Skip to main content

INTERVIU. Reporter la învestirea lui Joe Biden. Ramona Avramescu, TVR: „Era şocant să vezi pe străzi militari de la Garda Naţională”

 
INTERVIU. Reporter la învestirea lui Joe Biden. Ramona Avramescu, TVR: „Era şocant să vezi pe străzi militari de la Garda Naţională”

INTERVIU. Cum se vede "noua Americă" de la faţa locului? Cum a simţit un reporter Washingtonul după evenimentele de acum câteva săptămâni? A fost altfel învestitura lui Joe Biden, nou preşedinte al Americii?

Publicitate

Ne povesteşte Ramona Avramescu, jurnalistă TVR, care a fost în SUA special pentru eveniment.

Neobişnuită” e cuvântul prin care descrie jurnalista ceremonia de la Washington. I-a fost greu să le aducă oamenilor din ţară informaţii despre învestirea lui Biden? „A trebuit să încerc să o povestesc eu, în transmisiile în direct şi în interviurile pe care le-am făcut.

Dar în acelaşi timp asta m-a obligat să îmi gândesc intervenţiile un pic ,,outside the box”, să încerc să fiu mai analitică şi mai creativă, să caut elemente relevante”, spune ea, în interviul acordat Paginademedia.ro.

Avramescu spune că s-a simţit în siguranţă la evenimentul major din America. Şi-a amintit de o poveste mai puţin mai puţin fericită, de la alegerile din noiembrie 2020 (alt eveniment pe care l-a acoperit pe externe): „am filmat un protest Antifa şi am fost şicanaţi în permanenţă de participanţi, care erau foarte agresivi.”

Ne-a spus şi cum jurnaliştii sunt solidari unii cu alţii, dar şi care sunt diferenţele între televiziunea din America şi cea din România. „Corespondenţii la instituţiile importante sunt jurnalişti respectaţi, cu mare experienţă, nu vezi reporteri debutanţi care să îi citească preşedintelui SUA întrebări primite din redacţie”, spune Ramona Avramescu.

Iar dintre experienţele personale, de-a lungul timpului, a pus în top prezenţa la o conferinţă la care au participat Donald Trump şi Klaus Iohannis. „Am ajuns să îi pun o întrebare celui mai puternic lider al planetei, al cărui răspuns s-a transformat în breaking news global”, mai spune ea.

Pe scurt, la întrebarea jurnalistei TVR, Donald Trump a declarat că va sprijini ţările Estice în cazul unei agresiuni militare (articolul 5 din NATO), fiind prima dată când şi-a afirmat clar poziţia.

Ramona Avramescu, întrebarea pusă lui Trump în 2017: "Multe din ţările de pe flancul estic văd Rusia ca pe o ameninţare pentru pace şi securitate în regiune. Împărtăşiţi această viziune şi credeţi că SUA ar trebui să activeze articolul 5 din tratatul NATO dacă vreuna din aceste ţări ar fi sub o agresiune militară?". (articolul 5 prevede că statele vor susţine ţările care sunt agresate).

Donald Trump: "Suntem angajaţi să respectăm Articolul 5 (din Tratatul NATO, n.r) şi cu siguranţă suntem acolo să apărăm, de aceea vreau să fiu sigur că avem o forţă puternică şi banii necesari pentru o astfel de forţă. Da, absolut, aş angaja articolul 5".

În continuare interviul complet cu Ramona Avramescu, jurnalistă TVR:

Paginademedia.ro: Cum a fost din punct de vedere jurnalistic experienţa investirii lui Joe Biden ca preşedinte al Americii?

Ramona Avramescu: „Dacă ar fi să o descriu într-un singur cuvânt, acesta ar fi, cu siguranţă: neobişnuită. Nimic nu a semănat cu imaginile pe care le aveam cu toţii în minte de la ceremoniile de învestire ale altor preşedinţi.

În primul rând a lipsit publicul, pentru care acest tip de eveniment a şi fost creat, ca legătură directă între preşedintele care îşi începe mandatul şi acel ,,We the People” care stă la baza democraţiei americane. Apoi, a lipsit Donald Trump, şi din cauza asta americanii au fost privaţi şi de o serie de mici ritualuri care erau de obicei aşteptate cu interes: întâlnirea celor două familii prezidenţiale în dimineaţa învestirii, turul tradiţional al Casei Albe pe care îl făceau primele doamne, schimburi de cadouri, de sfaturi, de scrisori.

Şi peste toate, măsurile draconice de securitate, plus cele de distanţare impuse de pandemie. Jurnalistic, toate acestea au fost în egală măsură provocări şi oportunităţi. La televiziune e dificil să redai atmosfera fără ambianţele tradiţionale pe care ţi le dă mulţimea.

A trebuit să încerc să o povestesc eu, în transmisiile în direct şi în interviurile pe care le-am făcut. Dar în acelaşi timp asta m-a obligat să îmi gândesc intervenţiile un pic ,,outside the box”, să încerc să fiu mai analitică şi mai creativă, să caut elemente relevante care poate în mijlocul tradiţionalei parade şi al mulţimilor mi-ar fi scăpat.”

Paginademedia.ro: Cum sunt priviţi jurnaliştii în America după protestele de la Capitoliu? Tu te-ai simţit în siguranţă în zilele în care ai relatat evenimentele?

Ramona Avramescu: „Chiar dacă oraşul arăta ca o veritabilă zonă de război, nu aveai cum să te simţi în nesiguranţă cu atâţia soldaţi şi poliţişti pe străzi. Practic în afară de forţe de ordine şi jurnalişti, din cauza restricţiilor drastice de circulaţie nu prea mai erau alţi oameni în zonele din jurul Casei Albe şi Capitoliului.

Noi am fost şi în noiembrie, la alegeri, iar tensiunea era mult mai mare atunci. Străzile erau pline de simpatizanţi ai lui Donald Trump, veniţi din toată America, dar şi de militanţi Black Lives Matter şi Antifa. În noaptea alegerilor am filmat un protest Antifa şi am fost şicanaţi în permanenţă de participanţi, care erau foarte agresivi.

Acum lucrurile au stat cu totul altfel, oraşul era mai degrabă pustiu, iar dificultăţile au fost de altă natură: din cauza blocajelor am mers împreună cu colegul Sorin Eşeanu kilometri întregi pe jos, cu toate echipamentele după noi, pierdeam mult timp cu nenumărate filtre de securitate şi mi-a fost destul de greu să îmi conving invitaţii pe care i-am intervievat în ediţiile speciale să vină în centru ca să filmăm.

Unul dintre ei mi-a spus că pur şi simplu nu se simte în siguranţă în zona Casei Albe, altul mi-a povestit cum se obişnuise în ultimele două săptămâni să îşi plimbe copilul printre maşini Humvee şi dispozitive de detonat bombe, pentru că locuieşte lângă Capitoliu. Era într-adevăr şocant să vezi Washingtonul împânzit de militari de la Garda Naţională (au fost peste 25 de mii), patrulau pe străzi, iar între ture se odihneau pe băncile din parcuri, în parcări, pe borduri. M-au impresionat solidaritatea şi recunoştinţa pe care le-o arătau oamenii din oraş. Multe restaurante le livrau zilnic mâncare plătită din donaţii.”

Paginademedia.ro: Ai colaborat şi cu colegii de breaslă din America? Sau jurnaliştii din ţările europene au fost separaţi?

Ramona Avramescu: „Fiecare echipă a încercat să îşi facă treaba cât mai bine şi să ajungă cât mai aproape de locul acţiunii (ceea ce a fost greu spre imposibil, din cauza perimetrului de securitate uriaş din jurul Casei Albe şi a Capitoliului). Deci inevitabil ne-am intersectat cu jurnalişti nu doar din Statele Unite şi Europa, ci şi din Japonia, Noua Zeelandă sau America de Sud.

E mult spus că în asemenea situaţii ajungi să colaborezi propriu zis, fiecare funcţionează după programul şi fusul orar propriu dar, mai ales în cazul echipelor de televiziune, te mai ajuţi cu o lampă, o lumină, un pont legat de un cadru bun sau un punct de acces.

În orice caz, nu e deloc atmosfera aceea de competiţie sălbatică şi fără scrupule pe care o vezi uneori în filmele cu jurnalişti. Dimpotrivă, aş zice că e un spirit de camaraderie spontană şi dezintersată, pentru că jurnaliştii, indiferent de unde vin, sunt oameni sociabili şi cu poveşti interesante. Dincolo de asta, eu am norocul să am prieteni la câteva televiziuni americane, care mi-au fost de mare ajutor cu informaţii practice legate de restricţii, acreditări, locaţii sau modificări de program.”

Paginademedia.ro: Crezi că sunt diferenţe între jurnalismul practicat în Europa faţă de cel din America? Dacă da, care sunt acelea?

Ramona Avramescu: „Nu pot să trag o concluzie atât de generală, pentru că nu am date suficiente. Dar dacă mă limitez la jurnalismul de televiziune din România, pentru că îl practic de 20 de ani, diferenţele faţă de cum se face el în America sunt substanţiale.

În primul rând e vorba de resursele alocate: la evenimente importante, rar vezi o echipă de televiziune care, pe lângă reporter şi cameraman, să nu aibă şi producător. El face toată bucătăria legată de transmisie, locaţie, acces, invitaţi, etc care la noi cade pe umerii celui care trebuie să şi filmeze, să scrie, să pună întrebări, să intre în direct.

Un prieten cameraman cu care am lucrat în urmă cu mulţi ani la TVR şi care acum filmează pentru CNN îmi povestea cât de ,,pampered”, de cocoloşiţi şi atenţi cu imaginea lor sunt corespondenţii de la Casa Albă, cum nu intră în direct fără nu ştiu câte tipuri de lumini, fără să fie siguri că totul e perfect. Poate părea vanitate, dar e în acelaşi timp respect pentru public şi pentru imaginea postului.

Editorial vorbind, la posturile americane încă se mai pune mai mult accent pe fapte, nu doar pe opinie şi comentariu. Pe lângă jurnale şi talk-show e foarte puternic formatul de news-magazine, care la noi aproape a dispărut. Dar diferenţa cea mai importantă mi se pare că vine din felul în care se valorifică experienţa jurnaliştilor.

Corespondenţii la instituţiile importante sunt jurnalişti respectaţi, cu mare experienţă, nu vezi reporteri debutanţi care să îi citească preşedintelui SUA întrebări primite din redacţie. Din acest respect pentru meserie vine şi o solidaritate de breaslă, nu în sens sindicalist, ci de menţinere a unor standarde, care la noi lipseşte cu desăvârşire. Ea s-a văzut, de exemplu, când Donald Trump i-a retras acreditarea lui Jim Acosta, de la CNN şi inclusiv Fox News a protestat. ”

Paginademedia.ro: Fiind reporter pe politică la TVR, care a fost cea mai inedită experienţă de la care ai relatat de la faţa locului? Şi de ce?

Ramona Avramescu: „Eu mă feresc să fac clasamente şi îmi place să cred că experienţa cea mai interesantă e cea care urmează să ţi se întâmple, pentru că intenţionez să mai fac meseria asta încă mulţi ani de acum încolo.

Dar dacă e să fac un exerciţiu şi să rămân în zona legată de Statele Unite, ar intra în top învestirea lui Joe Biden (pentru condiţiile total neobişnuite în care s-a desfăşurat), alegerile americane din noiembrie anul trecut (pentru suspans şi adrenalină) şi, pe primul loc, conferinţa de presă de la Casa Albă din 2017, cu Donald Trump şi Klaus Iohannis.

De ce? Pentru că atunci plecasem în vacanţă la New York, să îmi sărbătoresc cei 40 de ani, un reper delicat pentru orice femeie, şi am ajuns să îi pun o întrebare celui mai puternic lider al planetei, al cărui răspuns s-a transformat în breaking news global. A fost cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreodată de ziua mea. Dar, cum spuneam, sunt sigură că the best is yet to come, cum spun americanii.”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Publicitarul Publicitarul
    Cu maxim doua-trei exceptii, TVR are la stiri doar reporteri de conferinte de presa si de evenimente anuntate. Plictisiti, fara vlaga, de multe ori repetand ce spune prezentatorul sau ceea ce deja e pe net de cateva ore. Materiale de autor mai apar dimineata printre scalambaielile alora. Geniala Ramona Avramescu (n-am auzit de ea pana acum) e sigur in gasca de sacrificati fara palmares, un fel de purtator de cuvant neoficial al Cotroceniului. Probabil are si o leafa babana, din moment ce isi sarbatoreste ziua de nastere la NY si lasa totul balta pt corespondente banale pe care femeia le vede BN-uri mondiale.
  • livia pila livia pila
    @Fosta colega Vai ce rea esti! Problema Ramonei s-a rezolvat. Cu ajutorul băscuței. Asa ceva nu purta Rodica Culcer. Ea avea la git băsmălute pe care și le-a pus si Ramonica,
  • Fosta colega Fosta colega
    Pe de-o parte, duduita Ramona Avramescu crede ca dat marcat jurnalismul mondial cu o intrebare fara sens care a primit un raspuns banal, asteptat. Daca tratatul dintre tari presupune asta, e normal ca asa sa se intample, fara alte completari. Breaking-news-ul mondial nu a existat decat la TVR.
    Pe de alta parte, e ridicol sa dai lectii de jurnalism tocmai tu, care din jobul de reporter pe Cotroceni pui doar intrebari comode si ridici mingi la fileu lui KWI. Te-ai plimbat prin toata lumea fara sa trimiti un reportajel exclusiv, relatand ceea ce curge oricum pe agentiile internationale. Sa fii jurnalist de 20 de ani si sa nu stie publicul cine esti, asta da reusita in profesie.
  • Basca Basca
    corect. doar ca '"reporterii aia debutanti" baga ca Migul cate 4 -5 liveuri pe zi plus bete, fara sa dea ochii peste cap, plus ca vin in redactie la 8 AM si pleaca la miezul noptii. in general, cam aia tin in viata redactiile triste din Romania, ca sa poata reporterii cu experienta mare sa isi bea cafeaua linistiti si sa vina pe la 13 in redactie.
  • livia pilă livia pilă
    Regret ca nu ati pus poza in care Ramona avea o basca a la Claudette Colbert.

Trimite un comentariu

sus