Skip to main content

Amendă record pentru România TV: peste 15.000 de euro. Nici Realitatea nu a a scăpat. "E manipulare, rea-credinţă, minciună"

 
Amendă record pentru România TV: peste 15.000 de euro. Nici Realitatea nu a a scăpat. "E manipulare, rea-credinţă, minciună"

CNA. Amendă mare pentru România TV: peste 15.000 de euro. Şi Realitatea Plus s-a ales cu o penalizare, dar mai mică: 2.500 de euro. Subiectul: situaţia românilor şi a preoţilor ortodocşi din Ucraina, temă dezbătută în emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate în luna ianuarie a acestui an.

Publicitate

Şi postul Antena 3 CNN a abordatul acelaşi subiect, însă nu a fost sancţionat de CNA. 

Propunerile pentru cele două amenzi au fost făcute de Valentin Jucan.

România TV - amendă de 75.000 de lei

Postul de ştiri a fost amendat pentru că s-au prezentat informaţii neverificate despre preoţii români din Ucraina şi pentru lipsa echilibrului şi a imparţialităţii în emisiunile difuzate: "nu a existat echilibru, nu a existat imparţialitate şi o liberă formare a opiniilor", spune Valentin Jucan, membru CNA.

"Sunt nişte afirmaţii pe care postul şi le asumă, de exemplu, prigonirea la adresa românilor, deci este o generalizare la adresa ucrainenilor de etnie română...

O altă afirmaţie care este asumată de post, este aceea că românii sunt forţaţi să iasă din biserici. Această afirmaţii aparţine chiar a unui moderator. E o afirmaţie care nu e probată" (...), adaugă Jucan.

Un alt membru CNA cataloghează subiectul abordat de România TV că "este manipulare, rea-credinţă, este minciună, este tot ce poate să fie mai rău şi mai puţin de dorit în mai multe emisiuni de televiziune... felul în care a fost tratat subiectul este mai mult decât încălcarea tuturor normelor jurnalistitice", spune Dorina Rusu.

Printre titlurile afişate pe ecran: 

  • "Prigoana românilor din Ucraina, cum îi batjocoreşte Zelenski"
  • "Vor să ne oprească să vorbim limba română! Îmi iau copiii"
  • "Securitatea lui Zelenski continuă prigoana preoţilor români"
  • "Preoţi scoşi cu forţa din altar de securitate"
  • "Biserici devastate, preoţi terorizaţi cu cuţitul la gât"

Roxana Niculescu, reprezentant post:

"Nu sunt, nu  suntem de acord cu modul de abordare, cu limbajul folosit, cu toate opiniile, cu toate luările de poziţie, cu toate crizele de nervi ale invitatului din timpul acestor emisiuni Gelu Vişan.

O să mă întrebaţi de ce l-am chemat şi a doua oară? O întrebare legitimă. L-am chemat şi a doua oră şi a treia oară, pentru că ceea ce aţi văzut dumneavoatră sunt emisiuni desfăşurate pe parcursul unei durate limitate de timp, şi anume e vorba despre câteva zile, ele au fost multe, e foarte adevărat, dar ele sunt condensate pe parcursul unor zile, nu a unor săptămâni.

Este război, e adevărat, dar nu cred că nu putem să vorbim despre toate problemele care privesc România şi vecinătăţile. Dacă a vorbit despre interzicerea învăţământului în limba minorităţii române în Ucraina, dacă a vorbit despre aceste biserici şi statutul lor, dacă a vorbit despre canalul Bâstroe, înseamnă a vorbi despre război şi a fi catalogat putinist prorus, cred că ar fi existat cel puţin o reclamaţie la adresa noastră în luna ianuarie când au fost emisiunile, din partea a cel puţin a unei autoriţăţi a statului român.

Dacă lucrurile ar fi fost de o gravitate extremă să trebuiască să fim închişi noi ca şi post, aşa cum ce cere insistent pe reţelele sociale, cred că ar fi putut exista din partea membrilor Consiliului o autosesizare şi mai mult, o cerere de discutare în regim de urgenţă a modului în carea această televiziune înţelege să reflecteze anumite evenimente."

Valentin Jucan, membru CNA:

"Niciuna dintre temele pe care dumneavoatră le-aţi enumerat, nu sunt nişte teme pe care noi, sau cel puţin eu să le fi reţinut în ceea ce consider că ar ridica probleme din punct de vedere al legislaţiei, adică tema canalului Bâstroe e o temă legitimă, în egală măsură în care este legitimă tema situaţiei bisericilor din Ucraina, cu precădere cele din ţinutul Herţa.

Sunt nişte afirmaţii pe care postul şi le asumă, de exemplu, prigonirea la adresa românilor, deci este o generalizare la adresa ucrainenilor de etnie română sau a românilor care trăiesc în ţinutul Herţa. Ori această afirmaţie nu este probată în niciun fel. O altă afirmaţie care este asumată de post, este aceea că românii sunt forţaţi să iasă din biserici. Această afirmaţii aparţine chiar a unui moderator. E o afirmaţie care nu e probată. Această afirmaţie că românii care trăiesc în Ucraina sunt forţaţi să iasă din biserici, nu este o informaţie care să fie verificată şi să fie probată.

Cel mai greu îmi este să înţeleg, dacă echipa care a fost trimisă la faţa locului a fost la un moment dat prezentă în faţa mănăstirii Bănceni. Au fost acolo şi din studio se făceau şi se susţineau afirmaţia că au existat percheziţii cu militari în acea mănăstire, ori nu este adevărat. În acea mănăstire nu au existat percheziţii (...)."

Valentin Jucan: - "Cum se explică faptul, că deşi a fost o echipă a dumneavoastră acolo nu au reuşit să probeze această afirmaţie care se făcea în studio că acolo au existat percheziţii?"

Roxana Niculescu, reprezentant post:

"Percheziţii au existat, dar într-adevăr nu la această mănăstire. Aţi văzut şi dumneavoastră imaginile, le-am văzut şi noi, erau imagini primite de pe camerele de supraveghere.

Echipa care a plecat cu Costi Soare de la Bucureşti, cu Aurina Petrea de la Vaslui, a plecat cu aceste informaţii de la noi. Au trecut cu aceste informaţii cu care au plecat de la Bucureşti, că există sincope în comunicare...

Documentarea la faţa locului este o mare problemă, pentru că nu e că este război, pentru că aţi văzut şi dumneavoastră, acolo limba acceptată care se vorbeşte oriunde este în primul şi în primul rând ucraineană, limba rusă, în niciun caz limba română. Deci, da, sincope de documentare."

Dorina Rusu, membru CNA:

"Unul dintre inviaţi spune că Zelenski este nenorocit, că e nazist, că e dracu. Se face afirmaţia de mai multe ori că de aia e nazist şi că e dracu, că ei prigonesc românii, ca ei omoară românii nosştri.

Se fac afirmaţiile acestea pornind de la nişte informaţii care sunt date într-un fel pe post. Se referă la cei 13 preoţi cărora le-a fost suspendată, retrasă cetăţenia. Pornind de la asta se vorbeşte despre prigoana împotriva românilor (...)

Mie mi se pare că felul în care a fost tratat subiectul este mai mult decât încălcarea tuturor normelor jurnalistitice. Este manipulare, rea-credinţă, este minciună, este tot ce poate să fie mai rău şi mai puţin de dorit în mai multe emisiuni de televiziune... E greu de crezut că e posibil aşa ceva."

Valentin Jucan, membru CNA:

"Au fost mai multe emisiuni şi pe parcursul lor, timp în care subiectul s-a aflat în dezbatere publică, nu a existat echilibru, nu a existat imparţialitate şi o liberă formare a opiniilor."

Realitatea Plus - amendă de 10.000 de lei

Titluri afişate pe ecran:

  • "Mitropolit din Bucovina de Nord, ameninţat cu moartea"
  • "Duhovnicii români, prigoniţi în Ucraina"
  • "Mărturii din infernul războiului, atac violent la preoţii români"

Mihai Lupu, reprezentant post:

"Referitor la ceea ce aţi vizionat până acum, e realitatea a ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în unele zone din Ucraina şi aţi văzut că în emisiunile noastre a fost invitat teologul Valentin Guia, nu cred că poate fi pusă la îndoială ceea ce spune domnul Guia."

Dorina Rusu:

"La Realitatea e cam la fel, dar e mai puţin."

Monica Gubernat, membru CNA:

"La Realitatea e cam acelaşi lucru, numai că micşorat la două emisiuni faţă de ce s-a întâmplat la România TV."

 

La Antena 3 CNN, membra CNA Dorina Rusu a propus o somaţie, dar nu a trecut.

Norina Ionescu, reprezentant post:

"Mai întâi vreau să spun că acest stareţ al mănăstirii din Bănceni a fost cunoscut publicului Antenei 3 încă din 2015 dintr-un reportaj difuzat la emisiunea În premieră şi de atunci ştim despre faptele de milostenie pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Acum ne intersectăm din nou cu domnia sa în contextul războiului din Ucraina.

Pe raportul de monitorizare vreau să subliniez doar intervenţiile atât ale moderatorului care îşi exprimă foarte clar, fără echivoc, poziţia postului, a jurnaliştilor postului prin diverse formulări îşi exprimă alianţa cu Ucraina, poziţia împotriva războiului.

De asemenea colega mea Evghenia  Kironaki îşi exprimă poziţia cu privire la războiul din Ucraina, ceea ce contrazice flagrant direcţia în care sunt făcute reclamaţiile.

Este întrebat Înalt Preasfinţia sa Loghin ce poziţie are, dânsul menţionează că este împotrivă. În ceea ce priveşte celelalte valenţe ale subiectului, şi anume implicarea minorităţi româneşti din Ucraina , şi mai am de zis că nu se vorbeşte despre o prigoană.

La un moment dat, Mihai Gâdea chiar spune o să vedem dacă într-adevăr este o prigoană sau nu împotriva românilor din Ucraina. Sunt vocile reprezentanţilor politici din coaliţa de guvernare, care îşi exprimă punctul d evedere cu privire la reacţia autorităţilor din România pe acest subiect (...)."

Dorina Rusu, membru CNA:

"La Antena 3 este cu totul altfel, în primul rând că e vorba doar despre o emisiune, în al doilea rând este altfel construit discursul, pentru că este evident că postul se poziţionează în apărarea alianţei pe care noi o avem cu Ucraina."

Cadrul legal invocat:

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. (2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare.

Art. 65 - În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: (...) b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală; (...) e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării; dacă imaginile provin de un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării;

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Pentru Realitatea Plus sunt aceleaşi articole, în afară de articolul 66 din Codul Audiovizualului.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus