Skip to main content

Lista televiziunilor Must Carry 2023. Etno TV intră în premieră în lista must carry

 
Lista televiziunilor Must Carry 2023. Etno TV intră în premieră în lista must carry

Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat lista must carry a posturilor care trebuie preluate obligatoriu de către cablişti, pentru anul 2023. 

Publicitate

Lista must carry are 52 de canale, faţă de 46 anul trecut. Cea mai importantă noutate este Etno TV, care intră, în premieră, în lista televiziunilor libere la retransmisie. Alte posturi nou-intrate sunt Euronews, televiziune lansată anul trecut, Atomic Academy, Disco Mix, Apollonia TV, Tele Moldova şi Melos TV.

Anul acesta vine şi cu o noutate în legislaţia privind must carry. Astfel, orice televiziune nou lansată declarată liberă la retransmisie, trebuie să fie preluată de către cablişti în mod gratuit timp de 12 luni. 

Lista urmează să fie postată şi pe site-ul CNA. 

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry pe anul 2023, aşezate în funcţie de audienţă:

1. Romania TV

2. Digi24

3. Realitatea Plus

4. National TV

5. B1 TV

6. Etno TV

7. Trinitas

8. Traditional TV

9. Favorit TV

10. National 24 Plus

11. Taraf TV

12. Kiss TV

13. EMI TV

14. Orizont TV

15. Speranta TV

16. U Televiziune Interactiva

17. Aleph News

18. Euronews Romania

19. Party Mix 4K

20. Magic TV

21. Nasul TV

22. A7 TV

23. Music Channel

24. Alfa Omega TV

25. TV-AS

26. Inedit TV

27. Metropola TV

28. Telestar 1

29.HIT Music Channel

30. Moldova TV

31. NCN

32. Credo TV

33. Bucuresti TV

34. Medika TV

35. Atomic

36. Travel Mix

37. Mooz Dance

38. Cinethronix

39. Rapsodia TV

40. Global News (fostul CineTUBE)

41. Rock TV

42. Exploris

43.Canal 33

44. Disco Mix

45. IDA TV

46. Apollonia TV

47. 24 Mix Teleshop

48. Linkpress

49. teleMoldova Plus

50. Shop ON TV

51. Atomic Academy

52. Melos TV

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Anul 2022 s a venit cu numeroase modificări în Legea Audiovizualului, schimbări ce au vizat inclusiv aplicarea principiului must carry. Cel mai important este un articol nou-introdus ce prevede ca firmele de cablu sunt obligate să preia gratuit, timp de 12 luni, orice post de televiziune lansat după data publicării listei must-carry, posturi care sunt libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice.  

Art. 82 - (1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

(11 ) Consiliul va revizui anual lista serviciilor de programe de televiziune care se preiau obligatoriu la retransmisie şi va comunica public ori de câte ori există modificări în interiorul listei.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus