Skip to main content

Realitatea Plus: două amenzi în aceeasi zi. Una pentru atacurile la Sorin Oancea, acţionar la B1

 
Realitatea Plus: două amenzi în aceeasi zi. Una pentru atacurile la Sorin Oancea, acţionar la B1

Realitatea Plus s-a ales cu două amenzi într-o singură şedinţă CNA. Pentru două speţe diferite.

Publicitate

Prima amendă a fost dată pentru două ediţii ale emisiunii Culisele statului paralel, moderate de Anca Alexandrescu, iar cea de-a doua este pentru un pachet de ştiri, în care este vorba despre Sorin Oancea.

Să le luăm pe rând:

În ediţia din 27 septembrie este vorba despre două persoane acuzate de corupţie. Persoanele vizate au fost Bogdan Mândrescu şi Augustin Duţulescu. Cei doi acuzaţi de corupţie au fost declaraţi direct "vinovaţi" de şpagă de către moderatorare, iar lor nu li s-a cerut un punct de vedere.

Mircea Toma, membru CNA:

"Cea mai specifică referire este făcută la o suspiciune de mită, dar în formulările din studio se spune că asta e şpagă pe faţă, în spate existând nişte documente, care e foarte bine că au fost prezentate, dar lipseşte cu desăvârşire orice punct de vedere al celor despre care e vorba în emisiune...

Moderatoarea face afirmaţiile cele mai grave. Este actorul principal în această emisiune."

În ediţia din 21 noiembrie subiectul emisiunii este Sorin Grindeanu. Moderatoarea Anca Alexandrescu a spus pe post "Câte emisiuni trebuie să mai fac cu Grindeanu ca să-l daţi afară?"

Mircea Toma, membru CNA:

"Este asumat faptul că face multe emisiuni despre Grindeanu, ca să fie dat afară."

Pentru cele două ediţii, CNA a dat o amendă de 30.000 de lei. Propunerea a fost făcut de Mircea Toma.

Pe ecran au fost afişate titluri precum: „Dezvăluiri-bombă despre caracatiţa şefului din transporturi", „Caracatiţa din spatele podului de la Brăila, cine e implicat"

În cele două ediţii din 27 septembrie şi 21 noiembrie 2022 ale emisiunii Culisele statului paralel au fost încalcate prevederile articolului 40 alin. (2) şi articolul 67 Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Articolul 40 alin. (2) care spune că: "În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt." 

Articolul 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual -"În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii."

Subiectul Sorin Oancea şi o nouă amendă

A doua amendă a fost dată pentru ediţiile informative din data de 03.12.2022, în cadrul cărora a fost subiectul legat de Sorin Oancea. Mai exact, Cătălin Rizea a spus pe post că Sorin Oancea este ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe.

În emisiunea 100% moderată de Laurenţiu Botin au fost doi invitaţi. Cristian Rizea a fost în legătură video, iar acţionarul Sorin Oancea a intrat în legătură tetefonică directă.

Moderatorul Laurenţiu Botin l-a sunat în direct pe Oancea, pentru a-i cere un punct de vedere referitor la afirmaţiile făcute de Rizea.

Sorin Oancea:

"Nu am ce replică să dau unor asemenea prostii", a fost răspunsul lui Oancea.

Mircea Toma, membru CNA:

 Cum aţi ales subiectul emisiunii. Mă refer la subiectul legat de Sorin Oancea?

Laurenţiu Botin:

"Păi în primul rând apăruse discuţia la un moment dat despre dezvăluirile lui Rizea cu acoperiţii din presă… nu a fost subiectul pregătit pentru domnul Oancea.

Nimic nu-l împiedică pe domnul Oancea să revină şi să intre daca îl deranja ceva."

Cadrul legal:

Amenda este de 10.000 de lei şi s-a dat în baza articolului 64 alin. (1) lit. b) din Cod, conform cărora: „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Citeşte şi: Ce se întâmplă la B1? A fost spart biroul lui Sorin Oancea, iar yala înlocuită. Ce spune Bobby Păunescu?

Citeşte şi: Tensiuni în B1. Bobby Păunescu vrea să-l dea la o parte pe Sorin Oancea şi să preia postul. Oancea: "Tentativă de preluare ostilă şi ilegală"

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus