Skip to main content

„Dirijorul în alb” de la miting i-a reclamat la CNA pe Oreste și pe Rareș Bogdan. Realitatea, amendată. Cu cât?

 
„Dirijorul în alb” de la miting i-a reclamat la CNA pe Oreste și pe Rareș Bogdan. Realitatea, amendată. Cu cât?
Inquam Photos / Alberto Grosescu

"Acel diliman îmbrăcat în alb, marele alb cu eşarfă neagră, care dădea ordine pentru a fi călcaţi în picioare nişte oameni nevinovaţi". Afirmația a fost făcută de Oreste Teodorescu la Realitatea Plus, pe 10 august 2020. Cel vizat: "dirijorul în alb" de la mitingul din 10 august 2018, atunci când Jandarmeria a reprimat manifestația.

Publicitate

"Dirijorul", colonelul Cătălin Paraschiv, l-a reclamat la CNA pe Oreste, dar și pe Rareș Bogdan, invitat și el în emisiune prin telefon.

Ce l-a deranjat pe "dirijor"? Printre altele, că în emisiune s-a spus că "aş fi dat ordine să fie călcaţi oameni în picioare".

Rezultatul?

CNA a analizat emisiunea, iar Realitatea a fost amendată cu 10.000 de lei. Pentru aceste afirmații, dar și pentru altele.

Detalii, în continuare:

Emisiunea a fost realizată de Oreste, iar Rareș Bogdan și Andrei Caramitru au fost invitați. S-a vorbit atât despre "Dirijorul în alb", dar și despre procurorul Doru Stoica. Și despre "spioni ruși" care ar fi "infiltrați în sistem".  

Acel diliman îmbrăcat în alb dădea ordine pentru a fi călcaţi în picioare

Oreste Teodorescu (realizator Jocuri de Putere): 

- Hai să revenim la 10 august. Tu ţi-ai explicat vreodată cum de-a dispărut din paginile dosarului cu desăvârşire "Fantoma albă”. Acel diliman îmbrăcat în alb, marele alb cu eşarfă neagră, care dădea ordine pentru a fi călcaţi în picioare nişte oameni nevinovaţi. El nici măcar nu figurează în dosar...ca nimic...e chiar o fantomă.

- Procurorul Doru Stoica, o rușine pe obrazul magistraților români. Sinistrul personaj care ar trebui exclus urgent din corpul procurorilor a comis abuzuri peste abuzuri în instrumentarea dosarului „10 august” cu ecopul evident de a exonera șefii Jandarmeriei.

- Să vină acest procuror infect și să claseze dosarul comițând un șir de abuzuri care, practic, s-au mai întâlnit doar prin anii '50 când Securitatea venea cu Volga neagră, te lua și a doua zi rudele tale primeau, așa, o notificare că ai răcit și că pe drum ai și murit.

- Vine un procuror diliu și clasează dosarul „10 august”.

- Nu, da firul narativ e simplu... cercetăm pe cei care au primit ordinul ca cei care au primit ordinul să nu indice judecătorului cine a dat ordinul... nu-i luăm pe șefii Jandarmeriei care au dat ordinul ca să nu ne indice decidentul politic care a dat ordinul și, de fapt, este o întreagă mușamalizare a unui grup infracțional politic care a pus mâna pe PSD și apoi a încercat să pună mâna pe toată România... și nu mă ascund după deget să spun că este grupul infracțional Scroviștea cu Vâlcov, cu Dragnea, da?, cu Carmen Dan, cu nefericita de păpușică nevorbitoare... doamna Dăncilă... și așa mai departe.

Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte PNL, invitat în emisiune): 

- Voi spune şi cine l-a scos din dosar si cine îl protejează pe Cătălin Paraschiv!

- A fost adus de acasă pentru a coordona opresiunea de acolo!

Andrei Caramitru (invitat):

- Sistemul în sine e putred de la A la Z... atât în Ministerul de Interne, cât și în Ministerul de Justiție. Legislația penală e complet distrusă... avem un CCR și un Avocat al Poporului... și-mi măsor cuvintele... sunt infiltrați ruși, sunt spioni ruși, da? Și chiar îi rog să mă dea în judecată pentru ce spun, da?

Ce a reclamat „Dirijorul în alb”? - Au spus că aș fi dat ordine să fie călcați oamenii în picioare

În reclamația sa, Cătălin Paraschiv a spus printre altele: 

- Mi-au fost asociate fapte ilegale sau imorale în exercitarea atribuţiilor se serviciu, cum că aş fi dat ordine să fie călcaţi oameni în picioare;

- A fost susţinută ideea că aş beneficia de protecţia cuiva, care m-a scos din dosarul ”10 august”;

- S-a afirmat că aş fi fost adus de acasă pentru a coordona intervenţia;

- Au fost făcute afirmaţii de natură a-mi prejudicia imaginea şi demnitatea: că aş fi "diliman”,"călău”

CNA: Afirmațiile nu au fost probate

Pe scurt, s-a constatat că afirmațiile nu au fost probate, că moderatorul nu a cerut dovezi invitaților pentru afirmațiile făcute, dar nu a prezentat nici punctul de vedere al celor acuzați.

„Sunt încălcări și în ceea ce îl privește pe colonelul Paraschiv și în ceea ce îl privește pe procurorul Stoica. Limbajul injurios nu are legătură nici cu procurorul, nici cu colonelul. Să faci pe cineva în emisiune infect și diliu...

Cam unde e echilibrul? Să nu mai spus că-l lași pe celălalt (n.r - Andrei Caramitru) să spună că la CCR sunt infiltrați procurori ruși... Am luat-o razna cu toții?”, a punctat Radu Herjeu.

Dorina Rusu, pe de altă parte, a spus:

„Evident, nu sunt de acord cu limbajul lui Oreste. Nu aș avea cum să fiu. Eu nu o să votez nicio sancțiune. O dezbatere pe tema asta trebuia să aibă loc, sigur nu în termenii aceștia, la doi ani după 10 august.

Mi se pare grav că la doi ani după 10 august nu știm cine sunt vinovații. Am văzut cu toții că acolo a fost colonelul Paraschiv, el nu poate spune că nu a fost. Problema este că el nu a fost chemat să explice ce s-a întâmplat”, a punctat acesta.

Amenda s-a tranșat în mai multe ședințe, pentru că forul nu s-a putut pune de acord asupra unei sancțiuni. Au fost mai multe propuneri, iar decizia finală a fost luată ieri.

Inițial, Radu Herjeu venise cu o propunere de 15.000 de lei, iar Orsolya Borsos propusese 5.000 de lei. Pentru că niciuna dintre propuneri nu a reușit să adune minim șase voturi, s-a ajuns la o variantă „de mijloc” - o amendă de 10.000 de lei.

Legislație - Legea audiovizualului și Codul audiovizual

Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…)

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă ;

(2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare ;

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • nu trebuie sa ai multa facultate ca sa te prinzi ca individul asta chiar dirija reprimarea Nu ca sa-i calce in picioare ci ai cotonogi pe manifestanti Totul era dat prin semne codate in limbajul lor ceea ce inseamna ca jandarmii au fost scoliti sa inteleaga ordinile ca totul a fost premeditat Venisera chititi pe bataie ca nu aveau de unde sa stie dinainte reactia demonstrantilor daca trebuie sau nu sa fie cotonogiti Ma mir ca asta care stie multe de unde a primit misiunea mai este printre noi
  • nu trebuie sa ai multa facultate ca sa te prinzi ca individul asta chiar dirija reprimarea Nu ca sa-i calce in picioare ci ai cotonogi pe manifestanti Totul era dat prin semne codate in limbajul lor ceea ce inseamna ca jandarmii au fost scoliti sa inteleaga ordinile ca totul a fost premeditat Venisera chititi pe bataie ca nu aveau de unde sa stie dinainte reactia demonstrantilor daca trebuie sau nu sa fie cotonogiti Ma mir ca asta care stie multe de unde a primit misiunea mai este printre noi
  • (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
    - Cum se realizeaza asta concret? Asa: moderatorul il intreaba pe invitat daca are dovezi, iar invitatul raspunde ca are. Cu asta se considera ca s-a respectat prevederea respectiva.

Trimite un comentariu