Skip to main content

CNA. Realitatea a scăpat de o amendă. Sugestia moderatoarei Alexandra Păcuraru de a trimite romii în India i-a adus doar o somaţie

 
CNA. Realitatea a scăpat de o amendă. Sugestia moderatoarei Alexandra Păcuraru de a trimite romii în India i-a adus doar o somaţie

Realitatea Plus a primit o somaţie publică din partea CNA. Dar s-a luat în calcul şi o amendă de 10.000 de lei. Motivul? Derapajul făcut de moderatoarea Alexandra Păcuraru prin care a lezat comunitatea romă.

Publicitate

Ce a spus Alexandra Păcuraru, în emisiunea „Legile puterii” de la Realitatea plus, din 13 ianuarie 2022?

„Poate se va găsi un om de bine şi pe toţi ăştia care nu respectă legea să-i urcăm şi să îi ducem… uite, în India. Tot există atâtea locuri nepopulate acolo şi tot se aseamănă între ei”

„Considerăm aceste afirmaţii rasiste, instigatoare la ură rasială şi ameninţătoare la adresa cetăţenilor români aparţinând minorităţii naţionale a rromilor“, au spus reprezentanţii Aresel, iniţiatorii uneia dintre reclamaţii.


Citeşte şi: DERAPAJ. Moderatoare Realitatea reclamată la CNA, CNCD şi Parchet. Ce remarci a făcut la adresa romilor


Somaţie sau amendă? O oră de dezbateri CNA

Moderatoarea a făcut aceste afirmaţii în contextul protestelor de la Bolintin, după ce, pe 9 ianuarie, aici a fost ucis un şofer. Declaraţiile ar fi putut costa televiziunea de ştiri 10.000 de lei, amendă de la CNA, însă, după o oră de dezbateri, forul a ales să facă doar o somaţie publică.

Membrii CNA au semnalat că moderatoarea a făcut discrimare pe considerente de etnie.

47 (2) Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

În consecinţă, Mircea Toma a propus ca televiziunea de ştiri să primească o somaţie publică din partea CNA.

În schimb, Dorina Rusu a considerat că nu e suficient, de aceea propus o amendă.

„O amendă de 5.000 nu este disproporţionată. Pur şi simplu i-a trimis în India. Nu a fost o referire culturală. Aş fi vrut să fie 5.000 de lei, dar potrivit legii nu se poate, trebuie să fie 10.000 lei“, a justificat ea în cadrul şedinţei CNA de joi, 3 februarie.

Mircea Toma şi-a argumentat propunerea de somaţie, ţinând cont de faptul că moderatoarea a prezentat scuze publice pentru ceea ce a spus atunci, în următoarea ediţie a emisiunii Legile Puterii.

În plus, membrul CNA a apreciat faptul că emisiunea din 13 ianuarie, per total, a prezentat echilibrat opiniile.

„Fapta în sine aparţine exclusiv moderatoarei care a comis-o grav. Dacă nu revenea cu scuze era altceva. Pentru noi e mai important să contribuim la o construcţie a mentalităţii ziariştilor care să fie proactivă.

Să nu se ferească să-şi dea drumul, ci să se gândească cum să reducă stereotipurile negative din spaţiul cultural românesc.“

La şedinţa CNA a fost prezent, online, şi preşedintele platformei Aresel, Adrian Tudor. Acesta a făcut mai multe plângeri, reclamând aceste intervenţii ale moderatoarei, inclusiv la CNCD şi la Parchet, după cum scrie Libertatea.

Ce argument are Adrian Tudor pentru a susţine petiţia?

„Acest discurs cu „Duceţi-vă în India“ îl vedem din ce în ce mai des. Este deja în narativul public din România şi nu se poate ca cineva de la un pupitru al unei televiziuni foarte urmărite din România să continue acest narativ, să continue această ură.

Şi în niciun caz aceste scuze, pe care eu nu le văd scuze, ar trebuie să-l îndrepte. Nu-l îndreaptă“, a spus Adrian Tudor în cadrul şedinţei CNA.

Nicoleta Cone, reprezentanta postului Realitatea Plus:

„Alexandra a recunoscut ea însăşi că a fost o exprimare nefericită. Alexandra face o emisiune în direct.

Jurnaliştii sunt şi ei oameni, au şi ei stări, se raportează şi ei la sentimente, experienţă personală, încercăm să fim cât putem noi de obiectivi.“

„E nevoie de un efort suplimentar pentru a controla felul în care ne adresăm ca să nu activăm reflexele stereotipe negative faţă de etnici romi“, a adăugat şi Mircea Toma. Acesta consideră că o intervenţie excesivă din partea CNA ar putea alimenta discursul anti-discriminare.

Realitatea Plus a fost amendată acum doi ani, tot în urma unor acuzaţii făcute de Alexandra Păcuraru şi o altă moderatoare, Anca Alexandrescu, după cum a relatat Paginademedia.ro.


Citeşte şi: Realitatea Plus, peste 11.000 de euro din doar două amenzi! Postul, amendat pentru insinuări la Alina Gorghiu şi acuzaţii la Iohannis


 

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Camelia Camelia
    @DODO
    Vorbeste în numele tău! Poate tu ar trebui sa fii trimis(a) de unde te tragi, *** (la îndemâna oricui în ziua de azi) sau poate demonstrezi ca ești 100% pui de dac.
  • jk jk
    DODO,totusi,e o exagerare generalizarea si in plus mai esti si la o tv nationala,nu intre familie/prieteni.Totusi,avand in vedere cele spuse si contextul,somatia e ce trebuie.Nici prea putin,nici prea mult
    UPDATE:Observ că asociația care a făcut sesizarea la CNA e supărată pe somația luată.Au făcut ei solicitate de reanalizare ce ar putea fi discutată mâine
  • DODO DODO
    sa fim seriosi ! nu o spunem dar gindim ca ea
  • Paricel Macuraru Paricel Macuraru
    Alexandra Pacuraru ar trebui sa fi fost ospatarita (ca tata) sau vitriniera la Alimentara (ca mama). Dar cu cateva clase primare si niste diplome luate pe la privati s-a trezit "jurnalista" care se parasuteaza cand vrea ea printre pixelii lui taticu'.

Trimite un comentariu

sus