Skip to main content

Realitatea Plus, amendată pentru derapaje în campanie. Cât a primit?

 
Realitatea Plus, amendată pentru derapaje în campanie. Cât a primit?
Captură Realitatea Plus

CNA. Postul Realitatea Plus a primit o sancțiune din partea Consliului Național al Audiovizualului, după mai multe tururi de voturi în două ședințe: cea din 24 septembrie și cea din 29 septembrie. O amendă.

Moderatorii vizați: Laurențiu Botin, pentru „pastilele” înregistrate despre politicieni (fără să le dea dreptul la replică) și Alexandra Păcuraru (fata patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru), care a venit cu acuzații dure către un candidat la o primărie. De asemenea, postul a mai fost amendat și pentru emisiunea „Jocuri de Putere” din data de 16 septembrie.

Publicitate

Detalii, în continuare:

Laurențiu Botin și Alexandra Păcuraru, cele mai multe derapaje

În cadul ședinței CNA s-a discutat despre trei emisiuni: „100% Tu decizi!”, emisiunea moderată de Laurențiu Botin, dar și „Culisele Puterii”, emisiune moderată de Alexandra Păcuraru și Iulian Lecu și „Jocuri de Putere”, cu Oreste Teodorescu în postura de moderator.

Producția din 13 septembrie moderată de Alexandru Păcuraru a atras cele mai multe derapaje. Ea a adus acuzații primarului din orașul Eforie și a folosit expresii precum „păcălici”, „mafiot”, „escroc”, „hoț” sau „înfometat de bani publici”.

În emisiunea lui Laurențiu Botin s-au analizat edițiile din 11 și 12 septembrie. De asemenea, Consiliul a analizat mai multe „pastile” ale emisiunii „100% Tu decizi!”, realizate de Laurențiu Botin în primele săptămâni de campanie, iar membrii au constatat că moderatorul Botin nu i-a contactat pe politicieni pentru a obține un punct de vedere ca să îl difuzeze („pastilele” erau înregistrate).

Despre aceste încălcări a vorbit, pe scurt, Radu Herjeu: „Nu a fost niciun punct de vedere al celor puși la zid în pastilele din timpul săptămânii. Niciodată prezentatorul pastilei nu spune că a încercat să sune pe cineva.” 

Amenda: 15.000 de lei

Cu cât a fost sancționatul postul de știri?

15.000 de lei a fost amenda dată de CNA, dar aici s-a ajus după trei tururi de vot și o rediscutare.

În ședința din 24 septembrie amenda a fost propusă de Radu Herjeu, iar Dorina Rusu a mers pe o somație publică. Membrii CNA au ajuns în trei tururi de votare și nu s-a ajuns la un numitor comun. În cele din urmă s-a rediscutat cazul astăzi, 29 septembrie, iar amenda de 15.000 lei a trecut.

Propunerea lui Radu Herjeu a fost votată de Gabriel Tufeanu, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălașa și Orsolya Borsos.

Ce spune Legislația:

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

CITEȘTE ȘI: „Dirijorul în alb” de la miting i-a reclamat la CNA pe Oreste și pe Rareș Bogdan. Realitatea, amendată. Cu cât?

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu