Skip to main content

Scandal la Digi 24, partea a doua. George Simion, de la AUR, şi-a căutat dreptatea în şedinţa CNA. Ce răspuns a primit

 
Scandal la Digi 24, partea a doua. George Simion, de la AUR, şi-a căutat dreptatea în şedinţa CNA. Ce răspuns a primit

După ce a încercat miercuri seara să intre cu forţa în sediul Digi 24, pentru un drept la replică, George Simion a dat buzna a doua zi şi în şedinţa CNA. Dacă din curtea Digi 24 a fost scos afară cu poliţia, la CNA a intrat în şedinţă. Ce s-a întâmplat?

Publicitate

Pe scurt, George Simion a explicat de ce a luat decizia de a se duce peste post fără a fi invitat. Ce i-au spus membrii CNA? Că aşa nu se face.

Detalii, în continuare.

Membrii Forului Audiovizual au discutat chiar la începutul şedinţei de joi, 19 mai, despre incidentul pretrecut în curtea televiziunii Digi 24. (Poţi vedea AICI şedinţa transmisă live pe Facebook)

Pentru moment, au decis să trimită o scrisoare Parlamentului prin care să informeze politicienii despre incident, dar şi care este procedura legală prin care ei pot obţine un drept la replică.

Context. Miercuri seara, George Simion, preşedintele AUR, a încercat să intre în televiziunea Digi 24 pentru a da un drept la replică vizavi de afirmaţiile făcute de ministrul Energiei Virgil Popescu într-o emisiune pe post.

Deputatul a făcut un live pe Facebook în care a filmat toată întâmplarea. Paznicii nu i-au dat acces spunând că este o proprietate privată. George Simion a ţipat la bodyguarzi, iar aceştia au apăsat butonul de panică. La faţa locului au venit şi trei echipaje de poliţie.

Vezi AICI mai multe detalii despre scandalul din curtea Digi 24.

La rândul lor, membrii CNA i-au explicat care sunt paşii legali prin care poate obţine un drept la replică şi de ce modalitatea la care a apelat acesta nu a fost una potrivită.Redăm, pe scurt, concluziile la care au ajuns unii membrii CNA:

 • Valentin Jucan: "Nu puteţi, chiar dacă sunteţi parlamentar sau cu atât mai mult că sunteţi parlamentar să mergeţi într-o proprietate privată, peste un post de televiziune şi să vă cereţi dreptul la replică."
 • Nicolae Bălaşa: "Postul Digi 24 nu avea obligaţia să vă primească. (...) Eu consider că e o carenţă de comunicare între dvs., ca persoană fizică, şi mass-media."
 • Dorina Rusu: "Ca membru al legislativului cred că ar trebui să ştiţi mai bine legea, pentru că aţi omis nişte paşi legali. (...) Aşa cum v-aţi dus la poarta televiziunii să intraţi în direct, aşa aţi venit aici. Mergeţi cu paşi prea repezi şi se provoacă un haos."
 • Răsvan Popescu: „Eu v-aş atrage atenţia asupra legii audiovizualului care interzice oricărei persoane fizice şi juridice să intervină în politica editorială a unui post."

Ce a avut de spus George Simion în şedinţa CNA?

George Simion:

"Solicitarea noastră, pe care astăzi v-am trimis-o şi scrisă, este să analizaţi acest caz. Şi am făcut o solicitare şi pentru Digi 24 pentru un drept la replică, în acelaşi interval şi să ni se ia şi nouă puncte de vedere.

Menţionăm că nu am avut această problemă cu nicio altă televiziune din România, cu acoperire naţională. (…)

Îmi asum şi derapajele mele, însă dvs. autorizaţi nişte televiziuni pe baza unor valori pe care şi le asumă. (…)

Principiul echidistanţei nu a fost respectat.

Eu nu insistam să intru în direct în platou, insistam ca cineva să-mi explice de ce nu a dat un telefon să ia şi opinia noastră.“

Ce poziţie a luat Digi 24?

Vera Secrieru, reprezentant Digi 24:

Domnul deputat nu a fost invitat în emisiunea noastră. Era invitat ministrul Energiei. Nu am considerat că este necesară solicitarea unui punct de vedere al domnului deputat.

Dacă domnia sa se consideră o persoană lezată, poate să urmeze procedurile legale pentru a solicita un drept la replica sau la rectificare, care va fi analizat în redacţie de către conducerea noastră şi îi va fi acordat dacă noi considerăm că este îndreptăţit. Dacă nu, se poate adresa CNA-ului.

Ca procedură de lucru, invitaţii care vin în emisiunile noastre apar pe o listă, sunt informaţi inclusiv colegii noştri de la poartă. Accesul altor persoane nu e permis pe proprietatea privată, nici în sediu, nici în curtea televiziunii, pentru a evita nişte posibile degenerări ale unor situaţii neplăcute.

Noi am ales să nu difuzăm nimic la televiziune. Nu am scos nici cameră de filmare, tocmai pentru a nu potenţa un conflict pe care nu l-am dorit şi sperăm să se încheie.“

Ce răspuns i-au dat membrii CNA lui George Simion?

Nicolae Bălaşa, membru CNA:

Postul Digi 24 nu avea obligaţia să vă primească. CNA-ul nu are dreptul să intervină în timpul desfăşurării unei emisiuni. Noi analizăm  emisiunile doar după ce au fost difuzate.

Dvs. aveţi dreptul la replică în condiţiile legii. Paşii pe care trebuie să-i faceţi vi-i vom comunica printr-o adresă. Sesizarea pe care aţi trimis-o către CNA va fi luată în considerare şi va fi discutată într-o perioadă scurtă, având în vedere că sunteţi o persoană lezată. (…)

Eu consider că e o carenţă de comunicare între dvs., ca persoană fizică, şi mass-media.“

Valentin Jucan, membru CNA:

„În lege, absolut toţi cetăţenii României, inclusiv politicienii, au dreptul de a se adresa mai întâi postului de televiziune pentru un drept la replică, ulterior acestui COnsiliu care e numit de către Parlament.

Ceea ce am spus de dimineaţă şi reiterez acum, având în vedere imaginile pe care le-am văzut cu toţii şi într-adevăr, nu era înjurătură, dar ultraj în formă minoră, cu „băi nesimţitule“ şi modalitatea de a merge la o televiziune de a intra pe o proprietate privată.

Nu puteţi, chiar dacă sunteţi parlamentar sau cu atât mai mult că sunteţi parlamentar să mergeţi într-o proprietate privată, peste un post de televiziune şi să vă cereţi dreptul la replică.

Această instituţie a dreptului la replică este foarte importantă. El se analizează, dar este total deplasat pentru un membru al parlamentului să se ducă la un post de televiziune, să provoace scandal la poarta postului şi să-şi ceară dreptul la replică începând cu portarul acelui post.

Consider că nu este deloc de bună-cuviinţă şi le-am cerut colegilor mei să transmitem o scrisoare Parlamentului României prin care să ne exprimăm protestul faţă de această modalitate prin care un membru al Parlamentului interacţionează cu un post de televiziune."

Dorina Rusu, membru CNA:

Ca membru al legislativului cred că ar trebui să ştiţi mai bine legea, pentru că aţi omis nişte paşi legali. Dacă consideraţi că vi s-a încălcat un drept trebuie să citiţi legea sau poate o cunoaşteţi, dar nu vă interesează. (…)

Aşa cum v-aţi dus la poarta televiziunii să intraţi în direct, aşa aţi venit aici. Mergeţi cu paşi prea repezi şi se provoacă un haos. (…)

Puteţi să vă adresaţi şi acum, dar e de dorit să respectaţi această procedură. (…)

Niciun post de televiziune nu e obligat să invite pe cineva anume. Fiecare îşi face politica cum consideră.“

Răsvan Popescu, membru CNA:

Eu v-aş atrage atenţia asupra legii audiovizualului care interzice oricărei persoane fizice şi juridice să intervină în politica editorială a unui post.

A încerca să intri într-un platou de televiziune, într-o emisiune, peste voinţa conducerii postului este o ingerinţă în politica lui editorială.

Ce aveaţi de făcut este exact ce aţi făcut astăzi. Faceţi o solicitare de drept la replică către post, faceţi o sesizare la CNA şi noi vom decide.

Deocamdată suntem în situaţia de a discuta despre o emisiune pe care noi nu am analizat-o.“

Redăm, în continuare, declaraţia integrală pe care George Simion a făcut-o în şedinţa CNA:

„În prima parte a şedinţei CNA, domnul Jucan a spus că eu aş fi înjurat bodyguarzii de acolo. Nu a exista nicio înjurătură, am filmat secundă cu secundă şi aş vrea să clarificăm acest aspect.

Eram acasă, ieri în jurul orei 20.30 şi primesc mesaje - ministrul Energiei spune că eşti omul ruşilor şi că voi sunteţi ghidonaţi de ruşi, la postul Digi 24, post care din decembrie 2020 nu a invitat niciun reprezentat al partidului AUR în studiourile sale.

M-am uitat pe telefon nu aveam niciun apel ratat, niciun număr necunoscut, nu mă sunase nimeni pentru vreun drept la replică. Am întrebat biroul nostru de presă şi nu-i contactase nimeni, la afirmaţiile jicnitoare pentru noi ale ministrului, iar realizatorul nu l-a întrebat de ce spune că noi suntem oamenii ruşilor.

Am luat rapid un taxi, m-am dus la sediul Digi 24 pentru a cere să mi se ofere şi mie dreptul la cuvânt.

Am ajuns acolo în jurul orei 20:45, am vrut să intru în clădire, nu am forţat să intru, nu mi s-a permis accesul de către bodyguarzi care au sunat la 112 şi au venit trei echipaje de poliţie.

Le-am dat buletinul şi am vrut să aştept să discut cu cineva din echipa editorială. Doamna Secrieru spune că nu era nimeni, deşi domnul Prelipceanu era în clădire.

Noi am uzat de dreptul nostru la replică şi în urmă cu 2-3 săptămâni când la site-ul Digi24 s-a spus eronat că membrii AUR au fost la ambasada Rusiei şi au discutat cu ambasadorul. Ei au retractat  între timp şi folosisem metoda aceasta pe care o aveam la dispoziţie legal.

În timpul în care eram afară, domnul Sabin Orcan, invitat la Digi 24 sau aflat într-o relaţie contractuală, nu ştiu, a continuat seria de afirmaţii jicnitoare. (…)

Nimeni din conducerea editorială, care era informată că eu eram în afara clădirii şi era reprezentată la cel mai înalt nivel, nu m-a invitat.

Solicitarea noastră, pe care astăzi v-am trimis-o şi scrisă, este să analizaţi acest caz şi am făcut şi o solicitare şi pentru Digi 24 pentru un drept la replică, în acelaşi interval şi să ni se ia şi nouă puncte de vedere.

Menţionăm că nu am avut această problemă cu nicio altă televiziune din România, cu acoperire naţională.

Îmi asum şi derapajele mele, însă dvs. autorizaţi nişte televiziuni pe baza unor valori pe care şi le asumă. (…)

Principiul echidistanţei nu a fost respectat.
Eu nu insistam să intru în direct în platou, insistam ca cineva să-mi explice de ce nu a dat un telefon să ia şi opinia noastră.“

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • B.A.M B.A.M
  CORECTURĂ
  *Era vorba DE România TV...
 • B.A.M B.A.M
  Sarakule nu mai folosi numele meu
 • B.A.M. B.A.M.
  Votez AUR, votez George Simion! Trăiască mama Rusie!
 • SobySobea SobySobea
  Acum la Digi 24, se discuta la emisiunea Cap limpede despre George Simion încercând să intre în sediul Digi 24!
 • margo margo
  domnu ***, in limba romana se scrie cu G: jignitor, jignitoare.

  in rest nu am ce sa comentez, imi pierd timpul.
 • Adi Adi
  Asta ați votat, asta meritați! A, nu ați fost la vot? Atunci tot asta primiți!
 • B.A.M B.A.M
  Doar un apropo:
  Răsvan Popescu ar trebui să-l informeze de acest lucru (n.r legea privind ingerința în politica editorială) și pe domnul Mircea Toma!!! Mai ales că a declarat public că se folosește de puterea de a propune amenzi unor posturi pentru schimbarea politicii editoriale. (Dacă mă ajută memoria, era vorba dale România TV. Dar legea e pentru toți, inclusiv membrii CNA...)
 • abc+ abc+
  Spui AUR și ***!
  Păcat că Digi nu a scos camera să îl dea pe post pe acest cioban

Trimite un comentariu

sus