Skip to main content

TVR, bani pentru industria de film. Cât pot lua producătorii independenți, din totalul de 165.000 de euro?

 
TVR, bani pentru industria de film. Cât pot lua producătorii independenți, din totalul de 165.000 de euro?
Foto | Pexels

TVR dă bani pentru industria de film. Televiziunea publică pune la bătaie 165.000 de euro (807.000 de lei) pentru producătorii independenți de film, anunță instituția.

Mai exact, banii merg către Fondul Cinematografic Naţional. Banii provin din încasările din publicitate ale televiziunii, mai exact 15%, după cum susțin oficialii acesteia. 

Publicitate

Suma maximă care poate fi atrasă este 7%, din cei 807.000 de lei. De altfel, este și una dintre condițiile impuse.

Fiecare proiect de pusă trebuie să conțină o declarație prin care „producătorul acceptă ca limită maximă de finanțare 7% din 807.000 lei”, menționează un comunicat de presă al Televiziunii Române. 

Condițiile de aplicare: 

- filmele de ficţiune de lung metraj şi documentarele de lung metraj pentru care se solicită finanţare trebuie să se afle în perioada de postproducţie.

- solicitanţii să nu aibă/să nu fi avut contract de finanţare cu TVR, contract a cărui derulare a fost viciată, suspendată sau întreruptă din cauze neimputabile finanţatorului;

- solicitanţii de finanţare din Fondul Cinematografic Naţional trebuie să fie titulari ai unui contract de credit direct cu Centrul Naţional al Cinematografiei;

Departajarea solicitărilor se va face în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de mai sus şi numai după:

- analiza sinopsisului, treatmentului/viziunea regizorală, scenariului;
- vizionarea unei secvenţe de 15’ din film;
- primirea acceptului din partea producătorului privind limita superioară a finanţării, care nu va depăşi 7% din suma totală de 807.000 de lei alocată pentru finanţări;

Data limită pentru depunerea proiectelor este marţi 6 noiembrie 2020, ora 12.00.

„La încheierea contractelor de finanţare, cu termene de plată integrală până la data de 31 decembrie 2020, cesionarea drepturilor de difuzare constituie avantaj”, spun cei de la TVR. 

Proiectele pentru care se solicită finanţare trebuie trimise online pe adresa casadeproducț[email protected]

Fiecare proiect trebuie să fie însoţit de:

a) copie de pe notificarea prin care CNC a declarat proiectul câștigător sau de pe contractul de credit
b) un document cu contactele (mail si telefon) a minimum două persoane care vor administra relația cu echipa TVR privind această procedură de finanțare
c) declarație prin care producătorul acceptă ca limită maximă de finanțare 7% din 807.000 lei
d) copie de pe procesul verbal de finalizare a filmarilor depus la CNC
e) scenariu
f) treatment sau viziune regizorală
g) sinopsis
h) plan de producţie
i) plan financiar
j) distribuția filmului
k) un link securizat cu o secvenţă de 15' din film.

Documentele enumerate de la punctul a) la punctul j) vor fi trimise intr-un singur fișier de tip .zip sau .rar (care să nu depășească 24 MB). Fișierul va fi denumit după cum urmează: DenumireProducator_ TitluProiect.zip/.rar
 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Asta inseamna ca TVR are venituri anuale din publicitate de aproximativ 2 milioane de euro!!! Ce mai cauta angajatii departamentului de marketing si vanzari in functii? La o asa uzina si cu un asa buget anual tu sa faci bani de buzunar din publicitate, asta inseamna incompetenta!!!!
  • @ Lucia Marusievici: Da doamna, toti acesti dinozauri extrem de competenti vor decide la ce independent necunoscut vor ajunge banii.
  • S-a pierdut ceva din vedere la copy-paste:
    "Fiecare proiect trebuie sa fie insotit de:"
    l) contul care va fi folosit pentru returnarea onorariului de 10 - 20% catre cine trebuie dintre directorasii din TVR.
  • Adica eu fac un film cu 50.000 de euro dar declar ca l-am facut cu 2 milioane si isu de la TVR 140.000 de euro si mi-l si difuzeaza gratis, fara sa platesc. Bun asa. Restul de bani pana la 165.000 se duc la cine ii da si gata bugetul!
  • Iei un film slab pe care ti l-ai finantat deja, ai asigurata difuzarea pe TVR si iti mai iei si 165.000 de euro de la TVR pentru asta, probabil mai mult decat te-a costat. Daca ai norocul sa il editezi acum in 10 zile. Pai nu miroase a dedicatie si a spalare de bani? Un film are bugetul stabilit inca din faza de pre-productie, iar TVR e obligat sa dea bani la CNC dar anunta de acum pt la anu, nu da bani asa in 10 zile. Penala treaba!
  • Adica dai anunt valabil 10 zile pt ca te obliga legea sa cotizezi la CNC, dar pentru ca sunt multi bani trebuie sa iti tragi partea, asa ca dai 165.000 de euro in 10 zile unui film care are deja bugetul facut inca din faza de pre-productie. Combinatie serioasa pentru penalul Andras. Iti dai seama ca e dedicatie, cati regizori isi produc filmul in aceste 10 zile? Alo, DNA-ul, toata lumea e la somnic? Sau baietii fura legal si nu aveti ce le face?

Trimite un comentariu