Skip to main content

Documentarul „colectiv”, propunerea României la Oscar. Filmul va fi lansat în SUA și Marea Britanie luna viitoare

 
Documentarul „colectiv”, propunerea României la Oscar. Filmul va fi lansat în SUA și Marea Britanie luna viitoare

„colectiv”, documentarul tulburător al lui Alexander Nanau, este propunerea României pentru Gala Oscar 2021. Filmul, care urmărește întâmplările desfășurate în țara noastră în primul an de după incediul din clubul Colectiv, este propus pentru secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional", anterior numită „Cel mai bun film străin”.

Documentarul include și culisele uneia dintre cele mai răsunătoare anchete jurnalistice ale Gazetei Sporturilor - cazul Hexi Pharma.

Publicitate

Sunt imagini dure, cu filmări tulburătoare și halucinante din spitale. Totul a culminat cu o poveste de la una dintre sursele Gazetei Sporturilor:

„Medicii din spitale le pun oamenilor arși pânze albe pe față, să nu-i mai vadă”

De asemenea, filmul prezintă și întâmplări din interiorul Ministerului Sănătății, condus la vremea respectivă de Vlad Voiculescu.

„colectiv” va fi lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures și Participant, în aceeași zi în care distribuitorul Dogwoof va lansa filmul în Marea Britanie și Irlanda. În plus filmul va intra în cinematografe și VOD în mai multe țări în această toamnă, printre care și Franța, Germania, Israel, Belgia, Olanda și Elveția.

Filmul va fi disponibil în 20 de țări și prin intermediul HBO Europe.

Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.

În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul „colectiv” și pentru secțiunea „Cel mai bun film documentar". Participarea unui film la două secțiuni îi sporește şansele de a fi nominalizat. Anul trecut de exemplu, Honeyland, apreciatul documentar din Macedonia de Nord, a intrat în istorie ca primul documentar nominalizat simultan la secțiunile „Cel mai bun film documentar" şi „Cel mai bun lungmetraj internațional".

De asemenea, „colectiv” este pe lista scurtă a premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards) și poate fi votat pentru nominalizare în categoria “Documentar European”.

Colectiv, premiat internațional

Pelicula a câștigat mai multe premii internaționale:

  • Cel mai bun documentar în competiția Internațională a Festivalului de Film din Zurich
  • Premiul special al juriului la Roche-sur-Yon (Franța)
  • Premiul audienței pentru film internațional la Budapesta

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 și a făcut parte din selecția mai multor festivaluri internaționale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

Citește și: Documentarul „Colectiv”, un film tulburător, se vede și în România. București, Brașov, Cluj sau Iași, printre orașele în care ajunge

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • O tragedie ce afectează emoțional. Protagoniștii spera ca filmul sa producă mila juriului:"doamne ferește sa ajungi sa te vindeci la spitalele din România!!! "

Trimite un comentariu