Skip to main content

Cursa pentru Oscar: „colectiv” se lansează în SUA, Marea Britanie şi Canada. Laudă filmul New York Times, Washington Post, The Guardian

 
Cursa pentru Oscar: „colectiv” se lansează în SUA, Marea Britanie şi Canada. Laudă filmul New York Times, Washington Post, The Guardian

Cursa pentru Oscar. Documentarul „colectiv” se lansează, astăzi, în Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Irlanda.

Publicitate

Cu această ocazie, mari publicaţii internaţionale ca The New York Times, Washington Post, Financial Times, The Guardian (al doilea săptămâna aceasta), Daily Mail şi IndieWire au scris despre filmul regizat de Alexander Nanau, care urmăreşte întâmplările desfăşurate în ţara noastră în primul an de după incediul din clubul Colectiv, inclusiv culisele unei anchete de presă semnată de echipa lui Cătălin Tolontan.

Chicago Tribune spune chiar că „este fără doar şi poate documentarul anului”.

Pelicula a câştigat şi mai multe premii internaţionale şi este propunerea României pentru Gala Oscar 2021. De asemenea, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul „colectiv” şi pentru secţiunea „Cel mai bun film documentar" din cadrul Oscarurilor.

Articolele se adaugă la alte trei despre documentar, apărute în The Times, Boston Globe, Variety, Hollywood Report sau Sight and Sound.

  • The New York Times: Unele documentare asigură că lumea este un loc mai bun atunci când se termină, inegalitatea fiind astfel expusă; altele insistă că lumea ar putea fi mai bună. „colectiv” nu oferă astfel de remedii paliative. În schimb, schiţează un exemplu utopic onest, emoţional, oarecum demodat, despre ceea ce este nevoie pentru a face lumea mai bună sau măcar mai puţin îngrozitoare.
  • Daily Mail: Au existat şi în trecut filme despre echipe mici dar neobosite de jurnalişti, precum jurnaliştii de la Boston Globe care au expus în Spotlight abuzurile sistemice ale preotilor catolici asupra copiilor sau echipa din „Toţi oamenii preşedintelui”, însă relatarea observaţională a faptelor din „colectiv” este mult mai vie.
  • Indiewire: „colectiv” începe ca unul dintre cele mai bune filme despre jurnalism făcute vreodată, dar după aceea merge un pas mai departe, expunând democraţia în război cu ea însăşi.
  • Los Angeles Times: Dacă „Moartea Domnului Lăzărescu” a fost o dramă care s-a desfăşurat cu un realism de neclintit, atunci „colectiv” este un documentar marcat de sentimentul de urgenţă al unui thriller, în care competenţele dubioase ale managerilor de spitale şi specificul protocoalelor de transplant pulmonar devin într-un fel la fel de captivante ca orice secvenţă de urmărire dintr-un thriller.
  • Chicago Tribune: În noiembrie, la opt luni de la debutul pandemiei COVID-19 care devastează în continuare SUA, nu este niciun dubiu că acest film despre pericolele reale ale unui guvern care îşi minte cetăţenii săi despre o criză din sănătate este incredibil de previzibil şi reprezintă de fapt o poveste care trage un mare semnal de alarmă. Captivant, incisiv şi şocant de puternic, „colectiv” este fără doar şi poate documentarul anului.
  • The Guardian: „colectiv” este un documentar observaţional, dar este la fel de captivant ca cele mai bune filme artistice despre jurnalism, fie că vorbim de All the Presidents’ Men (Toţi oamenii preşedintelui) sau Spotlight.

Filmul urmăreşte întâmplările desfăşurate în ţara noastră în primul an de după incediul din clubul Colectiv. Include şi culisele uneia dintre cele mai răsunătoare anchete jurnalistice ale Gazetei Sporturilor - cazul Hexi Pharma. Sunt imagini dure, cu filmări tulburătoare şi halucinante din spitale.

De asemenea, prezintă şi întâmplări din interiorul Ministerului Sănătăţii, condus la vremea respectivă de Vlad Voiculescu.

Va fi disponibil în multe ţări din Europa prin intermediul HBO.


Trei mari publicaţii străine, despre filmul „colectiv”. The Times: „Cel mai bun film despre jurnalism de la Toţi oamenii preşedintelui”


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus