Skip to main content

VIDEO. #DeNetestat. Campanie pentru scoaterea testelor de virginitate în afara legii. Ce susţine OMS

 
VIDEO. #DeNetestat. Campanie pentru scoaterea testelor de virginitate în afara legii. Ce susţine OMS

Tinerele din România pot fi obligate, conform legii, să treacă printr-un examen de verificare a virginităţii sau… „examenul cu două degete”, cum mai este numit. În ţară ale loc o campanie socială pentru eliminarea lor.

Publicitate

Această testare medico-legală este abuzivă şi traumatizantă, mai ales pentru minore, atrag atenţia mai multe organizaţii din România care invocă poziţia OMS potrivit căreia fetelor li se încalcă mai multe drepturi umane.

Este vorba despre Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (V.I.F.), ce reuneşte o serie de ONG-uri şi care a lansat o campanie naţională de eliminare a acestor teste de virginitate.

Iniţiatorii consideră că această practică este un act de violenţă, o încălcare a drepturilor omului şi o formă de discriminare de gen. Aceştia se bazează pe poziţia OMS care a susţinut eliminarea lor încă din 2018.

În ce situaţii se cere un test de virginitate?

Fie au legătură cu o anchetă penală, fie se fac la cererea părinţilor – în special, de către taţi.

Câte tinere sunt verificate anual?

 Potrivit sursei citate, în 2019, testele de virginitate din România au reprezentat 2% din totalul examinărilor realizate în unităţile aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an.

Virginitatea nu este ca un BAC

Mai mult decât atât, iniţiatorii au ales special acest moment în care tinerii din România sunt supuşi unui altfel de examen al maturităţii.
 
„Printr-o paralelă efectuată între examenul maturităţii (examenul de BAC) şi examenul de verificare a virginităţii care încă se mai practică în unităţile de medicină legală din ţară, se lansează #DeNetestat, o campanie care îşi propune să elimine legislativ aceste teste, considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o încălcare a drepturilor umane.
 
În timp ce se pregătesc pentru susţinerea probelor de bacalaureat, examen naţional care a debutat luni, 6 iunie a.c., cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală, liceenii din România află de existenţa unei practici medicale rămase din vremuri pe care le credeam apuse şi, anume, examinarea virginităţii fetelor,  supranumită şi „examenul cu două degete”.“, au spus reprezentanţii ONG-ului într-un comunicat.

Poziţia OMS despre testarea virginităţii

Deşi considerate de OMS ca fiind o încălcare a drepturilor umane, în România, printre expertizele efectuate în unităţile IML în vederea eliberării certificatelor medico-legale, încă mai se numără testele de virginitate, atrag atenţia iniţiatorii campaniei. 

Potrivit OMS, nu există dovezi ştiinţifice că metoda poate dovedi dacă o femeie ori o tânără a avut sau nu act sexual vaginal. 

Medical vorbind, inspecţia himenului are o precizie mai mică de 10% în ceea ce priveşte determinarea virginităţii în cazul fetelor şi femeilor examinate. În plus, procedura poate provoaca traume celor examinate, subliniază cei din Reţeaua VIF. 

GALERIE FOTO. #DeNetestat, campanie pro bono

#DeNetestat este o campanie socială, semnată de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF), realizată pro bono şi comunicată în parteneriat cu agenţiile DDB România, ABIS Studio, Porter Novelli, Media Investment, cu sprijinul regizorului Iulia Rugină, actriţei Voica Oltean, compozitorului Mihai Dobre şi fotografului Adi Bulboacă.

Campania are drept scop eliminarea testelor de virginitate din legislaţia din Romania. 

Mihaela Mangu, Director Executiv al Asociaţiei ANAIS, organizaţie ce face parte din reţeaua VIF, susţinătoare a campaniei:

“Practica testării virginităţii este considerată o formă de discriminare de gen, iar virginitatea nu este un termen medical ori ştiinţific, ci un concept social, cultural şi religios, care reflectă discriminarea de gen a femeilor şi fetelor. Aşadar, testul nu are vreo însemnătate medicală şi poate cauza daune psihologice”.

Roxana Memetea, Managing Partner al DDB Romania, partener în realizarea campaniei:

“Însăşi OMS declară aceste teste o încălcare a drepturilor umane.

De ce ar trebui să existe un test care să demonstreze, aşadar, ceva ce nu există?

Ne propunem să creăm o mişcare socială în jurul acestei campanii, în care să punem acest subiect sensibil pe agenda publică şi să lansăm o petiţie publică de eliminare a <<testului cu două degete>>.

Vrem să subliniem că virginitatea este un construct social şi că ea nu se poate testa medical, iar procedura poate cauza daune psihologice, emoţionale”.

Andrada Cilibiu, Coordonator PR şi Comunicare al Centrului FILIA, parte din reţeaua VIF:

„Sperăm ca prin această campanie să determinăm publicul larg, şi-n special părinţii, să devină conştient de aceste pericole la care sunt supuse tinerele adolescente din România, care trec prin asemenea experienţe”.
 


Filmul campaniei prezintă o adolescentă supusă la acest examen, chiar în preajma simulărilor pentru examenului de BAC.

 Iulia Rugină, regizor al clipului campaniei #DeNetestat:

“Mă afectează, dintotdeauna, orice formă de violenţă împotriva femeilor. Atunci când am primit propunerea de a contribui la campania #DeNetestat, am privit-o ca pe o ocazie să pot schimba ceva.

Primul pas către a schimba ceva este a vorbi deschis despre problemă, a nu mai pune lucrurile sub preş şi a sancţiona orice formă de abuz. Dacă nu ştii despre, nu înseamnă că nu se întâmplă. Cred că e important ca oamenii să ştie că aceste "teste" încă se întâmplă în România anului 2022, că sunt groaznic de traumatizante pentru adolescente şi că nu fac decât să ducă mai departe nişte prejudecăţi oribile despre ce ar trebui  să facă o femeie cu propriul corp”.

Ce urmează? O petiţie

Subiectul este lansat în dezbatere pe agenda publică si este urmat de o petiţie online de eliminare a acestor examinări din legislaţia autohtonă. La o zi de la lansare, petiţia a strâns deja aproape 15.000 de semnături, conform informaţiilor prezentate pe site-ul dedicat. Aceasta este susţinută, de asemenea, de organizaţia non-guvernamentală Declic. 

Tudorina Mihai, Preşedinte al Asociaţiei FRONT (reţeaua VIF):

“Solicităm Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Medicină Legală să iniţieze urgent o modificare legislativă prin care testele de virginitate să nu mai fie efectuate în unităţile de medicină-legală. Solicităm eliminarea completă a acestor teste din lista serviciilor efectuate de unităţile medico-legale, atât efectuate la cerere, cât şi cele dispuse de diverse autorităţi”.

La începutul anului, Reţeaua VIF a depus o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin care a solicitat analizarea situaţiei existente în cadrul legal şi emiterea unui punct de vedere cu privire la caracterul discriminatoriu al acestor teste medicale.

În textul sesizării se arată, printre altele, că testarea virginităţii este înrădăcinată în norme patriarhale, de control şi de discriminare a femeilor şi fetelor conform cărora sexualitatea feminină nu ar trebui să se manifeste înaintea căsătoriei, în caz contrar  valoarea socială a fetei sau femeii este afectată şi pune în pericol respectabilitatea ei şi a familiei ei.

"Această practică reprezintă un act de violenţă împotriva femeilor şi o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viaţă, libertate şi siguranţă a persoanei, inclusiv integritatea fizică şi drepturile copilului (când este efectuată la o fată sub 18 ani)", atrage atenţia VIF.

În plus, iniţiatorii aduc în discuţie şi faptul că practica testării virginităţii este o formă de discriminare de gen, iar „virginitatea” nu este un termen medical sau ştiinţific, ci un concept social, cultural şi religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor şi fetelor, aşa cum se arată şi în Declaraţia Comună a Consiliului ONU al Drepturilor Omului (CDO) , Agenţia ONU pentru Femei şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) WHO/RHR/18.15 „Eliminating virginity testing: an interagency statement” din anul 2018.

Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) reuneşte organizaţii active în domeniul promovării drepturilor femeilor, al protejării victimelor violenţei de gen şi al combaterii discriminării pe criterii de gen.
 
Printre membri se numără: Asociaţia ANAIS, Centrul FILIA, Asociaţia FRONT, Asociaţia TRANSCENA etc.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • B.A.M B.A.M
    @Expertule, confuzi persoanele...
    Îmi pare rău!
  • Expertul Expertul
    @B.A.M - ai reusit sa o convingi pe Manuela sa va casatoriti? Felicitati si casa de piatra.
  • Dragos Dragos
    B.A.M, hai sa te lamuresc, pentru ca eu sunt deja parinte de fata. Prin educatie faci totul. Daca aceste discutii despre sexualitate le ai din timp (poate nu tu, ci mama) cu fata ta, daca nu va mai fi considerat subiect tabu si educatia sexuala se va face si in scoli, nu se vei fi nevoit sa verifici daca e virgina, sigur va sti sa-si poarte singura de grija macar pana la 16 ani, cand, teoretic isi poate incepe viata sexuala. In alt fel de caz, da, se poate testa ca pana acum, la IML.
  • B.A.M B.A.M
    Bun, @Andrada... Dar vreau un răspuns mai PUNCTUAL DACĂ SE POATE!!!
    Adică:
    Am o fată, vreau să văd dacă e virgină, și EVIT această procedură traumatizantă!!!!
    Ce-mi rămâne de făcut pentru a afla adevărul?? (Poate acum sunt MAI clar în exprimare...)
  • Andrada Andrada
    @B.A.M. , ca posibil viitor parinte de fata, te sfatuiesc sa inveti putin despre anatomie. Asa cum scrie si in articol, verificarea himenului are o acuratete mai mica de 10% in a stabili daca a existat sau nu un contect sexual. Pentru ca himenul se poate rupe dintr-o multime de alte motive, la fel cum el poate sa nu se rupa chiar si in cazul mai multor contacte sexuale. Pe langa asta, poate chiar sa nu existe.
    In cazul agresiunilor sexuale sunt o gramada de teste care se fac pentru a examina lezarea tesutului ***al si existenta unui ADN strain in ***. Teste care se fac si se vor face in continuare. Doua degete introduse in *** nu iti vor indica daca o persoana a fost violata.
    Sunt o gramada de parinti care isi supun copilele la acest test umilitor si abuziv doar ca sa verifice daca fetele lor sunt "cuminti". Un test cu mai putin de 10% acuratete.
  • B.A.M B.A.M
    Bun... ***???
    Și mai ales CU CE VA FI ÎNLOCUITĂ această prodecură în cadrul ANCHETELOR PENALE pentru VIOL, corupere sexuală a minorelor, etc????
    ÎNȚELEG că există tendința de a înlocui chestiile considerate a fi "învechite", dar veniți și cu ALTERNATIVE!!!!!! Cu ce va fi înlocuită această procedură, astfel încât scopul să rămână INVIOLABIL?!?!?!?
    P.S.
    Întreb în calitate de posibil viitor părinte de fată!!!

Trimite un comentariu

sus