Skip to main content

România TV, amendată pentru acuzaţiile lui Jean Paler şi o anchetă cu „neomarxişti”

 
Captură România TV
Captură România TV

CNA. Săptămâna şi amenda pentru România TV. Postul a avut parte de alte derapaje în timpul campaniei electorale, iar sesizarea a venit din partea organizaţiei ActiveWatch, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Publicitate

Ce au semnalat cei de la ActiveWatch?

Multe burtiere tendenţioase şi ştiri care să inducă panica telespectatorilor.

„În opinia noastră, aceste abateri de la legislaţia audiovizuală şi de la conduita profesională depăşesc cadrul libertăţii de exprimare şi, în lipsa unor sancţiuni prompte şi proporţionale, riscă să afecteze nu doar contextul medical excepţional, ci şi ordinea socială fragilizată în ultimii ani de senzaţionalism şi de ştiri false”, scriau cei de la ActiveWatch.

În seara de sâmbătă, 7 noiembrie, postul TV a avut următoarele mesaje pe burtiere în intervalul orar 20:00-23:00:

  • "Confruntare incendiară cu Raed Arafat"
  • "Artist umplut de sânge de torţionarii COVID"
  • "Dana Budeanu, scandal cu ministrul Educaţiei"
  • "Ce pregătesc neomarxiştii în România, anchetă şoc"

Sesizarea completă a celor de la ActiveWatch:

”În atenţia CNA

Prin prezenta, solicităm analiza emisiunilor difuzate de postul România TV, la data de 7 noiembrie a.c, în intervalul 20:00 - 23:00, în cadrul cărora am identificat următoarele abateri:

1. Ora 20:25, postul titrează "Confruntare incendiară cu Raed Arafat". În acest segment, realizatorul şi invitaţii săi au formulat o serie de alegaţii privind măsurile guvernamentale de gestionare a pandemiei COVID-19, fără a aduce probe. Postul nu a prezentat nici un punct de vedere al persoanei vizate, domnul Raed Arafat.

2. Ora 22:10: postul titrează "Artist umplut de sânge de torţionarii COVID". În acest segment, sunt prezentate acuzaţii extrem de grave ale actorului Jean Paler la adresa corpului medical dintr-un presupus spital în care ar fi fost internat. Postul TV nu a precizat despre ce spital este vorba şi nu a prezentat niciun punct de vedere din partea medicilor acuzaţi de rele tratamente.

3. Ora 22:20: postul titrează "Dana Budeanu, scandal cu ministrul Educaţiei". În acest segment, postul difuzează exhaustiv secvenţe din vlogul Danei Budeanu (conţinut care este exclusiv online), în care critică în termeni grafici activitatea ministrului Educaţiei. Din nou, poziţia persoanei vizate nu este prezentată.

4. Ora 22:30: postul TV prezintă un material "anchetă", care constă într-un colaj de imagini din alte ţări combinate cu imagini de la diferite ceremonii de învestire ale primarilor şi consilierilor locali din ţară. Sub titlul "Ce pregătesc neomarxiştii în România, anchetă şoc", postul asociază formaţiunea USRPLUS cu o presupusă agendă orientată împotriva BOR. Punctul de vedere al persoanelor vizate lipseşte.

În opinia noastră, aceste abateri de la legislaţia audiovizuală şi de la conduita profesională depăşesc cadrul libertăţii de exprimare şi, în lipsa unor sancţiuni prompte şi proporţionale, riscă să afecteze nu doar contextul medical excepţional, ci şi ordinea socială fragilizată în ultimii ani de senzaţionalism şi de ştiri false.

Cu stimă,
Asociaţia ActiveWatch”

În urma discuţiilor dintre membrii CNA România TV a fost amendată cu suma de 5.000 de lei pentru deparajele legate de afirmaţiile lui Jean Paler despre de medicii dintr-un spital, dar şi pentru materialul „anchetă” în care postul a asociat USR-Plus cu o agendă împotriva BOR.

Propunerea a venit din partea lui Radu Herjeu şi a fost votată de Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Gabriel Tufeanu, Oana Dincă, Orsolya Borsos, Cristina Pocora, Ramona Sorescu şi Nicolaie Bălaşa. Dorina Rusu nu a votat pentru că a avut o propunere similă, dar care nu a trecut.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • S S
    Baaaaa daca si dani mocanu s a luat de ei,ca astia au scris ca asta rade de vela si nu si a permis asa ceva,spune el ;)
  • ONe ONe
    Iar pluseaza Romania TV cu burtiere senzationiste.Si mai nou cu noul erou(pe bune zis):cum cine?psd-ul,normal!Demascheaza tot,ajuta romanii vaiiii!
  • Șerban Șerban
    *CNA*
    Și ***.
  • Iuli Iuli
    Deci dai o amendă de 5.000 lei pentru toate derapajele? Good job, CNA! RomTevece intr-o oră face acei bani, dacă nu mai mult

Trimite un comentariu

sus