Skip to main content

VIDEO. FAKE-NEWS printr-un spot aparent de interes public! 500 de români s-ar îmbolnăvi zilnic din cauza pâinii neambalate. Cine e în spate?

 
VIDEO. FAKE-NEWS printr-un spot aparent de interes public! 500 de români s-ar îmbolnăvi zilnic din cauza pâinii neambalate. Cine e în spate?

UPDATE. Asociaţia Preţuieşte Calitatea, care a plătit spotul, are sediul pe Bulevardul Constructorilor, într-o clădire deţinută de Broadhurst Investments Limited. Acelaşi fond de investiţii este acţionar şi la producătorul de pâine Vel Pitar. Preşedintele Asociaţiei spune că Vel Pitar nu este membru. Detalii, în articol.

Publicitate

VIDEO. Un spot scurt, de câteva secunde, a atras reacţia severă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi al unui patronat din industria de panificaţie. Un spot care prezintă o realitate în baza unui studiu matematic, cu multe probabilităţi.

"Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de Covid-19 din cauza consumului de pâine neambalată", spune spotul, care a rulat, de la sfârşitul lunii decembrie, pe toate posturile de ştiri din România. Este singurul text care apare pe ecran, însoţit de două nume de instituţii (Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor).

Mic, pe ecran, scrie, cu steluţă "conform studiului Universităţii Politehnice Bucureşti din noiembrie 2020: https//pretuiestecalitatea.ro/raport-covid-19/"

Spotul nu este asumat de niciun producător. Din informaţiile Paginademedia.ro, clientul este Asociaţia Preţuieşte Calitatea. Surse din piaţa media au declarat pentru Paginademedia.ro că în spatele Asociaţiei ar fi unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa de panificaţie, informaţie care nu a putut fi confirmată până la ora redactării acestui articol.

Cifra din reclamă a atras reacţia DSU, care a cerut posturilor TV să scoată spotul, pentru "manipularea şi înşelarea publicului", dar şi a ANPC, care "nu şi-a exprimat în niciun fel acordul cu privire la conţinutul spotului publicitar" şi anunţă că a şi anunţat CNA. (poziţiile, mai jos).

DSU a acuzat inclusiv forma spotului, care seamănă cu unul de interes public.

Înainte de alte detalii, spotul. De notat că este această captură are titlu informativ, iar numele postului nu contează. clipul a fost pe multe televiziuni (printre care România TV, Antena 3, Digi 24, B1, Realitatea Plus, Antena 1, chiar şi pe posturile publice TVR 1 şi pe TVR 2):

Reclama a rulat de la sfârşitul lui decembrie, iar cele mai multe posturi au scos-o deja, după reacţii. Modul de funcţionare al CNA (cu monitorizări mult după ce campaniile rulează) face tardivă şi fără efect practic orice decizie a forului (poate decide doar să nu mai fie dat pe post de acum înainte).

Cine este Asociaţia Preţuieşte Calitatea?

Asociaţia are o pagină de internet, dar la acea adresă este doar studiul Universităţii Politehnice care stă la baza reclamei. Nimic despre membri, nimic despre activitate. Preşedinte al Asociaţiei este Adela Nuţă, care a înlocuit-o, în noiembrie, pe Graţiela Iordache. În ultimele luni, declaraţiile publice ale Asociaţiei sunt legate doar de pâinea ambalată.

Fostul preşedinte, Graţiela Iordache, a declarat că nu mai este în această funcţie din noiembrie şi ca atare, nu poate vorbi în numele asociaţie şi nu poate da detalii despre membri sau fondatori.

Contactată de Paginademedia.ro, actualul preşedinte, Adela Nuţă, nu a declarat cine sunt fondatorii Asociaţiei, "din motive de GDPR". Sunt "date cu interes personal".

UPDATE. Asociaţia Preţuieşte Calitatea, sediu în clădirea deţinută de acţionarii Vel Pitar

Conform datelor publice, Asociaţia Preţuieşte Calitatea are sediul în clădirea IPROMET - Institutul de Proiectare şi Tehnică de Calcul în Construcţii S.A. Conform unui document depus în 2018 la Registrul Comerţului, IPROMET are ca acţionar principal fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited.

Acelaşi fond de investiţii - Broadhurst - este şi acţionar la producătorul de pâine Vel Pitar.

Adela Nuţă, preşedintele Asociaţiei Preţuieşte Calitatea, a declarat pentru Paginademedia.ro că Vel Pitar nu este membru al Asociaţiei. Totodată, Andrei Siminel, reprezentantul Broadhurst, nu a răspns la întrebarea Paginademedia.ro "Ce legătură este între Asociaţia Preţuieşte Calitatea şi Vel Pitar."

De unde 500 de cazuri de covid pe zi din cauza pâinii?

Paginademedia.ro a consultat studiul care stă la baza acelei cifre. Studiul (extrem de stufos şi matematic formulat) cuprinde, de fapt, simulări de scenarii de transmitere a virusului şi nu sinteza unor date statistice.

Din studiul care poartă girul Universitatea Politehnică:

"Scopul acestui raport este de a realiza o analiză a modului în care virusul SARS-CoV-2 se transmite în diverse scenarii (cu aplicabilitate în realitate) prin intermediul obiectelor sau suprafeţelor, cu accentul pus pe efectele transmiterii sale prin intermediul pânii neambalate".

Scenariile sunt puse într-un "simulator de interacţiuni". Sună tehnic, dar aşa e în studiu, a implicat "prototiparea unui model de tip Machine Learning - Artificial Intelligence".

Practic, s-au introdus "scenarii" şi probabilităţi (că se pot infecta sau transmite virusul când pun mâna pe coş, când pun mâna pe pâine, când tuşesc lângă stand etc) şi a rezultat o serie de "posibilităţi". Calculele sunt multe şi complicate, vă dăm doar concluzia:

"Simulările efectuate au arătat că, dacă se presupune o rată de transmitere a virusului de 1% (apropiată de valorile reale), numărul de cazuri noi de infecţie pentru o populaţie cu o rată statistică de infectare de 3 la 10.000 ar fi de ordinul a 500 de cazuri noi zilnic pentru un volum de desfacere la nivel naţional de 4 milioane de pâini pe zi."

Şi, spune chiar studiul: "Rezultatele sunt obţinute prin realizarea unei aplicaţii informatice de tip maşină de învăţare, la care au fost modificaţi parametrii modelului în funcţie de anumite scenarii şi ipoteze. Rezultatele obţinute nu au fost validate prin măsurători fizice şi statistice."

Şi atunci de ce această formulă?

"Nu se pot face experimente pe persoane. Adica nu pot fi invitaţe cateva sute de persoane sa testeze painea contaminata si ulterior sa se analizeze câte s-au inbolnavit, cate au ajuns la ATI, etc. De aceea s-a folosit un aparat matematic, adică o metodologie clasica in asemenea situaţii", explică Adela Nuţă, preşedintele Asociaţiei Preţuieşte Calitatea.

Raed Arafat semnaează poziţia DSU: Intenţiile sunt maliţioase

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a sesizat CNA şi cerut posturilor TV să sisteze difuzarea spotului până la decizia forului Audiovizual:.

Din documentul semnat de Raed Arafat şi consilierul de Stat Andi Manciu:

"Apelăm la dvs cu rugămintea de a ne sprijini în sistarea materialului publicitar până când CNA se va pronuna referitor la legalitatea spotului.

Motivele pentru care am sesizat CNA şi penru care apelăm la înţelegerea şi susţinerea dvs sunt legate de faptul că respectivul spot conţine elemente ce au ca scop manipularea şi înşelarea publicului, fiind folosite fără acord denumirile unor instituţii publice sau guvernamentale precum şi studii care nu au fundamentare ştiinţifică.

Semnalăm intenţiile maliţioase care au stat la baza realizării materialului publicitar, întrucât este realizat pentru a produce falsa senzaţie că a fost realizat de o instituţie publică care face o recomandare pe care cetăţenii să o respecte.

Acest material publicitar nu este girat sau validat la nivel guvernamental, scopul său fiind exclusiv comercial pentru a genera avantaj unor companii şi pierderi altor companii."

ANPC "nu girează şi nu îşi asumă conţinutul spotului". Numele instituţiei, folosit abuziv

Reacţie şi de la Autoritatea Naţionaţă pentru Protecţia Consumatorului, care reclamă că numele i-a fost folosit abuziv (în spot apare Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului, fără "Naţională", ceea ce este cu totul altceva.)

