Skip to main content

INTERVIU. Durează 5 minute să fabrici o ştire şi o zi sau o săptămână s-o demontezi. Jurnalistul Marian Voicu, proiect anti fake news în Moldova

 
INTERVIU. Durează 5 minute să fabrici o ştire şi o zi sau o săptămână s-o demontezi. Jurnalistul Marian Voicu, proiect anti fake news în Moldova

INTERVIU. Cât de greu este să demontezi un fake? Mult mai mult decât să-l fabrici, spune Marian Voicu, omul din spatele unui buletin anti fake news lansat în această săptămână în Republica Moldova.

Publicitate

Şi impactul este altul, dar demersul merită. Mai ales că în Moldova se apropie alegerile.

„Impactul ştirii demascate va fi, cu siguranţă, mai mic decât al ştirii false”, răspunde jurnalistul, într-un interviu acordat Paginademedia.ro.

Un material despre cum putem combate fake news-ul. Un interviu altfel, cu Proiectul care urmăreşte eliminarea ştirilor false. Se numeşte „Demagog - Buletin de Chişinău” şi este înfiinţat de Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români, proiect coordonat de jurnalistul TVR Marian Voicu.

Primul număr a monitorizat ştirile false, dezinformările şi discursul care instigă la ură în campania electorală din ţara vecină. De menţionat, de asemenea, că proiectul este susţinut de Ambasada Canadei în România.

Marian Voicu este preşedintele Alianţei care a înfiinţat acest buletin anti fake news.

„Ne-am gândit la o misiune de monitorizare care să funcţioneze asemenea misiunii de observatori internaţionali care la final validează corectitudinea alegerilor”, spune Voicu. Şi continuă: „Cred că suntem la începutul celui de-al doilea val de fake news”.

Cum sunt depistate ştirile false? Cât de mult ne afectează? De ce un parteneriat cu Ambasada Canadei? Pe larg, în interviul complet cu Marian Voicu.

Un material din secţiunea Fake-News în pandemie, susţinută de Deutsche Welle.

Paginademedia.ro: Cum v-a venit ideea să înfiinţaţi acest buletin de monitorizare a ştrilor false?

Marian Voicu: „Ne-am gândit la o misiune de monitorizare care să funcţioneze asemenea misiunii de observatori internaţionali care la final validează corectitudinea alegerilor. Noi nu vom evalua în ce măsură procesul electoral a fost unul corect şi drepturile alegătorilor şi aleşilor au fost respectate, dar vom evalua impactul campaniei de fake news şi dezinformare asupra alegătorilor şi dacă a interferat în mod semnificativ în procesul electoral.

În ultimii ani, victoria în scrutine se face la diferenţe de câteva procente, ceea ce, în condiţiile unor campanii puternice de fake news, ar putea însemna că alegătorii au fost influenţaţi în privinţa votului. Asta s-a întâmplat şi în ultimele alegeri prezidenţiale din SUA, Franţa sau Republica Moldova, de exemplu.

Nimeni nu poate spune că victoria a fost obţinută în urmă unor astfel de campanii, dar se poate estima impactul. În 2016, diferenţa între Igor Dodon şi Maia Sandu a fost de 4%, iar Dodon a purtat o campanie agresivă de dezinformare care a fost capacitată nu numai de partidul său ci şi de presă şi Mitropolia Moldovei subordonată Patriarhiei Moscovei.”

Paginademedia.ro: Cum reuşiţi să depistaţi ştirile false?

Marian Voicu: „Este o investigaţie de presă. Durează 5 minute să fabrici o ştire şi îţi poate lua o zi sau o săptămână să documentezi ca la carte faptul că e o făcătură. Asta e frustrant, pentru că impactul ştirii demascate va fi, cu siguranţă, mai mic decât al ştirii false.

Dar dacă le găseşti pe cele importante, care sunt instrumentalizate politic, cu miză, care servesc naraţiuni importante, poţi desena tiparele în care se mişcă politicianul respectiv, care sunt conexiunile cu alte instituţii, grupuri de interese sau cu alte state. Este o fotografie de moment a mişcărilor subterane.

The Big Picture. E important să ştii personajele, contextul, etosul. Toţi colegii din echipă sunt jurnalişti vechi, care cunosc bine Moldova - Cătălin Gomboş, Mariana Vasilache, Mădălin Necşuţu şi Cornel Ciobanu.

Ca în orice investigaţie, trebuie să ştii cine trage sforile, de ce, care e miza, dar şi cine a produs fake-ul, cine îl propagă şi cine îl amplifică. Specific pentru fake news este să descoperi care este naraţiunea pe care o serveşte ştirea respectivă şi idiolectul.”

Paginademedia.ro: Cât de mult afectează ştirile false societatea din prezent?

Marian Voicu: „Cred că suntem la începutul celui de-al doilea val de fake news. Începutul, din punctul meu de vedere, este Euromaidanul din Kiev, în noiembrie 2013. Anexarea Crimeii şi războiul din estul Ucrainei au fost însoţite de o intoxicare fără precedent cu ştiri false, mai întâi în Ucraina, apoi în toată Europa.

Brexitul, referendumul din Catalunia şi alegerile din Franţa şi SUA au fost următoarele momente de referinţă. Întotdeauna scrutinele vor fi ţinta cea mai sensibilă pentru actorii statali care vor să influenţeze rezultatul. Infodemia cred că este al doilea val.

De data aceasta, abundă teoriile conspiraţiei, ranforsate cu fake news şi împachetate într-un discurs instigator la ură. Miza este mare, ca şi în primul val. Atunci au murit oameni din cauza războiului hibrid, acum pot muri oameni în urma negaţionismului care paralizează sistemul medical prin suprasolicitare.”

Paginademedia.ro: Observ că acest proiect este susţinut de Ambasada Canadei. Cum s-a ajuns la această colaborare?

Marian Voicu: „Ambasada Canadei s-a arătat interesată de acest proiect foarte repede şi a arătat o solicitudine admirabilă, care a făcut ca acest proiect să prindă viaţă. Ambasada de la Bucureşti reprezintă statul canadian şi la Chişinău şi Sofia, şi este preocupată de susţinerea ong-urilor în general şi a presei independente în special din această zonă.

Dincolo de asta, Canada este un model de democraţie liberală, cu o cultură politică vibrantă, iar societatea bilingvă multiculturală canadiană este exemplară.”

Paginademedia.ro: Cum putem combate ştirile false? Ce sfaturi ne poţi oferi?

Marian Voicu: „Din păcate, va trebuie să fim tot mai suspicioşi cu ce vedem, citim sau auzim în media sau pe reţelele sociale. Cu cât ştirile vor fi mai gogonate, cu atât va trebui să fim mai prudenţi. Va trebui ca publicul să se înarmeze cu armele specifice meseriei noastre pentru a supravieţui într-o lume în care dezinformarea devine tot mai toxică.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • To Wef To Wef
    hm...
  • Stefan Stefan
    Constitutia Romaniei stipuleaza in Art 2 obligatia ca alegerile sa fie CORECTE. Cine verifica corectitudinea lor? Candidatii fac plangeri cu probe pe care bunul simt ne spune ca nu le poate ignora nimeni, iar birourile electorale dezbat problema intr-o tacere mormantala, netransparenta, dupa care comunica faptul ca renumararea voturilor nu este posibila pentru ca nu e prevazuta metodologia in lege. De ce nu e prevazuta? Asta nimeni nu poate sa ne spuna. E ca si cum, la examenul de bacalaureat, ai zice ca nu se poate face contestatie urmata de reverificarea tezei. Tot asa, la orice concurs de angajare pe un post public exista o a doua comisie numita "de contestatie" si care verifica, sub raportul respectarii regulamentului de concurs si al continutului tezelor candidatilor, corectitudinea primei evaluari. Nemultumirea candidatilor este evidenta, dar nu asta ma preocupa ci suspiciunea invalidarii frauduloase a dorintei alegatorilor. Doresc sa stiu: ce proiecte de modificare a legii electorale au fost depuse in ultimii ani si de catre cine pentru corectarea acestei anomalii ce ocoleste textul constitutional? Sa si inexistenta procedurii de renumarare este un fake-news?
  • Ion Ion
    Marian Voicu a inteles ca nu e necesara meseria lui? Ca cei cu niste creier n-au nevoie sa le spuna un ongist care e adevarul absolut iar cei fara creier oricum sunt teleghidati si nu sunt interesati de parerea lui?
  • Razvan Razvan
    Dati si audientele meciului de aseara, CFR Cluj - KuPs ,dar si celelalte audiente pe luna septembrie cu audientele serialelor,filmelor,stirilor...divertisment

Trimite un comentariu

sus