Skip to main content

VACCINUL la noi. Românii își iau informațiile despre vaccin de la TV, dar ziariștii sunt printre ultimii care i-ar putea convinge să se vaccineze. Iohannis și Arafat, printre „influencerii” vaccinării

 
VACCINUL la noi. Românii își iau informațiile despre vaccin de la TV, dar ziariștii sunt printre ultimii care i-ar putea convinge să se vaccineze. Iohannis și Arafat, printre „influencerii” vaccinării

SONDAJ IRES. Cei mai mulți români spun că au auzit despre campania de vaccinare împotriva Covid-19 de la televizor și de pe internet, arată un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie. Cu toate acestea, nu sunt mulți cei care s-ar vaccina la recomandarea unui jurnalist. Este mai important ce le recomandă medicii, prietenii, familia, primarul și chiar preotul, decât ce le spun ziariștii.

Publicitate

Asta spune studiul. Mai spune studiul că pe trei sferturi dintre români nu i-ar convinge nicio persoană anume să se vaccineze sau să nu se vaccineze. Pentru celălalt sfert, "influenceri" buni ar fi Raed Arafat și președintele Klaus Iohannis.

Mai multe date despre studiu, în continuare.

Mai precis:

- Nouă din zece persoane care au auzit sau au văzut informații din campania de informare privind vaccinarea spun că au văzut astfel de informații la televizor

- O treime au văzut informații pe internet

- O cincime au auzit date la la radio

- De asemenea, aproape o altă cincime a văzut informații pe Facebook.

De notat că, dintre respondenți, 79% au declarat că au auzit despre campania Guvernului, în timp ce 20% au spus că nu auzit despre aceasta. Datele de mai sus sunt valabile pentru procentul de 79%. 

În prezent, la televizor rulează o campanie ProVaccinare a Guvernului. Este vorba despre clipurile de 30 de secunde în care apar coordonatorul campaniei, colonelul Valeriu Gheorghiță, doctorul Mihai Craiu, Beatrice Mahler, managerul de la Marius Nasta și Adrian Marinescu, medic la Matei Balș.

De asemenea, datele sondajului arată că medicii de familie, propriii copii, Klaus Iohannis și Raed Arafat sunt principalii „influenceri” ai românilor în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19.

Mai exact, cei doi i-ar putea determina pe români să aibă mai multă încredere în vaccin. În top cinci intră și Adrian Streinu Cercel, Alexandru Rafila și Vlad Voiculescu. 

De notat că un procent de 75% dintre respondenți au spus că nu există o persoană care i-ar putea determina să aibă mai multă încredere în vaccin.

Pe de altă parte, doar un procent mic al respondenților (25%) declară că s-ar vaccina la recomandarea unui jurnalist. Prin comparație, 62% dintre respondenți ar fi determinați sa se vaccineze la recomandarea medicului de familie. 

Televiziunea și internetul sunt principalele surse de informații despre sănătate. Aici, se mai adaugă și discuțiile cu medicii generaliști sau specialiști. 

Principalele concluzii ale sondajului IRES

 • Televiziunea, internetul și discuțiile cu medicii generaliști sau specialiști alcătuiesc top trei al surselor principale de informații despre sănătate.
 • Aproape 8 din 10 români spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri.
 • Teama de reacții adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile.
 • 9 din 10 români spun că s-au vaccinat pe parcursul vieții lor.
 • Mai mult de jumătate dintre români cunosc, în acest moment, pe cineva bolnav de COVID-19 sau au fost ei înșiși infectați.
 • Aproape un sfert dintre români cunosc pe cineva care a decedat de COVID-19.
 • Românii sunt mai îngrijorați de infectarea cu COVID – 19 pentru familia lor decât pentru ei înșiși.
 • Jumătate dintre români apreciază organizarea campaniei de vaccinare anti COVID-19.
 • Campania de informare privind vaccinarea anti COVID-19 este cunoscută de aproape 8 din 10 români.
 • Jumătate dintre români cred că vaccinurile anti COVID-19 aprobate în UE sunt sigure și eficace.
 • Gradul de informare a românilor cu privire la diferite aspecte legate de vaccinurile anti COVID-19 și vaccinare este unul destul de ridicat: 8 din 10 români sunt informați corect cu privire la numărul de doze necesare pentru imunizarea împotriva COVID-19, iar jumătate știu că există diferențe între cele două vaccinuri disponibile, în prezent, în România.
 • Două treimi dintre români consideră vaccinarea anti COVID-19 eficace, iar puțin peste jumătate sunt de părere că este sigură.
 • 4 din 10 români declară că se vor vaccina împotriva COVID-19, dar 1 din 5 este decis să nu se vaccineze.
 • Motivele pentru care românii nu doresc să se vaccineze: teama de reacțiile adverse, lipsa încrederi în aceste vaccinuri, starea personală de sănătate. I-ar face să își schimbe părerea dacă ar primi informații mai detaliate și pe înțelesul lor, garantarea siguranței vaccinului, informațiile sau reacțiile de la persoane care deja s-au vaccinat ori condiționarea anumitor activități de vaccinare.
 • O treime dintre cei care declară că se vor vaccina sau deja s-au vaccinat au și ei temeri legat de vaccin, efectele adverse și reacțiile alergice sunt cel mai frecvent întâlnite.
 • Medicii de familie, propriii copii, Klaus Iohannis și Raed Arafat sunt principalii ”influenceri” ai românilor în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19.
 • În cazul în care ar fi necesară vaccinarea și peste un an, două treimi dintre români spun că vor face acest lucru dacă vaccinul va fi gratuit, dar deschiderea scade la sub 50% în cazul în care s-ar pune problema să își cumpere ei vaccinul.

SONDAJUL pe larg, AICI


METODOLOGIE

Volumul eșantionului: 1.512 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,5%
Perioada realizării anchetei: 13 - 15 ianuarie 2021
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Ce amuzant, cum se vaccineaza unii plini de incredere, ca si cum ar sti cineva pe ce se bazeaza increderea. Parerea mea este ca e apa de ploaie, abia astept sa-i aud pe vaccinati cum "contacteaza " cand se asteptau mai putin.

Trimite un comentariu