Skip to main content

INTERVIU. Reporter la învestirea lui Joe Biden. Ramona Avramescu, TVR: „Era șocant să vezi pe străzi militari de la Garda Națională”

 
INTERVIU. Reporter la învestirea lui Joe Biden. Ramona Avramescu, TVR: „Era șocant să vezi pe străzi militari de la Garda Națională”

INTERVIU. Cum se vede "noua Americă" de la fața locului? Cum a simțit un reporter Washingtonul după evenimentele de acum câteva săptămâni? A fost altfel învestitura lui Joe Biden, nou președinte al Americii?

Publicitate

Ne povestește Ramona Avramescu, jurnalistă TVR, care a fost în SUA special pentru eveniment.

Neobișnuită” e cuvântul prin care descrie jurnalista ceremonia de la Washington. I-a fost greu să le aducă oamenilor din țară informații despre învestirea lui Biden? „A trebuit să încerc să o povestesc eu, în transmisiile în direct și în interviurile pe care le-am făcut.

Dar în același timp asta m-a obligat să îmi gândesc intervențiile un pic ,,outside the box”, să încerc să fiu mai analitică și mai creativă, să caut elemente relevante”, spune ea, în interviul acordat Paginademedia.ro.

Avramescu spune că s-a simțit în siguranță la evenimentul major din America. Și-a amintit de o poveste mai puțin mai puțin fericită, de la alegerile din noiembrie 2020 (alt eveniment pe care l-a acoperit pe externe): „am filmat un protest Antifa și am fost șicanați în permanență de participanți, care erau foarte agresivi.”

Ne-a spus și cum jurnaliștii sunt solidari unii cu alții, dar și care sunt diferențele între televiziunea din America și cea din România. „Corespondenții la instituțiile importante sunt jurnaliști respectați, cu mare experiență, nu vezi reporteri debutanți care să îi citească președintelui SUA întrebări primite din redacție”, spune Ramona Avramescu.

Iar dintre experiențele personale, de-a lungul timpului, a pus în top prezența la o conferință la care au participat Donald Trump și Klaus Iohannis. „Am ajuns să îi pun o întrebare celui mai puternic lider al planetei, al cărui răspuns s-a transformat în breaking news global”, mai spune ea.

Pe scurt, la întrebarea jurnalistei TVR, Donald Trump a declarat că va sprijini țările Estice în cazul unei agresiuni militare (articolul 5 din NATO), fiind prima dată când și-a afirmat clar poziția.

Ramona Avramescu, întrebarea pusă lui Trump în 2017: "Multe din țările de pe flancul estic văd Rusia ca pe o amenințare pentru pace și securitate în regiune. Împărtășiți această viziune și credeți că SUA ar trebui să activeze articolul 5 din tratatul NATO dacă vreuna din aceste țări ar fi sub o agresiune militară?". (articolul 5 prevede că statele vor susține țările care sunt agresate).

Donald Trump: "Suntem angajați să respectăm Articolul 5 (din Tratatul NATO, n.r) și cu siguranță suntem acolo să apărăm, de aceea vreau să fiu sigur că avem o forță puternică și banii necesari pentru o astfel de forță. Da, absolut, aș angaja articolul 5".

În continuare interviul complet cu Ramona Avramescu, jurnalistă TVR:

Paginademedia.ro: Cum a fost din punct de vedere jurnalistic experiența investirii lui Joe Biden ca președinte al Americii?

Ramona Avramescu: „Dacă ar fi să o descriu într-un singur cuvânt, acesta ar fi, cu siguranță: neobișnuită. Nimic nu a semănat cu imaginile pe care le aveam cu toții în minte de la ceremoniile de învestire ale altor președinți.

În primul rând a lipsit publicul, pentru care acest tip de eveniment a și fost creat, ca legătură directă între președintele care își începe mandatul și acel ,,We the People” care stă la baza democrației americane. Apoi, a lipsit Donald Trump, și din cauza asta americanii au fost privați și de o serie de mici ritualuri care erau de obicei așteptate cu interes: întâlnirea celor două familii prezidențiale în dimineața învestirii, turul tradițional al Casei Albe pe care îl făceau primele doamne, schimburi de cadouri, de sfaturi, de scrisori.

Și peste toate, măsurile draconice de securitate, plus cele de distanțare impuse de pandemie. Jurnalistic, toate acestea au fost în egală măsură provocări și oportunități. La televiziune e dificil să redai atmosfera fără ambianțele tradiționale pe care ți le dă mulțimea.

A trebuit să încerc să o povestesc eu, în transmisiile în direct și în interviurile pe care le-am făcut. Dar în același timp asta m-a obligat să îmi gândesc intervențiile un pic ,,outside the box”, să încerc să fiu mai analitică și mai creativă, să caut elemente relevante care poate în mijlocul tradiționalei parade și al mulțimilor mi-ar fi scăpat.”

Paginademedia.ro: Cum sunt priviți jurnaliștii în America după protestele de la Capitoliu? Tu te-ai simțit în siguranță în zilele în care ai relatat evenimentele?

Ramona Avramescu: „Chiar dacă orașul arăta ca o veritabilă zonă de război, nu aveai cum să te simți în nesiguranță cu atâția soldați și polițiști pe străzi. Practic în afară de forțe de ordine și jurnaliști, din cauza restricțiilor drastice de circulație nu prea mai erau alți oameni în zonele din jurul Casei Albe și Capitoliului.

Noi am fost și în noiembrie, la alegeri, iar tensiunea era mult mai mare atunci. Străzile erau pline de simpatizanți ai lui Donald Trump, veniți din toată America, dar și de militanți Black Lives Matter și Antifa. În noaptea alegerilor am filmat un protest Antifa și am fost șicanați în permanență de participanți, care erau foarte agresivi.

Acum lucrurile au stat cu totul altfel, orașul era mai degrabă pustiu, iar dificultățile au fost de altă natură: din cauza blocajelor am mers împreună cu colegul Sorin Eșeanu kilometri întregi pe jos, cu toate echipamentele după noi, pierdeam mult timp cu nenumărate filtre de securitate și mi-a fost destul de greu să îmi conving invitații pe care i-am intervievat în edițiile speciale să vină în centru ca să filmăm.

Unul dintre ei mi-a spus că pur și simplu nu se simte în siguranță în zona Casei Albe, altul mi-a povestit cum se obișnuise în ultimele două săptămâni să își plimbe copilul printre mașini Humvee și dispozitive de detonat bombe, pentru că locuiește lângă Capitoliu. Era într-adevăr șocant să vezi Washingtonul împânzit de militari de la Garda Națională (au fost peste 25 de mii), patrulau pe străzi, iar între ture se odihneau pe băncile din parcuri, în parcări, pe borduri. M-au impresionat solidaritatea și recunoștința pe care le-o arătau oamenii din oraș. Multe restaurante le livrau zilnic mâncare plătită din donații.”

Paginademedia.ro: Ai colaborat și cu colegii de breaslă din America? Sau jurnaliștii din țările europene au fost separați?

Ramona Avramescu: „Fiecare echipă a încercat să își facă treaba cât mai bine și să ajungă cât mai aproape de locul acțiunii (ceea ce a fost greu spre imposibil, din cauza perimetrului de securitate uriaș din jurul Casei Albe și a Capitoliului). Deci inevitabil ne-am intersectat cu jurnaliști nu doar din Statele Unite și Europa, ci și din Japonia, Noua Zeelandă sau America de Sud.

E mult spus că în asemenea situații ajungi să colaborezi propriu zis, fiecare funcționează după programul și fusul orar propriu dar, mai ales în cazul echipelor de televiziune, te mai ajuți cu o lampă, o lumină, un pont legat de un cadru bun sau un punct de acces.

În orice caz, nu e deloc atmosfera aceea de competiție sălbatică și fără scrupule pe care o vezi uneori în filmele cu jurnaliști. Dimpotrivă, aș zice că e un spirit de camaraderie spontană și dezintersată, pentru că jurnaliștii, indiferent de unde vin, sunt oameni sociabili și cu povești interesante. Dincolo de asta, eu am norocul să am prieteni la câteva televiziuni americane, care mi-au fost de mare ajutor cu informații practice legate de restricții, acreditări, locații sau modificări de program.”

Paginademedia.ro: Crezi că sunt diferențe între jurnalismul practicat în Europa față de cel din America? Dacă da, care sunt acelea?

Ramona Avramescu: „Nu pot să trag o concluzie atât de generală, pentru că nu am date suficiente. Dar dacă mă limitez la jurnalismul de televiziune din România, pentru că îl practic de 20 de ani, diferențele față de cum se face el în America sunt substanțiale.

În primul rând e vorba de resursele alocate: la evenimente importante, rar vezi o echipă de televiziune care, pe lângă reporter și cameraman, să nu aibă și producător. El face toată bucătăria legată de transmisie, locație, acces, invitați, etc care la noi cade pe umerii celui care trebuie să și filmeze, să scrie, să pună întrebări, să intre în direct.

Un prieten cameraman cu care am lucrat în urmă cu mulți ani la TVR și care acum filmează pentru CNN îmi povestea cât de ,,pampered”, de cocoloșiți și atenți cu imaginea lor sunt corespondenții de la Casa Albă, cum nu intră în direct fără nu știu câte tipuri de lumini, fără să fie siguri că totul e perfect. Poate părea vanitate, dar e în același timp respect pentru public și pentru imaginea postului.

Editorial vorbind, la posturile americane încă se mai pune mai mult accent pe fapte, nu doar pe opinie și comentariu. Pe lângă jurnale și talk-show e foarte puternic formatul de news-magazine, care la noi aproape a dispărut. Dar diferența cea mai importantă mi se pare că vine din felul în care se valorifică experiența jurnaliștilor.

Corespondenții la instituțiile importante sunt jurnaliști respectați, cu mare experiență, nu vezi reporteri debutanți care să îi citească președintelui SUA întrebări primite din redacție. Din acest respect pentru meserie vine și o solidaritate de breaslă, nu în sens sindicalist, ci de menținere a unor standarde, care la noi lipsește cu desăvârșire. Ea s-a văzut, de exemplu, când Donald Trump i-a retras acreditarea lui Jim Acosta, de la CNN și inclusiv Fox News a protestat. ”

Paginademedia.ro: Fiind reporter pe politică la TVR, care a fost cea mai inedită experiență de la care ai relatat de la fața locului? Și de ce?

Ramona Avramescu: „Eu mă feresc să fac clasamente și îmi place să cred că experiența cea mai interesantă e cea care urmează să ți se întâmple, pentru că intenționez să mai fac meseria asta încă mulți ani de acum încolo.

Dar dacă e să fac un exercițiu și să rămân în zona legată de Statele Unite, ar intra în top învestirea lui Joe Biden (pentru condițiile total neobișnuite în care s-a desfășurat), alegerile americane din noiembrie anul trecut (pentru suspans și adrenalină) și, pe primul loc, conferința de presă de la Casa Albă din 2017, cu Donald Trump și Klaus Iohannis.

De ce? Pentru că atunci plecasem în vacanță la New York, să îmi sărbătoresc cei 40 de ani, un reper delicat pentru orice femeie, și am ajuns să îi pun o întrebare celui mai puternic lider al planetei, al cărui răspuns s-a transformat în breaking news global. A fost cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreodată de ziua mea. Dar, cum spuneam, sunt sigură că the best is yet to come, cum spun americanii.” 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • Cu maxim doua-trei exceptii, TVR are la stiri doar reporteri de conferinte de presa si de evenimente anuntate. Plictisiti, fara vlaga, de multe ori repetand ce spune prezentatorul sau ceea ce deja e pe net de cateva ore. Materiale de autor mai apar dimineata printre scalambaielile alora. Geniala Ramona Avramescu (n-am auzit de ea pana acum) e sigur in gasca de sacrificati fara palmares, un fel de purtator de cuvant neoficial al Cotroceniului. Probabil are si o leafa babana, din moment ce isi sarbatoreste ziua de nastere la NY si lasa totul balta pt corespondente banale pe care femeia le vede BN-uri mondiale.
  • @Fosta colega Vai ce rea esti! Problema Ramonei s-a rezolvat. Cu ajutorul băscuței. Asa ceva nu purta Rodica Culcer. Ea avea la git băsmălute pe care și le-a pus si Ramonica,
  • Pe de-o parte, duduita Ramona Avramescu crede ca dat marcat jurnalismul mondial cu o intrebare fara sens care a primit un raspuns banal, asteptat. Daca tratatul dintre tari presupune asta, e normal ca asa sa se intample, fara alte completari. Breaking-news-ul mondial nu a existat decat la TVR.
    Pe de alta parte, e ridicol sa dai lectii de jurnalism tocmai tu, care din jobul de reporter pe Cotroceni pui doar intrebari comode si ridici mingi la fileu lui KWI. Te-ai plimbat prin toata lumea fara sa trimiti un reportajel exclusiv, relatand ceea ce curge oricum pe agentiile internationale. Sa fii jurnalist de 20 de ani si sa nu stie publicul cine esti, asta da reusita in profesie.
  • corect. doar ca '"reporterii aia debutanti" baga ca Migul cate 4 -5 liveuri pe zi plus bete, fara sa dea ochii peste cap, plus ca vin in redactie la 8 AM si pleaca la miezul noptii. in general, cam aia tin in viata redactiile triste din Romania, ca sa poata reporterii cu experienta mare sa isi bea cafeaua linistiti si sa vina pe la 13 in redactie.

Trimite un comentariu