ANPC:

"În urma difuzării în spaţiul public, a unui spot publicitar al Asociaţiei Preţuieşte Calitatea, în care este folosit în mod abuziv numele instituţiei noastre, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) consideră necesar să facă următoarele precizări:


Prezenţa în mesajul din cadrul spotului, în care se afirmă că peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi zilnic de Covid-19 de la pâinea neambalată, a sintagmei „Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului‟ este de natură să inducă consumatorului ideea că ANPC susţine un anumit mod de comercializare a pâinii.


Similitudinea dintre denumirea folosită în text şi cea oficială a instituţiei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, este evidentă şi este în măsură să producă efectul menţionat, în rândul cetăţenilor, acela de a oferi credibilitate mesajului prezentat în spot.

Mai mult, în text apare şi denumirea, de această dată scrisă corect, a unei alte autorităţi publice, fapt care confirmă intenţia de asociere a mesajului spotului cu instituţii ale statului, în scopul promovării unui anumit mod de vânzare a produselor de panificaţie.


ANPC menţionează că nu şi-a exprimat în niciun fel acordul cu privire la conţinutul spotului publicitar, nu girează şi nu îşi asumă în niciun alt mod concluziile acestuia, care par a avea caracterul unei reclame mascate.


ANPC precizează că, dată fiind amploarea mesajului propagat în spaţiul public şi modul în care opinia consumatorilor se doreşte a fi manipulată prin acest spot, ANPC a trimis deja o sesizare către Consiliul Naţional al Audiovizualului, semnalând cele menţionate mai sus şi solicitând oficial analizarea de urgenţă a conţinutului acestui spot difuzat pe principalele canale de televiziune şi dispunerea măsurilor legale care se impun în acest caz.

Istorie: o firmă penalizată că făcea reclamă la pâine ambalată

În urmă cu câteva luni, o companie ajungea în atenţia CNA pentru un spot în care vorbea de avantajele pâinii ambalate.

Paginademedia.ro vă prezintă cazul de atunci:

Vel Pitar a difuzat un spot TV în care spune că „gripa, dar şi alte boli, se pot transmite de la persoanele care tuşesc sau strănută peste pâinea dumneavoastră, nu doar în magazine, ci şi în depozite sau când pâinea este transportată” (…) Cumpără pâinea ambalată de la Vel Pitar! Alege siguranţa alimentară! Garantat, fără virusul gripal!”, spunea reclama.

Consiliul Naţional al Audivoizualului a decis interzicerea de la difuzare a reclamei la pâinea Vel Pitar care „garanta” pâine fără „virusul gripal”, întrucât „instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile”.


Citeşte şi: CNA a interzis reclama Vel Pitar cu pâinea „fără virusul gripal” şi face apel la publicitari să nu mai exploateze această situaţie


Fragmente din studiul invocat în spot. Îl găsiţi aici:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    pai cind vinzatoarea a stranutat in palme si apoi a pus imediat mina pe piine sa ma serveasca ce ziceti ? eu am patit-o ! noroc ca am fost pe faza Poate alta a fost la wc si s-o fi spalat ? nu se stie -alta s-o fi scarpinat cine stie pe unde Asa ca sansa de a te imbolnavi ( nu neaparat de covid ) este mare Asta e valabil oriunde se lucreaza direct cu alimente neambalate Am vazut si cu manusi din folie transparenta dar foare rar Nu va mai ofensati caci pericolul este real
  • mihai mihai
    Mario,te speli pe maini inainte de masa nu in timpul mesei,ce faci
    atingi packetul cu cascaval-spalat pe maini
    oul-spalat pe maini
    salamul-spalat pe maini?
  • Mario Mario
    Mihai ai auzit de spălat pe mâini?
  • mihai mihai
    Evident ca daca ai doi neuroni sti ca e o tampenie,ce.faci speli ambalajul painii? cad scoti painea din ambalaj nu contaminezi mainile care ajung la bot?
  • Mario Mario
    Of am vazut si eu publicitatea asta
    Si stiam ca e ceva ciudat
    E exagerat 500 de cazuri pe zi de la o pâine?
    Hai serios
    Dacă punea macar 100 sa mai creadă cineva
    Oricum dincolo de asta painea neambalata este un pericol
  • Ionut Ionut
    Vel Pitar - cel dintâi gropar.
  • jk jk
    Daca am vazut bine spotul e pe ordinea de zi a sedintei CNA de maine

Trimite un comentariu

sus