Skip to main content

COMUNICAT. Psihologia culorilor în designul interior

 
Foto: Pixabey
Foto: Pixabey

COMUNICAT. Amenajarea interioară a unei locuinţe se face în funcţie de mulţi factori: bugetul, spaţiul disponibil, stilul ales, numărul de locatari şi alte criterii, care ţin de latura practică sau de cea estetică. Aşezarea mobilierului şi a celorlalte obiecte în armonie cu spaţiul şi iluminarea poate fi o sarcină dificilă.

Publicitate

Dincolo de formele şi volumele alese, paleta cromatică are un efect masiv asupra aspectului casei, dar şi asupra psihicului celor care locuiesc în ea. Culorile şi combinaţiile de culori ne influenţează dispoziţia, productivitatea şi chiar somnul. De aceea, alegerea nuanţelor în funcţie de activităţile specifice fiecărei camere sau obiect aduce un plus pentru confortul nostru psihic.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Cum ne influenţează culorile?

Omul, la fel ca celelalte primate, percepe mai multe culori decât majoritatea celorlalte mamifere. Acest avantaj ne-a permis de-a lungul evoluţiei să recunoaştem fructele şi plantele bune de mâncat şi să recunoaştem animalele periculoase. Astfel, efectul culorilor asupra noastră este adânc înrădăcinat în subconştientul nostru.

Egiptenii au fost printre primii care sesizat efectul culorilor asupra psihicului nostru. De aceea, le foloseau în tratamentul unor boli. Dezvoltarea artelor şi a psihologiei moderne a deschis drumul către utilizarea culorilor în funcţie de efectul lor psihic în arii diverse, printre care şi designul exterior şi interior.

Psihologia principalelor culori

Roşu

Roşu este asociat cu energia, lupta, puterea, ambiţia, dar şi cu dorinţa şi iubirea. În amenajarea interiorului, culoarea roşie îndepărtează senzaţia de banal. Astfel, o poţi folosi pentru a face o cameră să pară mai caldă sau mai potrivită pentru activităţile care presupun energie, cum sunt gimnastica sau gătitul. Folosirea roşului în bucătărie creşte apetitul, ce aceea trebuie folosit cu moderaţie.

De asemenea, roşul stimulează conversaţia şi influenţează pozitiv prima impresie. Interesant este efectul luminii roşii asupra somnului: producţia hormonului somnului este accentuată de sursele de lumină roşie. Aşa că, dacă vrei să dormi bine, o lumină roşie te poate ajuta.

Galben

Galbenul este culoarea soarelui şi transmite bucurie, energie, dar şi raţiune. Este o alegere bună pentru sufragerii, băi şi bucătării. În hol sau antreuri transmite ospitalitate şi optimism. Ai grijă însă la nuanţa de galben aleasă.

Un galben prea aprins transmite nervozitate şi, conform psihologilor, predispune la conflicte. Pe de altă parte, o nuanţă prea deschisă creează senzaţia de precauţie, îmbătrânire şi boală. Pentru un aspect sofisticat, combină galbenul cu gri, iar pentru senzaţia de prospeţime asociază-l cu portocaliu.

Portocaliu

Portocaliul creează în minte impresia de aventură, creativitate, entuziasm şi prospeţime. Este o culoare excelentă pentru bucătării, dar şi pentru camerele în care desfăşori activităţi fizice sau creative. Totuşi, dacă este folosit excesiv, portocaliul oboseşte şi transmite agresivitate.

Verde

Verde este culoarea naturii, de aceea este cea mai relaxantă culoare. Transmite echilibru, calm şi siguranţă emoţională. Culoarea verde poate fi folosită în orice cameră, în special dacă sunt combinate mai multe nuanţe sau dacă este asociat cu gri. Verdele este versatil şi expresiv, dar ai grijă ca nuanţele folosite să fie echilibrate şi contrastele să nu fie prea dramatice.

Albastru

Albastrul este popular în designul interior. Această culoare încetineşte metabolismul, linişteşte psihicul şi scade ritmul cardiac. Mintea noastră asociază albastrul cu încrederea, loialitatea, inteligenţa şi sinceritatea.

Pereţii zugrăviţi cu albastrul deschis transmit sănătate şi înţelegere, dar, dacă lumina naturală este prea puţină, pot crea senzaţia de răceală şi tristeţe. Albastrul închis oferă impresia de integritate şi seriozitate, iar când este folosit în dormitor creează senzaţia de lux. Se poate folosi şi în bucătărie, în contrast cu galbenul aprins.

Violet

Această culoare este dramatică, bogată şi sofisticată. Nuanţele deschise transmit căldură şi confort, de aceea sunt indicate pentru dormitor, iar cele închise creativitate şi mister. Violetul se potriveşte şi în camera copiilor, pentru că oferă dinamism şi stimulează imaginaţia.

Alb

Albul, deşi este o non-culoare, este foarte folosit în designul interior. Pe lângă impresia de spaţiu şi luminozitate, albul transmite sănătate, calm, siguranţă şi echilibrează accentele prea puternice. În combinaţie cu alte culori, albul contribuie la echilibrul psihic şi senzaţia de confort.

Atunci când îţi amenajezi locuinţa, ţine cont nu doar de armonia cromatică, ci şi de semnificaţia culorilor. Astfel, casa ta va deveni un loc perfect pentru bunul mers al activităţilor tale zilnice, dar şi pentru menţinerea echilibrului tău psihic.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]


Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus