Skip to main content

Cursa pentru Oscar: „colectiv” se lansează în SUA, Marea Britanie și Canada. Laudă filmul New York Times, Washington Post, The Guardian

 
Cursa pentru Oscar: „colectiv” se lansează în SUA, Marea Britanie și Canada. Laudă filmul New York Times, Washington Post, The Guardian

Cursa pentru Oscar. Documentarul „colectiv” se lansează, astăzi, în Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Irlanda.

Cu această ocazie, mari publicații internaționale ca The New York Times, Washington Post, Financial Times, The Guardian (al doilea săptămâna aceasta), Daily Mail și IndieWire au scris despre filmul regizat de Alexander Nanau, care urmărește întâmplările desfășurate în țara noastră în primul an de după incediul din clubul Colectiv, inclusiv culisele unei anchete de presă semnată de echipa lui Cătălin Tolontan. 

Publicitate

Chicago Tribune spune chiar că „este fără doar și poate documentarul anului”.

Pelicula a câștigat și mai multe premii internaționale și este propunerea României pentru Gala Oscar 2021. De asemenea, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul „colectiv” și pentru secțiunea „Cel mai bun film documentar" din cadrul Oscarurilor.

Articolele se adaugă la alte trei despre documentar, apărute în The Times, Boston Globe, Variety, Hollywood Report sau Sight and Sound.

  • The New York Times: Unele documentare asigură că lumea este un loc mai bun atunci când se termină, inegalitatea fiind astfel expusă; altele insistă că lumea ar putea fi mai bună. „colectiv” nu oferă astfel de remedii paliative. În schimb, schițează un exemplu utopic onest, emoțional, oarecum demodat, despre ceea ce este nevoie pentru a face lumea mai bună sau măcar mai puțin îngrozitoare.
  • Daily Mail: Au existat și în trecut filme despre echipe mici dar neobosite de jurnaliști, precum jurnaliștii de la Boston Globe care au expus în Spotlight abuzurile sistemice ale preotilor catolici asupra copiilor sau echipa din „Toți oamenii președintelui”, însă relatarea observațională a faptelor din „colectiv” este mult mai vie
  • Indiewire: „colectiv” începe ca unul dintre cele mai bune filme despre jurnalism făcute vreodată, dar după aceea merge un pas mai departe, expunând democrația în război cu ea însăși.
  • Los Angeles Times: Dacă „Moartea Domnului Lăzărescu” a fost o dramă care s-a desfășurat cu un realism de neclintit, atunci „colectiv” este un documentar marcat de sentimentul de urgență al unui thriller, în care competențele dubioase ale managerilor de spitale și specificul protocoalelor de transplant pulmonar devin într-un fel la fel de captivante ca orice secvență de urmărire dintr-un thriller.
  • Chicago Tribune: În noiembrie, la opt luni de la debutul pandemiei COVID-19 care devastează în continuare SUA, nu este niciun dubiu că acest film despre pericolele reale ale unui guvern care își minte cetățenii săi despre o criză din sănătate este incredibil de previzibil și reprezintă de fapt o poveste care trage un mare semnal de alarmă. Captivant, incisiv și șocant de puternic, „colectiv” este fără doar și poate documentarul anului.
  • The Guardian: „colectiv” este un documentar observațional, dar este la fel de captivant ca cele mai bune filme artistice despre jurnalism, fie că vorbim de All the Presidents’ Men (Toți oamenii președintelui) sau Spotlight.

Filmul urmărește întâmplările desfășurate în țara noastră în primul an de după incediul din clubul Colectiv. Include și culisele uneia dintre cele mai răsunătoare anchete jurnalistice ale Gazetei Sporturilor - cazul Hexi Pharma. Sunt imagini dure, cu filmări tulburătoare și halucinante din spitale.

De asemenea, prezintă și întâmplări din interiorul Ministerului Sănătății, condus la vremea respectivă de Vlad Voiculescu.

Va fi disponibil în multe țări din Europa prin intermediul HBO. 


Trei mari publicații străine, despre filmul „colectiv”. The Times: „Cel mai bun film despre jurnalism de la Toți oamenii președintelui”


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu