Skip to main content

România TV, amendată pentru acuzațiile lui Jean Paler și o anchetă cu „neomarxiști”

 
România TV, amendată pentru acuzațiile lui Jean Paler și o anchetă cu „neomarxiști”
Captură România TV

CNA. Săptămâna și amenda pentru România TV. Postul a avut parte de alte derapaje în timpul campaniei electorale, iar sesizarea a venit din partea organizației ActiveWatch, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Publicitate

Ce au semnalat cei de la ActiveWatch?

Multe burtiere tendențioase și știri care să inducă panica telespectatorilor.

„În opinia noastră, aceste abateri de la legislația audiovizuală și de la conduita profesională depășesc cadrul libertății de exprimare și, în lipsa unor sancțiuni prompte și proporționale, riscă să afecteze nu doar contextul medical excepțional, ci și ordinea socială fragilizată în ultimii ani de senzaționalism și de știri false”, scriau cei de la ActiveWatch.

În seara de sâmbătă, 7 noiembrie, postul TV a avut următoarele mesaje pe burtiere în intervalul orar 20:00-23:00:

  • "Confruntare incendiară cu Raed Arafat"
  • "Artist umplut de sânge de torționarii COVID"
  • "Dana Budeanu, scandal cu ministrul Educației"
  • "Ce pregătesc neomarxiștii în România, anchetă șoc"

Sesizarea completă a celor de la ActiveWatch:

”În atenția CNA

Prin prezenta, solicităm analiza emisiunilor difuzate de postul România TV, la data de 7 noiembrie a.c, în intervalul 20:00 - 23:00, în cadrul cărora am identificat următoarele abateri:

1. Ora 20:25, postul titrează "Confruntare incendiară cu Raed Arafat". În acest segment, realizatorul și invitații săi au formulat o serie de alegații privind măsurile guvernamentale de gestionare a pandemiei COVID-19, fără a aduce probe. Postul nu a prezentat nici un punct de vedere al persoanei vizate, domnul Raed Arafat.

2. Ora 22:10: postul titrează "Artist umplut de sânge de torționarii COVID". În acest segment, sunt prezentate acuzații extrem de grave ale actorului Jean Paler la adresa corpului medical dintr-un presupus spital în care ar fi fost internat. Postul TV nu a precizat despre ce spital este vorba și nu a prezentat niciun punct de vedere din partea medicilor acuzați de rele tratamente.

3. Ora 22:20: postul titrează "Dana Budeanu, scandal cu ministrul Educației". În acest segment, postul difuzează exhaustiv secvențe din vlogul Danei Budeanu (conținut care este exclusiv online), în care critică în termeni grafici activitatea ministrului Educației. Din nou, poziția persoanei vizate nu este prezentată.

4. Ora 22:30: postul TV prezintă un material "anchetă", care constă într-un colaj de imagini din alte țări combinate cu imagini de la diferite ceremonii de învestire ale primarilor și consilierilor locali din țară. Sub titlul "Ce pregătesc neomarxiștii în România, anchetă șoc", postul asociază formațiunea USRPLUS cu o presupusă agendă orientată împotriva BOR. Punctul de vedere al persoanelor vizate lipsește.

În opinia noastră, aceste abateri de la legislația audiovizuală și de la conduita profesională depășesc cadrul libertății de exprimare și, în lipsa unor sancțiuni prompte și proporționale, riscă să afecteze nu doar contextul medical excepțional, ci și ordinea socială fragilizată în ultimii ani de senzaționalism și de știri false.

Cu stimă,
Asociația ActiveWatch”

În urma discuțiilor dintre membrii CNA România TV a fost amendată cu suma de 5.000 de lei pentru deparajele legate de afirmațiile lui Jean Paler despre de medicii dintr-un spital, dar și pentru materialul „anchetă” în care postul a asociat USR-Plus cu o agendă împotriva BOR.

Propunerea a venit din partea lui Radu Herjeu și a fost votată de Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Gabriel Tufeanu, Oana Dincă, Orsolya Borsos, Cristina Pocora, Ramona Sorescu și Nicolaie Bălașa. Dorina Rusu nu a votat pentru că a avut o propunere similă, dar care nu a trecut. 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu