv emisiunea cu Bahmuțeanu), dar această sancțiune nu a trecut, fiind votată doar de Dorina și Cristina Pocora.

Antena 3, atenționată pentru o emisiune cu Dana Budeanu

Pe 1 septembrie a avut loc, tot la Sinteza Zilei, o emisiune cu Dana Budeanu. Alături de Mihai Gâdea, moderatorul emisiunii, Budeanu a avut mai multe critici la adresa lui Nicușor Dan, candidatul PNL la primăria Capitalei. În schimb, Budeanu a avut o susținere masivă pentru Gabriela Firea.

Budeanu a spus, printre altele, în emisiunea Sinteza Zilei: „Eu nu sunt PSD-istă, reveniți-vă, dar eu sunt cu Gabi. Eu sunt sora lui Gabi, dacă Rareș e fratele lui Nicușor. Eu sunt de sânge cu Gabi. Eu sunt foarte corectă. O susțin pe Gabi pentru că sunt un om foarte corect și pentru că real eu cred că femeia asta a făcut de-a rupt”

Această emisiune a primit doar o somație publică. Propunerea a venit din partea lui Radu Herjeu și a invocat articolul 40 (5)  din Codul Audiovizualului.

Cristina Pocora și Dorina Rusu au votat împotrivă, ceilalți membri împotrivă. Cele două au votat doar amenda doamnei Rusu de 30.000 de lei, care a inclus și această abatere din emisiunea cu Budeanu. 

Ce spune Legislația:

Articolul 40 - (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență

Articolul 66 -  În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu