Skip to main content

Documentarul „colectiv”, propunerea României la Oscar. Filmul va fi lansat în SUA şi Marea Britanie luna viitoare

 
Documentarul „colectiv”, propunerea României la Oscar. Filmul va fi lansat în SUA şi Marea Britanie luna viitoare

„colectiv”, documentarul tulburător al lui Alexander Nanau, este propunerea României pentru Gala Oscar 2021. Filmul, care urmăreşte întâmplările desfăşurate în ţara noastră în primul an de după incediul din clubul Colectiv, este propus pentru secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional", anterior numită „Cel mai bun film străin”.

Publicitate

Documentarul include şi culisele uneia dintre cele mai răsunătoare anchete jurnalistice ale Gazetei Sporturilor - cazul Hexi Pharma.

Sunt imagini dure, cu filmări tulburătoare şi halucinante din spitale. Totul a culminat cu o poveste de la una dintre sursele Gazetei Sporturilor:

„Medicii din spitale le pun oamenilor arşi pânze albe pe faţă, să nu-i mai vadă”

De asemenea, filmul prezintă şi întâmplări din interiorul Ministerului Sănătăţii, condus la vremea respectivă de Vlad Voiculescu.

„colectiv” va fi lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures şi Participant, în aceeaşi zi în care distribuitorul Dogwoof va lansa filmul în Marea Britanie şi Irlanda. În plus filmul va intra în cinematografe şi VOD în mai multe ţări în această toamnă, printre care şi Franţa, Germania, Israel, Belgia, Olanda şi Elveţia.

Filmul va fi disponibil în 20 de ţări şi prin intermediul HBO Europe.

Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film.

În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul „colectiv” şi pentru secţiunea „Cel mai bun film documentar". Participarea unui film la două secţiuni îi sporeşte şansele de a fi nominalizat. Anul trecut de exemplu, Honeyland, apreciatul documentar din Macedonia de Nord, a intrat în istorie ca primul documentar nominalizat simultan la secţiunile „Cel mai bun film documentar" şi „Cel mai bun lungmetraj internațional".

De asemenea, „colectiv” este pe lista scurtă a premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards) şi poate fi votat pentru nominalizare în categoria “Documentar European”.

Colectiv, premiat internaţional

Pelicula a câştigat mai multe premii internaţionale:

  • Cel mai bun documentar în competiţia Internaţională a Festivalului de Film din Zurich
  • Premiul special al juriului la Roche-sur-Yon (Franţa)
  • Premiul audienţei pentru film internaţional la Budapesta

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost şi în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 şi a făcut parte din selecţia mai multor festivaluri internaţionale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

Citeşte şi: Documentarul „Colectiv”, un film tulburător, se vede şi în România. Bucureşti, Braşov, Cluj sau Iaşi, printre oraşele în care ajunge

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Raspopitu Raspopitu
    O tragedie ce afectează emoțional. Protagoniștii spera ca filmul sa producă mila juriului:"doamne ferește sa ajungi sa te vindeci la spitalele din România!!! "

Trimite un comentariu

sus