Skip to main content

Gigi Becali, „spectacol” la România TV cu conspirații despre vaccin și coronavirus. A primit vreo sancțiune postul?

 
Gigi Becali, „spectacol” la România TV cu conspirații despre vaccin și coronavirus. A primit vreo sancțiune postul?
Captură Youtube / România TV

CNA. Conspirațiile lui Gigi Becali din interviul difuzat la România TV în a doua zi de Crăciun au ajuns să fie analizate de Consiliul Național al Audiovizualului, în ședința de astăzi, 26 ianuarie.

Becali, intervievat de jurnalista Cristina Șincai, a vorbit despre cum te poți vindeca ușor de Covid, de medicamente pe care le va aduce în țară sau despre faptul că dacă s-ar vaccina, i se va băga un cip în braț.

S-a luat vreo decizie?

Publicitate

Iată ce a zis Gigi Becali la România TV pe 26 decembrie, via documentelor CNA:

Gigi Becali: Eu nu că... Eu nu mă vaccinez nici dacă mor pe loc! La mine e genetică... vine cu un vaccin, vine cu un... O să zică că după aia... Bă, uite care-i treaba... Păi pentru că nu puteam să ținem evidența ca să te știm bine cum ești tu... așa cred...(închinându-se)

Doamne, să nu fie!... mă, trebuie să-ți punem ție în mâna dreaptă, aicea, un cip sau în frunte aicea... ca noi să citim, să vedem vaccinurile care le-ai făcut tu ca să știm că dacă-ți vine rău pe stradă... că așa o să fie... o să cadă lumea... hap!... hap!... de la vaccinurile astea, înțelegi?

Cristina Șincai: Doamne-ferește!

Gigi Becali: Păi așa o să fie... așa cred... înțelegi?... Doamne, iartă-mă! Nu vreau să fac propagandă împotriva vaccinului... eu spun ce cred eu și eu nu fac vaccinul. (neinteligibil) să nu facă vaccinul... să-l facă!... fiecare să facă, da eu nu fac...

Eu nu-l fac... dacă pun capul aicea, pe buturugă, aicea... taie capul cu barda... pune... întinde mîna, faci vaccinul... Bă, taie capul, da vaccinul nu-l fac... m-ai înțeles?... Eu... (închinându-se)am dat la sute de oameni și mii de oameni...

Cristina Șincai: Medicamente...

Gigi Becali: ... medicamente... și la spitale... căaduceam medicamente și nu pot să le iau, trebuia să le donez... le-am donat la spitale... medicamente... Virusul ăsta este un fleac! Dar dacă când mi-a curs nasul sau urechi sau nu știu ce... sau ochii sau cutare sau puțin temperatură... l-am luat... pac!, am luat medicamentul.

Eu nu știu... nu la oameni că e păcat... (neinteligibil) bidon... vitamina D3, zinc, vitamina C... paracetamolul numai dacă ai temperatură pentru că el scade glutationul... spun specialiștii... la noi numai paracetamol... adică face mai rău... știi? El este fleac, dacă-l iei din timp. Îl oprești... barieră.. hai, noroc, COVID! Dacă l-ai lăsat 5 – 6 zile... lasă, mă, că n-am eu nimica... sunt puternic eu... stai puțin că nu, domne, puțin aer condiționat... nu, domne, păi da nu... păi da puțin răcit, n-am nimica eu, n-am eu COVID... de parcă erușine să ai COVID...

Rudele au avut, prieteni au avut... pe toți i-am ajutat... Eu n-am ținut cont. Unde a fost ăla bolnav, direct... așa, și fără mască ca să-l încurajez... Și m-am dus și am dat medicament și am stat lângă el.”

Au urmat o serie de discuții între membrii CNA. S-a discutat despre pasivitatea moderatoarei Șincai, care nu l-a întrerupt pe Becali în timp ce își spune părerea despre vaccin și pandemie.

Membrii CNA au dezbătut subiectul, în timp ce Roxana Niculescu, reprezentantul postului, a argumentul că Becali doar și-a spus părerea.

Dorina Rusu (membru CNA): „Ăsta a fost interviu? A spus tot felul de aberații. Dacă e Crăciun nu trebuie să fii jurnalist?”

Roxana Niculescu: „Gigi Becali e un personaj, e intervievat de România TV de câțiva ani încoace. Povestea cu cipul am urmărit-o și eu, era vorba despre ceea ce s-ar putea întâmpla peste 4-5 ani. Habar n-am ce a vrut să spună. A spus despre el că nu se vaccinează.

Și fiecare dintre noi are propriile explicațiile, cred că nu poate fi acuzat nici Becali, nici Cristina Șincai, nici România TV despre o campanie anti-vaccinare. Despre medicamentele lui Gigi Becali, întâmplător noi am văzut de pe 27 decembrie și acum sunt dezbateri și la nivelul României și la nivelul Statelor Unite, ce facem cu aceste medicamente. Medicii din România studiază posibilitatea introducerii lor conform legislației.”

Radu Herjeu (membru CNA): „Nu orice cetățean din țara asta care spune că nu se vaccinează este difuzat la o televiziune românească. Nu orice cetățean care amestecă religia cu credința are minute nenumărate de promovare în spațiu audiovizualului românesc. Prin urmare, în momentul în care spui că Gigi Becali are tot dreptul că nu se vaccineze, este corect, dar această informație promovată nu rămâne la stadiul de simplă părere a lui Gigi Becali.

Eu aș vrea să fac distincție între încălcarea legii, unde aici putem discuta în ce măsura Șincai putea reacționa la efuziunile mistice ale domnului Becali și responsabilitatea pe care o televiziune o are pentru modelele pe care le promovează. Promovați ideile pe care le are, viziunea pe care o are asupra lumii.

Mi s-a părut atitudinea unui începător (nr.red. a moderatoarei Șincai) terorizat de ideea că l-ar fi întrerupt pe Becali. Nu înțeleg această atitudine la un om care are mii de ore de talk show-uri. N-am înțeles atitudinea asta deschisă față de tot ce spunea Becali.”

Discuțiile s-au finalizat cu o propunere de amendă de 10.000 de lei din partea Dorinei Rusu pentru acel interviu, dar și pentru câteva burtiere din alte emisiuni. La vot nu a trecut, pentru că doar Orsolya Borsos, Oana Dincă și Cristina Pocora au votat „pentru”, iar ceilalți „împotrivă”. După rezultatul votului, Rusu a cerut rediscutarea cazului. 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu